Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρχεται σαρωτική νίκη της δεξιάς και της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρχεται σαρωτική νίκη της δεξιάς και της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του 2024
Η αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά αντανακλά μια ευρύτερη τάση στα κομματικά συστήματα της Ευρώπης, όπου οι ψηφοφόροι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Φινλανδία και η Ελλάδα ενισχύουν ολοένα περισσότερο τα πιο συντηρητικά και σκληρά δεξιά κόμματα
Τα δεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πρόκειται να αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές σαρώνοντας τις κεντρώες και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις, όπως δείχνει συγκριτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων του Politico.
Εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, οι δεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), δηλαδή η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 89 έδρες.
Αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο κέρδος 23 εδρών από τις εκλογές του 2019 για τ ευρωσκεπτικιστικό ECR με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τους ακροδεξιούς της Ιταλίας του κόμματις της πρωθυπουργού Giorgia Meloni.
δσαργρφ_1.JPG
Αντιστοίχως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) θα κατέγραφε σημαντική άνοδο, κερδίζοντας 77 έδρες — μια άνοδος 15 εδρών που οφείλεται στην πρόσφατη άνοδο των δημοσκοπήσεων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Η αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά αντανακλά μια ευρύτερη τάση στα κομματικά συστήματα της Ευρώπης, όπου οι ψηφοφόροι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Φινλανδία και η Ελλάδα ενισχύουν ολοένα περισσότερο τα πιο συντηρητικά και σκληρά δεξιά κόμματα.
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα διατηρήσει την πρωτιά του ως της μεγαλύτερης ευρωομάδας του ΕΚ, παρά την ελάσσονα απώλεια 12 εδρών που προβλέπεται να έχει αν επιβεβαιωθούν οι ως τώρα δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) θα σημείωναν οριακή άνοδο δύο εδρών, διατηρώντας έτσι τη θέση τους ως δεύτερης μεγαλύτερης ευρωομάδας πανευρωπαϊκά.
Από την άλλη το Κεντρώο Renew πρόκειται να απωλέσει 12 έδρες, ισοψηφώντας με τον τρόπο αυτό με το ακροδεξιό ECR στην τρίτη θέση.
Αυτό σημαίνει ότι ο παραδοσιακός μεγάλος συνασπισμός του ΕΛΚ, του S&D και του Renew, ο οποίος καλύπτει τον ιδεολογικό χώρο από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά, θα διατηρήσει τη σαφή πλειοψηφία του ενώ δεν αποκλείεται και μια πιθανή νέα δεξιά συμμαχία ΕΛΚ, ECR και Renew.
Άλλωστε πρόσφατα το ΕΛΚ έδειξε προθυμία να συνεργαστεί με το ECR, συμμαχώντας με την ακροδεξιά προκειμένου να αντιταχθεί στη νομοθεσία για την Πράσινη Συμφωνία, που υπερψηφίστηκε από Σοσιαλιστές, Αριστερούς και Πράσινους.
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του επόμενου έτους για να εκλέξουν τους 705 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες.
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αναμένεται να αυξηθεί σε 720 για τις εκλογές του 2024, αλλά, καθώς οι αλλαγές πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ίδιο το Κοινοβούλιο, οι εκτιμήσεις που παρατέθηκαν εδώ βασίζονται στην υφιστάμενη ευρωβουλή των 705 εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης