Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέα αύξηση κατά 5 δισ. δολ. στα συναλλαγματικά αποθέματα, μετά τη στροφή στη νομισματική πολιτική

Τουρκία: Νέα αύξηση κατά 5 δισ. δολ. στα συναλλαγματικά αποθέματα, μετά τη στροφή στη νομισματική πολιτική
Αποδίδει η στροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική
Αύξηση σχεδόν 5 δισ. δολ. σημείωσαν τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί των τραπεζιτών την Τετάρτη, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία από τότε που υιοθέτησε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Η ανοικοδόμηση του συναλλαγματικού αποθέματος της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ως δείκτης της προθυμίας των αρχών να χαλαρώσουν τους ελέγχους στη λίρα, η οποία έχει σημειώσει πτώση 26% από την επανεκλογή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, αλλά διατηρήθηκε σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα αποθέματα της τράπεζας υποχώρησαν στις αρχές Ιουνίου, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τότε που άρχισε η δημοσίευση των στοιχείων το 2002, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση συναλλάγματος και να σταθεροποιήσουν τη λίρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Έκτοτε έχουν ανακάμψει σημαντικά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς πέντε τραπεζιτών, που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, τα καθαρά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,9 δισ. δολάρια σε 15,8 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα συνολικά αποθέματα σκαρφάλωσαν σε 115,6 δισ. δολάρια.
Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο μιας ανορθόδοξης πολιτικής που υποστηρίζει ο Erdogan, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 19% το 2021, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, προκαλώντας κρίση στη λίρα.
Αλλά υπό τη νέα διοικήτρια Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, αύξησε το επιτόκιο κατά 900 μονάδες βάσης τους τελευταίους δύο μήνες.
Η πρόσφατη ανοδική τάση των αποθεματικών αντιστράφηκε την εβδομάδα έως τις 28 Ιουλίου, με το καθαρό forex να μειώνεται κατά 2,8 δισ. δολάρια στα 10,89 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης