Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας έλληνας προβλέπει το άδοξο τέλος των Αμερικανικών Abrams M1-A1 στην Ουκρανία…από τα ρωσικά Lancet

Ένας έλληνας προβλέπει το άδοξο τέλος των Αμερικανικών Abrams M1-A1 στην Ουκρανία…από τα ρωσικά Lancet
Ο Παπαντωνίου εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα της χρησιμοποίησης απαρχαιωμένων φιλοσοφιών τανκς έναντι των σύγχρονων απειλών.
Ποια ήταν η τύχη των Leopard;
Ποια ήταν η τύχη των αμερικανικών τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού Bradley;
Όλα κατέληξαν παλιοσίδερα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα αμερικανικά τανκς Abrams M1-A1 που θα φθάσουν στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο…

Μετά από μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση που διήρκεσε αρκετούς μήνες, τα 31 καθορισμένα άρματα μάχης Abrams που προορίζονται για την Ουκρανία έχουν ετοιμαστεί και είναι πλέον τοποθετημένα για αποστολή.
Η μεταφορά θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξοπλισμού που απαιτείται για την υποστήριξη και τη συντήρηση των τανκς.
«Έχουν γίνει, τώρα πρέπει να φτάσουν στην Ευρώπη, και μετά στην Ουκρανία, μαζί με όλα τα πράγματα που τους συνοδεύουν».

Τα άρματα μάχης Abrams που προορίζονται για την Ουκρανία αποτελούνται από τις παλαιότερες παραλλαγές M1A1.
Ενώ τα άρματα μάχης είναι πλήρως προετοιμασμένα, η μεταφορά τους στο εξωτερικό στην Ουκρανία παραμένει σε εκκρεμότητα, συνοδευόμενη από μια ποικιλία από είδη πρώτης ανάγκης όπως πυρομαχικά, ανταλλακτικά, εξοπλισμός καυσίμων και εγκαταστάσεις επισκευής.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επισπεύσουν τη διαδικασία αποστολής μεταφέροντας παλαιότερα μοντέλα M1-A1 αντί για τα νεότερα, πιο προηγμένα.
Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η παράδοση των αρμάτων μάχης Abrams στο επίπεδο της μονάδας μέχρι «νωρίς το φθινόπωρο».
Εκτός από τα άρματα μάχης, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για την έναρξη εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 πριν από την πιθανή παράδοση πολεμικών αεροσκαφών.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2-2023.

Ωστόσο, η επικείμενη άφιξη αυτών των τανκς σηματοδοτεί σύντομα μια σημαντική αύξηση στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, εισάγοντας μια ισχυρή και θανατηφόρα διάσταση στο στρατιωτικό της απόθεμα.
Αυτή η ενίσχυση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την τρομερή πρόκληση της καλά εδραιωμένης ρωσικής άμυνας που εκτείνεται σε μια εκτεταμένη πρώτη γραμμή 1500 χιλιομέτρων.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα να προχωρούν κατά μήκος ενός συγκεκριμένου άξονα επίθεσης, η πρόοδός τους είναι σχεδόν στάσιμη….
Η αρχική αποστολή από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιλαμβάνει έξι έως οκτώ άρματα μάχης, αποτελώντας την πρώτη παρτίδα ενός μεγαλύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει συνολικά 31 άρματα μάχης – ποσότητα ισοδύναμη με ένα ολόκληρο ουκρανικό τάγμα.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Ενώ τα άρματα μάχης Abrams βρίσκονται ακόμη καθ' οδόν, η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει Βρετανικά Challenger και άρματα μάχης Leopard 2, μαζί με Bradley Fighting Vehicles.
Ωστόσο, ο Νεκτάριος Παπαντωνίου, ειδικός που ειδικεύεται σε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα ξηράς, είπε στους EurAsian Times ότι, από όσο γνωρίζει, η χρήση αυτών των οχημάτων φαίνεται κατακερματισμένη παρά ως μια συνεκτική και καλά συντονισμένη δύναμη.

Τόνισε ότι τα τανκς από μόνα τους στερούνται ολοκληρωμένης ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά διάφορες σύγχρονες απειλές στο πεδίο της μάχης.
Κατά συνέπεια, υποστηρίζει τη στενή συνεργασία με IFV, πυροβολικό, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα συστήματα.

Θα καταστραφούν από τα ρωσικά Lancet

Ο Παπαντωνίου εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα της χρησιμοποίησης απαρχαιωμένων φιλοσοφιών τανκς έναντι των σύγχρονων απειλών.
Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι τα σύγχρονα άρματα μάχης και τα IFV ενδέχεται να μην έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση απειλών όπως τα ρωσικά drones Lancet.

Σημείωσε περαιτέρω, «στην ουσία απαιτούνται εξελιγμένα, ενεργητικά μέτρα προστασίας που απλά δεν είναι διαθέσιμα».
Ο Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι οι εξελισσόμενες απειλές ξεπερνούν τις δυνατότητες των υφιστάμενων αντίμετρων.
Τόνισε το απρόβλεπτο πλεονέκτημα που εισήγαγε η ανάπτυξη πυρομαχικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης.
Τέλος, παραμένει σκεπτικιστής για την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τον εξοπλισμό του από τακτικής σκοπιάς.
Ανέφερε ένα περιστατικό όπου ένα μόνο ρωσικό άρμα T-90 νίκησε μια μικρή ουκρανική συνοδεία αρμάτων μάχης και οχημάτων που μοιάζουν με MRAP.

«Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον δυτικό εξοπλισμό που τους παρέχεται», κατέληξε ο Παπαντωνίου.
Η δέσμευση των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία αποτελεί συστατικό ενός ευρύτερου φάσματος βοήθειας για την ασφάλεια, που ξεπερνά τα 41,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τους αμερικανούς…
1-6.jpg

today-rab-768x565.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης