Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσκολεύει πολύ ο πόλεμος για το Κίεβο - Ο Zelensky δεν ορίζει τη μοίρα της Ουκρανίας, πρόβλημα η ... πολιτική αντοχή των ΗΠΑ

Δυσκολεύει πολύ ο πόλεμος για το Κίεβο - Ο Zelensky δεν ορίζει τη μοίρα της Ουκρανίας, πρόβλημα η ... πολιτική αντοχή των ΗΠΑ
Εκτιμήσεις ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024
Σχετικά Άρθρα
Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο εισέρχεται το Κίεβο καθώς η προβληματική, αν όχι αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών, εκτιμάται πως θα εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν και τον σημαντικότερο σύμμαχο τους στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Εξαρτημένη η Ουκρανία

«Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ουκρανίας τη στιγμή που επιδιώκει μια επιτυχημένη αντεπίθεση που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, είναι ότι δεν μπορεί από μόνη της αποφασίσει τη μοίρα της.
Ο πρόεδρος Zelensky είναι εξαρτημένος από τον τεράστιο «αγωγό» όπλων των ΗΠΑ και της Δύσης.
Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin θα έχει σημαντικό λόγο, εάν και όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Συνεπώς, και ενώ οι θυσίες στο πεδίο της μάχης θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν πόσα εδάφη θα καταφέρει να ανακτήσει η Ουκρανία, το αποτέλεσμα του πολέμου θα κριθεί κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μεταβαλλόμενων πολιτικών δυνάμεων στις πρωτεύουσες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης» αναφέρει σε ανάλυση του το αμερικανικό CNN.

Πόλεμος και το 2024

«Μια σχεδόν ακινητοποιημένη αντεπίθεση και ένα αδιέξοδο το χειμώνα, θα είχε για παράδειγμα, σημαντικές συνέπειες στις ΗΠΑ καθώς θα μπορούσε να επιτείνει τα ερωτήματα σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τον πόλεμο, ενόψει μιας πολύ σκληρής προεκλογικής χρονιάς.
Οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Joe Biden, που αναζωογόνησε τη δυτική συμμαχία και που είναι ο πιο κρίσιμος σύμμαχος της Ουκρανίας, και του πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του για το ΝΑΤΟ, δηλώνει θαυμαστής του Putin και έχει δεσμευτεί ότι εάν εκλεγεί, ο πόλεμος θα τελειώσει σε 24 ώρες.
Ακόμα και εάν ο Trump δεν είναι τελικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, η υποχώρηση της στήριξης της κοινής γνώμης για τον πόλεμο, θα μπορούσε να βλάψει πολιτικά τον Biden.
Συνεπώς, για πολιτικούς και για στρατηγικούς λόγους, υπάρχει τεράστια πίεση ώστε η αντεπίθεση της Ουκρανίας να φέρει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης εντός του καλοκαιριού.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν καταγράφεται καμία επιτυχία, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να συνεχιστεί ο πόλεμος και το 2024» τονίζει το CNN επισημαίνοντας πως το κλίμα θα γίνεται πιο βαρύ και η πίεση πιο έντονη, όπως η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να πολεμά, η όρεξη των Αμερικάνων να στηρίζουν με δεκάδες δις τους Ουκρανούς αλλά και ανοχή του Putin στις ρωσικές απώλειες θα τελούν υπό διαρκή δοκιμασία.

Πιο δύσκολα για το Κίεβο

Αμερικάνοι και Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η ουκρανική αντεπίθεση να έχει κάποια σημαντική επιτυχία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πόλεμος έχει εισέλθει σε ένα πολύ πιο δύσκολο στάδιο για την Ουκρανία, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της αδυνατούν να σπάσουν την πολυεπίπεδη άμυνα των Ρώσων.
Ακόμα και ο πρόεδρος Zelensky παραδέχεται ότι οι στρατιώτες τους είναι κουρασμένοι, αν και επισημαίνει πως οι Ρώσοι είναι φοβισμένοι.
Στις εκτιμήσεις των Δυτικών ότι η αντεπίθεση δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά ο Ουκρανός πρόεδρος λέει ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται περισσότερα δυτικά όπλα υψηλής ποιότητας.
«Η αντεπίθεση είναι δύσκολη.
Προχωρά πιθανότατα πιο αργά από ότι κάποιοι θέλουν…
Υπάρχει κούραση στα μάτια μας, αλλά υπάρχει φόβος στα μάτια τους.
Και αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα» είπε ο Zelensky μιλώντας σε λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα θριαμβεύσουν έναντι των Ρώσων.
Αν και δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι τελείωσε ο χρόνος για την ουκρανική αντεπίθεση, επισημαίνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος που καλείται να φέρει εις πέρας ο ουκρανικός στρατός.

Μπορεί να δώσει η Δύση τον χρόνο που θέλει το Κίεβο;

Ωστόσο το ερώτημα είναι εάν η Δύση διαθέτει ακόμα την ανοχή προκειμένου να δώσει στην Ουκρανία τον χρόνο που χρειάζεται.
Η έλλειψη προόδου στην αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων τις επόμενες εβδομάδες, περιορίζει την ευελιξία των Δυτικών πολιτικών.
Μέχρι στιγμής και παρά την πρόσφατη Σύνοδο στη Σαουδική Αραβία, δεν υπάρχει δρόμος για κατάπαυση του πυρός.
Η Ουκρανία δεν θέλει να υποχωρήσει, αλλά αντιθέτως επιθυμεί επιστροφή στα σύνορα του 1991, κάτι που σημαίνει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων ακόμα και από την Κριμαία, γεγονός που θεωρείται απίθανο.
Ο Putin, μετά την αποτυχία του να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη, δεν έχει επιτύχει ακόμα όλα εκείνα που θα του επέτρεπαν να κηρύξει τη νίκη, κάτι απαραίτητο για την εδραίωση της κυριαρχίας του στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Συνεπώς, η ικανότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας να διαχειρίζονται και να αντέχουν τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, είναι αυτή που θα κρίνει και το πότε θα αναγκαστεί η κάθε πλευρά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η στιγμή αυτή θα εξαρτηθεί για την Ουκρανία από τη στήριξη των ΗΠΑ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον οπλισμό της Ουκρανίας αλλά για τη διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας.

Η κληρονομιά του Biden, ο σκεπτικισμός των Ρεπουμπλικάνων

Είτε κερδίσει είτε όχι μια δεύτερη θητεία, η πολιτική κληρονομιά του Biden θα κυριαρχείται από τον ρόλο του και την απάντηση στη ρωσική εισβολή.
Ήδη ο Biden επεξεργάζεται ένα νέο νομοσχέδιο συμπληρωματικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία που πιθανότατα θα είναι έτοιμο για το Κογκρέσο μέχρι το τέλος του έτους.
Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι το πιο σημαντικό τεστ μέχρι στιγμής για το κατά πόσο η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο, παρά τον βαθύ σκεπτικισμό πολλών βουλευτών και γερουσιαστών τους.
Οποιαδήποτε εκτίμηση ότι η επίθεση της Ουκρανίας έχει βαλτώσει, θα βαθύνει αυτόν τον σκεπτικισμό.
Ενώ η εξωτερική πολιτική σπάνια είναι αποφασιστικός παράγοντας στις προεδρικές εκλογές και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, ορισμένοι υποψήφιοι σε Πολιτείες όπου γίνεται πρόωρη ψηφοφορία όπως η Iowa και το New Hampshire το θέτουν, αμφισβητώντας τη «γενναιοδωρία» των ΗΠΑ μετά από μήνες υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αν και υποχωρεί, έχει συμβάλει σε αρνητικές εξελίξεις για την αμερικανική οικονομία.

Διχασμένοι οι Αμερικάνοι

Μια νέα δημοσκόπηση του CNN/SSRS την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε την πολιτική πολυπλοκότητα στις ΗΠΑ για τον πόλεμο, με το 55% των ψηφοφόρων να λέει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Περίπου το 51% λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν, ενώ το 48% λέει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα.
Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, το 62% υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 71% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση, ενώ το 62% των Δημοκρατικών λέει ότι θα έπρεπε.
Ωστόσο, και δεδομένης της υποχώρησης της δημόσιας υποστήριξης των Αμερικάνων για τον πόλεμο, ο Biden θα κληθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για την παρατεταμένη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Αν και θα υποστηρίξει ότι δεν πολεμούν Αμερικάνοι καθώς και ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο, ο Trump προειδοποιεί ότι η στάση του Biden μπορεί να οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μια πυρηνική σύγκρουση.
Με λίγα λόγια, όταν οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ αποφασίσουν για το μέλλον τους στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σφραγίσουν και τη μοίρας της Ουκρανίας επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης