Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κράτος - zombie οι ΗΠΑ - Βυθίζονται στην πολιτική και κοινωνική παρακμή

Κράτος - zombie οι ΗΠΑ - Βυθίζονται στην πολιτική και κοινωνική παρακμή
Μια χαίνουσα παλίρροια κακής παιδείας και διαφθοράς σαπίζει τις πολιτιστικές και συνταγματικές βάσεις των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
"Κάθε έθνος παίρνει την κυβέρνηση που του αξίζει", έγραψε ο φιλόσοφος Joseph de Maistre.
Η ηθική ερμηνεία της πολιτικής από τον de Maistre επιτρέπει εξαιρέσεις, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες του 2023 δεν είναι μία από αυτές, σύμφωνα με άρθρο του Jacob Howland στην UnHerd.
Μια χαίνουσα παλίρροια κακής παιδείας και διαφθοράς σαπίζει τις πολιτιστικές και συνταγματικές βάσεις που, από τον Εμφύλιο Πόλεμο, κράτησαν τις ΗΠΑ μακριά από το χάος.
Το αμερικανικό καθεστώς έχει μετατραπεί σε μια κακόγουστη θεατροκρατία στην οποία οι πολιτικοί ηθοποιοί, οι υποκριτές στα ελληνικά, παίζουν χαρακτήρες σε μια απεχθή φάρσα.

Trump και Biden, άξεστοι και απατεώνες

Εν όψει των εκλογών του 2024, ο Donald Trump πρωταγωνιστεί ως ο διωκόμενος σωτήρας και ο Joe Biden ως ο δίκαιος υπερασπιστής της αμερικανικής δημοκρατίας.
Δεν πειράζει που ο Trump είναι εγωκεντρικός και παρορμητικός σε σημείο εγκληματικής βλακείας, που ο Biden είναι γερμασμένος και προφανώς διεφθαρμένος, και που και οι δύο αυτοί καυχησιάρηδες, άξεστοι γέροι είναι απατεώνες και παραμυθάδες, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτά τα ελαττώματα δεν έχουν σημασία για τους μανιώδεις οπαδούς τους, οι οποίοι αγαπούν τον άνθρωπό τους ακριβώς επειδή δεν είναι ο μισητός άλλος.
Ο Trump και ο Biden δεν μπορούν και δεν πρόκειται να διαχωριστούν- ο καθένας χρειάζεται τον αντίπαλό του όπως το σφυρί το καρφί.
Και πάνω από το άθλιο θέαμα κάθονται τα πεινασμένα για κλικ μέσα ενημέρωσης, που τρέφονται από την εξέγερση και διαλέγουν τους ευνοούμενους σαν λατρευτικοί ειδωλολατρικοί θεοί.
Αυτό το δράμα της πολιτικής παρακμής αψηφά την εύκολη κατηγοριοποίηση.
Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η τραγωδία απεικονίζει ανθρώπους που είναι καλύτεροι και η κωμωδία χειρότερη από εμάς τους θεατές.
Ο Biden και ο Trump είναι σίγουρα χειρότεροι από εκείνους που τους ψήφισαν.

Κοινωνική παρακμή

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, δεν είναι μόνο στην πολιτική που οι πηγές ατομικής και κοινωνικής ζωτικότητας έχουν στερέψει.
Οι Αμερικανοί αποκτούν λίγα παιδιά, ενώ τα δημόσια σχολεία έχουν σε μεγάλο βαθμό πάψει να μεταδίδουν τη συσσωρευμένη γνώση και την πολιτιστική σοφία του παρελθόντος στα παιδιά.
Η προτίμηση στην ιστορική απόρριψη έχει επικρατήσει σε όλο τον πολιτισμό, οδηγώντας τους επιμελητές να "πλαισιώνουν" την τέχνη, τις δημοτικές αρχές να κατεβάζουν αγάλματα, τα κολέγια να μετονομάζουν κτίρια και τους εκδότες να λογοκρίνουν ή να ξαναγράφουν βιβλία.
Η τεχνολογία έχει επιδεινώσει την εθνική ταυτότητα των ΗΠΑ.
Οι Αμερικάνοι έχουν γίνει σταθμοί φόρτισης για τα smartphones, τα οποία απομυζούν την ψυχική ενέργεια με επίμονες περισπασμούς και υπερφόρτωση από πληροφορίες.
Οι βιντεοκλήσεις και η εργασία από το σπίτι περιορίζουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις με πραγματικά άτομα.
Η στοχευμένη διαφήμιση, οι λεπτομερώς ρυθμισμένοι αλγόριθμοι και τα πολιτικά διαστρωματωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν απότομα την έκθεση των πολιτών σε νέες ιδέες.
Βυθιζόμαστε μέσα στις δικές μας ιδιωτικές σπηλιές, παρακολουθώντας εικόνες που τρεμοπαίζουν στο σκοτάδι.

Τεχνητή νοημοσύνη

Τα μοντέλα εκμάθησης γλώσσας της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μια προειδοποιητική παραβολή αυτών των ευρύτερων πολιτισμικών εξελίξεων.
Προγράμματα όπως το ChatGPT, του οποίου η γραφή παραμένει τυποποιημένη και επιρρεπής σε λάθη,  μέσα από μια θάλασσα ψηφιοποιημένου κειμένου, ένα αυξανόμενο ποσοστό του οποίου αποτελείται από περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Το προβλέψιμο αποτέλεσμα αυτού του βρόχου ανατροφοδότησης είναι το είδος της ισοπέδωσης που έχουμε δει σε όλα τα ιδρύματά μας. Όπως οι εφημερίδες που πίνουν το ίδιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης