Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την αποτυχία Nuland (ΗΠΑ) στον Νίγηρα, η Δύση ανησυχεί για επέμβαση Wagner - Νέο μέτωπο με Ρωσία

Μετά την αποτυχία Nuland (ΗΠΑ) στον Νίγηρα, η Δύση ανησυχεί για επέμβαση Wagner - Νέο μέτωπο με Ρωσία
Εκτεταμένη η παρουσία της Wagner στην Αφρική, αυξάνεται η επιρροή της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Έντονη ανησυχία διατυπώνουν οι ΗΠΑ για τον κίνδυνο επέμβασης της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner στο Νίγηρα μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που είχε με εκπροσώπους των πραξικοπηματιών η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, τη στιγμή που αύριο Πέμπτη 10/8 θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) σχετικά με το τελεσίγραφο που είχαν απευθύνει στους πραξικοπηματίες.
Η Nuland μετέβη στον Νίγηρα και είχε – όπως η ίδια είπε – δύσκολες αλλά ειλικρινείς συνομιλίες με κάποιους από τους πραξικοπηματίες, οι οποίες ωστόσο δεν οδήγησαν πουθενά.
Ενδεικτικό της αποτυχίας της Nuland είναι ότι οι πραξικοπηματίες αψήφησαν την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, ενώ είπε ότι το αίτημά της να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο Bazoum και με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ικανοποιήθηκαν.

Προειδοποίηση για Wagner

Η Nuland αφού υποστήριξε, ότι πρότεινε «επιλογές» για να τερματιστεί το πραξικόπημα που δεν φάνηκε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, έσπευσε να σημειώσει πως οι πραξικοπηματίες «κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους» που θα έχει για την εθνική τους κυριαρχία μια πρόσκληση στη Wagner.
Δημοσιεύματα θέλουν τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, μετά τις απειλές που διατύπωσαν τα κράτη της δυτικής Αφρικής (ECOWAS), τα οποία είχαν ζητήσει την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την επιστροφή του προέδρου Bazoum, απειλώντας διαφορετικά ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση, να είναι σε συζητήσεις με τη Wagner προκειμένου να τους συνδράμει στρατιωτικά.

Ανησυχία ΗΠΑ

Την ανησυχία για την εμπλοκή της Wagner, η οποία έχει εκτεταμένη παρουσία στα γειτονικά κράτη του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο αλλά και σε πολλές ακόμα αφρικανικές χώρες, εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Πιστεύω πως αυτό που συνέβη και αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει στο Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή από τη Wagner.
Ωστόσο, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν.
Σε κάθε μέρος που αυτή η Wagner έχει πάει, ακολούθησε θάνατος, καταστροφή και εκμετάλλευση.
Η ανασφάλεια αυξήθηκε, δεν μειώθηκε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Blinken, επισημαίνοντας πως η αστάθεια στον Νίγηρα και στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι παρά μια «επανάληψη αυτού που συνέβη και σε άλλα κράτη» που εν τέλει «δεν έφερε παρά μόνο άσχημα πράγματα στο πέρασμα του».

Η παρουσία της Wagner

Η Wagner δραστηριοποιείται σε αρκετά αφρικανικά κράτη, συνδράμοντας τις κυβερνήσεις με επιχειρήσεις ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εκπαίδευσης των στρατιωτικών τους δυνάμεων.
Όπως αναφέρεται, η Wagner παρέχει συχνά υπηρεσίες ασφαλείας και παραστρατιωτική βοήθεια με αντάλλαγμα πόρους και διπλωματική στήριξη.
Ιδιαίτερη δραστηριότητα έχει η ρωσική εταιρεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΡ), στη Λιβύη, στο Μάλι και στο Σουδάν, τα οποία έχουν μια αδύναμη σχέση με τη Δύση λόγω της αποικιακής κληρονομιάς και των εγγενών πολιτικών διαφορών.
Οι διαδηλωτές υπέρ του πραξικοπήματος στον Νίγηρα εμφανίζονται συχνά να κρατούν ρωσικές σημαίες, θέλοντας να δείξουν τα αντιδυτικά τους αισθήματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
7_40.JPG
Το μήνυμα Prigozhin

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin είχε χαιρετίσει το πραξικόπημα, επιτιθέμενος στην αποικιοκρατία της Γαλλίας και της Δύσης στην περιοχή.
Σε μήνυμα του ο Prigozhin είχε αποδώσει την κατάσταση στον Νίγηρα στην κληρονομιά της αποικιοκρατίας και ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι τα δυτικά έθνη υποστήριζαν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.
Ο Νίγηρας ήταν κάποτε γαλλική αποικία και, πριν από το πραξικόπημα, ήταν μια από τις λίγες δημοκρατίες στην περιοχή.
Πλέον, η Δύση φοβάται την αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της Ρωσίας μέσω της Wagner.

5.000 Γάλλοι στρατιώτες και αμερικανικές βάσεις

Η Γαλλία έχει περίπου 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Sahel και τα Ηνωμένα Έθνη ανέπτυξαν 15.000 ειρηνευτικές δυνάμεις στο Μάλι στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομάζεται «Πολυδιάστατη Αποστολή Ολοκληρωμένης Σταθερότητας στο Μάλι».
Μετά την απέλαση της Γαλλίας από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας είχε γίνει ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και εταίρους ασφαλείας της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική και η γαλλική βάση στο Niamey ήταν μια από τις κύριες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Sahel.
Η εκδίωξη της Γαλλίας από τον Νίγηρα θα μειώσει προφανώς τη γαλλική στρατιωτική κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό και θα αποδυναμώσει τη γαλλική αποικιακή κυριαρχία.
224.jpg
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία και χτίζουν στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την Αφρική υπό την USAFRICOM προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς τους στόχους και να αποκτήσουν κυριαρχία στην ήπειρο.
Στην περιοχή του Sahel, οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις στη Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και το Τσαντ, και η αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή αυτή απειλεί σοβαρά την ισχύ της Αμερικής στη Δυτική Αφρική.
222_3.jpg
Πεδίο μάχης

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Νίγηρας είναι το νέο πεδίο μάχης του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ στη Δυτική Αφρική.
Πιστεύουν ότι το δυτικό μπλοκ με επικεφαλής τη Γαλλία θα είναι ο χαμένος στον Νίγηρα αυτή τη φορά, όπως και στις προηγούμενες «αναμετρήσεις» σε Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι.
Αν και η εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αφρική τελείωσε τη δεκαετία του 1960 με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας μεγάλου αριθμού αφρικανικών χωρών, η γαλλική επιρροή εξακολουθεί να παραμένει σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Δυτική Αφρική και η περιοχή του Sahel, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τεράστιους και πολύτιμους ορυκτές και ορυκτές πηγές, όπως ο χρυσός και το ουράνιο, βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης τους.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυτή ο Νίγηρας είναι ο έβδομος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως, με μερίδιο 5% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ουρανίου του Νίγηρα εξήχθη στη Γαλλία και την Ευρώπη σε χαμηλή τιμή και το ουράνιο του Νίγηρα έχει σημαντικό μερίδιο στην προμήθεια καυσίμων για τους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης