Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπάχαλο με τον αγοραστή των 49 Leopard 1 για την Ουκρανία - Ευρωπαϊκό κράτος ή η γερμανική Rheinmetall

Μπάχαλο με τον αγοραστή των 49 Leopard 1 για την Ουκρανία - Ευρωπαϊκό κράτος ή η γερμανική Rheinmetall
Άγνωστο το αντίτιμο της εξαγοράς, καθώς και πόσα αυτά τα Leopard είναι επιχειρησιακά έτοιμα για μάχη
Μπάχαλο επικρατεί με τα 49 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1 που αγοράστηκαν πριν από μερικά χρόνια από το βελγικό στρατό και που ξαναπουλήθηκαν πρόσφατα, πιθανότατα, σε άγνωστο ευρωπαϊκό κράτος προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εν λόγω άρματα μάχης, των οποίων η επιχειρησιακή ικανότητα είναι άγνωστη, φέρεται να αγοράστηκαν από κράτος της Ευρώπης που δεν κατονομάζεται.
Ο Freddy Versluys, CEO της OIP Land Systems, ο οποίος είχε αγοράσει πριν χρόνια τα εν λόγω Leopard 1 από το βελγικό στρατό, όπως είπε, τα πούλησε σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Versluys δεν ανέφερε ούτε ποια είναι η ευρωπαϊκή χώρα που τα αγόρασε ούτε ποιο ήταν το αντίτιμο της εξαγοράς.
Σημειώνεται πως το Βέλγιο είχε εκφράσει την πρόθεση να ξαναγοράσει τα 50 αυτά Leopard για να τα στείλει στην Ουκρανία, αλλά το αντίτιμο είχε κριθεί εξωφρενικό όπως είχε δηλώσει η Βελγίδα υπουργός Άμυνας, Ludivine Dedonder, αν και ο Versluys είχε πει πως ουδέποτε προσεγγίστηκε από το Βέλγιο.

Αντίτιμο

Πάντως, αναφέρεται πως ο Versluys είχε αγοράσει προς 37.000 ευρώ έκαστο τα Leopard, όταν η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε το 2014 να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες.
«Το γεγονός ότι φεύγουν από την ιδιοκτησία της εταιρίας μας αποδεικνύει ότι ζητούσαμε ένα λογικό αντίτιμο και κάποιος ήταν πολύ ευτυχής να τα αποκτήσει», αναφέρει ο Versluys σε ανάρτηση που έκανε στο LinkedIn, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία μιας ουκρανικής βότκας με φόντο τα άρματα μάχης.

Ανταλλακτικά

Σύμφωνα με τον Versluys ορισμένα από τα Leopard 1 θα χρησιμεύσουν για ανταλλακτικά, ενώ άλλα θα επισκευαστούν.
Ο Versluys εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4 με 6 μήνες προτού βρεθούν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.
Τα Leopard 1 του Versluys φαίνεται πως είχαν αναβαθμιστεί για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990.

Εμπλοκή της γερμανικής Rheinmetall

Ωστόσο, δημοσίευμα της Handelsblatt έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς υποστηρίζει πως είναι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall που αγόρασε τα άρματα μάχης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, θα τα παραδώσει στην Ουκρανία.
Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει καλύψει το κόστος για την επισκευή και αποστολή 32 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Βερολίνο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης