Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου 2023 - Κρίσιμες για τη σχέση με την ΕΕ

Πολωνία: Βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου 2023 - Κρίσιμες για τη σχέση με την ΕΕ
Βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου προκήρυξε ο Ντούντα
Σχετικά Άρθρα
Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου ανακοίνωσε σήμερα 8/8 ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου όπου θα διεκδικήσει με το εθνικιστικό κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη” μια τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας.
Οι προσεχείς εκλογές αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να καθορίσουν το μέλλον των σχέσεων της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την κόντρα για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η μετανάστευση, την ώρα μάλιστα που εντείνεται η αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της χώρας λόγω των ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η παρουσία μισθοφόρων της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία αλλά και η αύξηση των προσπαθειών μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
"Αποφάσισα να διατάξω αυτές τις εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου 2023", έγραψε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, προσθέτοντας: "Το μέλλον της Πολωνίας είναι υπόθεση όλων μας! Ασκήστε το δικαίωμά σας!".
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) του Ντούντα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης "Πλατφόρμα Πολιτών” (PO).
Ωστόσο, ακόμη κι αν ο Ντούντα, που επικράτησε στις εκλογές του 2015 και του 2019, καταφέρει να επιτύχει μια άνευ προηγουμένου τρίτη κατά σειρά νίκη, είναι απίθανο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα "Συνομοσπονδία”.
Το κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη” έχει επικεντρώσει μέχρι στιγμής την προεκλογική εκστρατεία του γύρω από την αύξηση των εισοδημάτων, ενώ έχει τονίσει ότι θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων, επικρίνοντας την υποτελή, όπως λέει, στάση της "Πλατφόρμας Πολιτών” στις σχέσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία.
Το κόμμα του Ντούντα σχεδιάζει να προχωρήσει επίσης στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία για τη μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία η Βαρσοβία έχει εκφράσει την αντίθεσή της, το οποίο ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης