Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Wagner θα εκμεταλλευτεί την αστάθεια που θα προκληθεί από το πραξικόπημα στο Νίγηρα

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Wagner θα εκμεταλλευτεί την αστάθεια που θα προκληθεί από το πραξικόπημα στο Νίγηρα
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη και αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή από την Wagner, αλλά... προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν» υποστήριξε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας
Η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner, που εκτός των άλλων δραστηριοποιείται και στην Αφρική, «εκμεταλλεύεται» την αστάθεια στον Νίγηρα, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Στη χώρα έχει εγκαθιρυθεί μία χούντα μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Μετά το πραξικόπημα οργιάσε η φημολογία ότι οι πραξικοπηματίες ζήτησαν βοήθεια από την Wagner, που ως γνωστό ότι είναι παρούσα στο γειτονικό Μάλι.
Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken σε παρόμοιο μήκος κύματος με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ρωσία ή η Wagner υποκίνησαν το πραξικόπημα του Νίγηρα.
Ακόμα κι έτσι, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η ομάδα «ενδεχομένως να δραστηριοποιηθεί» σε μέρη της περιοχής Σαχέλ, όπως είπε στο πρόγραμμα Focus on Africa του BBC ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας.
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη και αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή από την Wagner, αλλά... προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν.
«Κάθε μέρος που έχει φύγει αυτή η ομάδα Wagner, ακολούθησε ο θάνατος, η καταστροφή και η εκμετάλλευση», τόνισε ο A. Blinken.
Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε, «η ανασφάλεια αυξήθηκε, δεν υποχώρησε».
Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «επανάληψη αυτού που συνέβη σε άλλες χώρες, όπου δεν έφεραν τίποτα, παρά αρνητικές εξελίξεις στο πέρασμά τους».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία έχουν εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα ως μέρος των επιχειρήσεων τους για την αναχαίτιση των τζιχαντιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Νίγηρας έγινε η κύρια βάση για τα γαλλικά στρατεύματα αφού τους είπαν να εγκαταλείψουν το Μάλι μετά από ένα πραξικόπημα εκεί.
Η Wagner εκτιμάται ότι έχει χιλιάδες μαχητές σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και το Μάλι, όπου έχει προσοδοφόρα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ενισχύει επίσης τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας.
Οι μαχητές της ομάδας έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές αφρικανικές χώρες.
Αν και υπήρξαν εικασίες ότι ο στρατός του Νίγηρα ζήτησε βοήθεια από την Wagner, οι σχετικές αναφορές διαψεύστηκαν επανειλημμένως από δυτικούς αξιωματούχους με τελευταίο τον Antony Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης