Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εντάσεις ΝΑΤΟ - Κίνας κλιμακώνονται στις θάλασσες της Ανατολής: Διαμάχη Κίνας - Φιλιππίνων για την ρυμούλκηση πολεμικού πολοίου

Οι εντάσεις ΝΑΤΟ - Κίνας κλιμακώνονται στις θάλασσες της Ανατολής: Διαμάχη Κίνας - Φιλιππίνων για την ρυμούλκηση πολεμικού πολοίου
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο όμορρων κρατών έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς οι Φιλιππίνες δέχονται την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών όντας ενταγμένες στο γενικότερο σχεδιασμό για την επέκταση της νατοϊκής επιρροής στην περιοχή
Η Κίνα ζήτησε και πάλι από τις Φιλιππίνες να ρυμουλκήσουν ένα προσγειωμένο πολεμικό πλοίο - πρόκειται για σκάφος της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό φυλάκιο - αφού η Μανίλα είχε απορρίψει το προηγούμενο σχετικό αίτημα του Πεκίνου.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο όμορων κρατών έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς οι Φιλιππίνες δέχονται την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών όντας ενταγμένες στο γενικότερο σχεδιασμό για την επέκταση της νατοϊκής επιρροής στην περιοχή.
Από την πλευρά της η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι «συγκέντρωσε» τους συμμάχους της για να συνεχίσουν να «προπαγανδίζουν» το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και το περιστατικό με το πλοίο.
«Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν είναι ένα «πάρκο σαφάρι» για χώρες εκτός της περιοχής που κάνουν αταξίες και σπέρνουν διχόνοια», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση την Τρίτη.
Το Second Thomas Shoal, το οποίο βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων, φιλοξενεί στρατεύμαατα που είναι εγκατεστημένα στο πρώην πολεμικό πλοίο Sierra Madre.
Η Μανίλα εσκεμμένα καθήλωσε το σκάφος το 1999 για να δημμιουργήσει ένα γεωπολιτικό κόμβο αναφοράς και να εγκαθιδρύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή.
Κατά το παρελθόν οι Φιλιππίνες έχουν εγκαλέσει το λιμενικό της Κίνας για παρεμπόδιση αποστολών ανεφοδιασμού των εκεί στρατευμάτων, όπως συνέβη και στις 5 Αυγούστου, όταν η ακτοφυλακή της Κίνας ουσιαστικά ψέκασε με άυρα νερού το πλοίο.
Για το λόγο αυτό ο στρατός των Φιλιππίνων χαρακτήρισε τις ενέργειες της κινεζικής ακτοφυλακής το Σάββατο ως «υπερβολικές και προσβλητικές».
Ενώ η Κίνα χαρακτήρισε με νόημα το περιστατικό ως «προειδοποίηση» διαμηνύοντας πως έχει επιδείξει «εύλογη αυτοσυγκράτηση» στις ως τώρα ενέργειές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης