Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα για την ανάπτυξη της Κίνας - Σε ελεύθερη πτώση το διεθνές εμπόριο τον Ιούλιο του 2023

Πλήγμα για την ανάπτυξη της Κίνας - Σε ελεύθερη πτώση το διεθνές εμπόριο τον Ιούλιο του 2023
Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 14,5% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020
Σχετικά Άρθρα
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το διεθνές εμπόριο της Κίνας με τις εξαγωγές να μειώνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο εν μέσω της ύφεσης της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν βουτιά, καθώς οι εγχώριες πιέσεις υπονομεύουν επίσης την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου, η πιο απότομη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,4%, μια από τις χειρότερες μειώσεις των τελευταίων ετών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι οι εξαγωγές θα μειώνονταν κατά 13,2%, ενώ οι εισαγωγές θα συρρικνώνονταν κατά 5,6%.
Η βαθύτερη πτώση των εισαγωγών «αντανακλά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management Ltd. «Η συνολική αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων παρέμειναν πιθανότατα και οι δύο αρκετά αδύναμες στην Κίνα».

Πτώση στις τιμές βασικών εμπορευμάτων

Ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν επίσης ότι η μείωση των εισαγωγών οφείλεται στην πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας φέτος αναμενόταν να στηριχθεί από την ισχυρή κατανάλωση, αλλά η δυναμική εξασθενεί καθώς η εμπιστοσύνη και η εγχώρια ζήτηση παραμένουν αδύναμες - ζητήματα που υπογραμμίζονται από τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώσης των εισαγωγών. Τα στοιχεία που αναμένονται την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο, προσθέτοντας στοιχεία για την έλλειψη ζήτησης.
Η Ασία ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της ζήτησης της Κίνας, με τις εισαγωγές από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,2% και μειώθηκαν κατά 3% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, έχουν μειωθεί λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης στο εξωτερικό - γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διατήρηση του επιπέδου ρεκόρ αποστολών που παρατηρήθηκε το 2021 και το 2022 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 23,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Οι εξαγωγές προς άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, της Ασιατικής Ζώνης, της ΕΕ, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας, μειώθηκαν επίσης κατά διψήφια ποσοστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης