Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβενία: Έξι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες - Έκτακτη αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας

Σλοβενία: Έξι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες - Έκτακτη αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας
Η καταρρακτώδης βροχή χαρακτηρίστηκε ως η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ
Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των νερών, με τη βοήθεια γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η καταρρακτώδης βροχή, η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, μετέτρεψε σε μια απέραντη λίμνη ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής κα βορειοανατολικής Σλοβενίας.
Την Κυριακή, ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης των νερών έπεσε σε μια τάφρο ενώ το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα βρέθηκε σε έναν ποταμό.
Δύο Ολλανδοί τουρίστες σκοτώθηκαν εξάλλου την Παρασκευή ενώ το Σάββατο βρέθηκαν νεκροί δύο κάτοικοι της περιοχής.
Σήμερα, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανοίξουν τους δρόμους προς τις κοινότητες που αποκλείστηκαν από τον κόσμο λόγω της πλημμύρας και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ζημιές σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Η Σλοβενία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταλούν στη χώρα σκαπτικά μηχανήματα, προκατασκευασμένες γέφυρες, ελικόπτερα και στρατιώτες.
Το πρώτο φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε από την Ουγγαρία αργά το βράδυ της Κυριακής και ακολούθησε ένα ελικόπτερο.
Η Κροατία και η Ισπανία έχουν επίσης διαθέσει από ένα ελικόπτερο η καθεμία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η χώρα του θα στείλει διασώστες, εκφράζοντας τη θλίψη του για «τη φρικτή καταστροφή» που προκλήθηκε τόσο στη Σλοβενία, όσο και στη γειτονική Αυστρία όπου την Κυριακή ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας από ένα ποτάμι.
Από τη βροχή σημειώθηκαν επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Αυστρία.

Η Γερμανία αποστέλλει τεχνική βοήθεια για διασώσεις

Καθ' οδόν προς τη Σλοβενία βρίσκεται η πρώτη ομάδα τεχνικής βοήθειας από τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω δυνάμεις, ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαπιστωθούν στις περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες.
«Θλιβόμαστε από την τρομερή καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Σλοβενία και στην Αυστρία. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια μέσω της τεχνικής υπηρεσίας THW. «Η Γερμανία βοηθά και στέλνει δυνάμεις της THW το συντομότερο δυνατό, κατόπιν αιτήματος της Σλοβενίας», έγραψε ο κ. Σολτς στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter).
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, η THW του Ρόζενχάιμ συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό από δέκα τοπικές ομάδες, ενώ τα έξοδα, ύψους 700.000 ευρώ, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαπιστώσει η πρώτη ομάδα που θα φθάσει στα σημεία που έχουν πληγεί. «Εμείς οι Ευρωπαίοι στέκουμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον σε περιπτώσεις σοβαρής φυσικής καταστροφής», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από την πλευρά της.
Όπως ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, η προκαταρκτική ομάδα, η οποία ειδικεύεται σε επιχειρήσεις διάσωσης, θα φθάσει στη Σλοβενία απόψε και στη συνέχεια η THW θα διαθέσει τεχνολογία καθαρισμού, εκσκαφείς και δύο κινητές γέφυρες.
Αίτημα βοήθειας έχει φθάσει και στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, από το οποίο ωστόσο διευκρινίστηκε ότι θα προηγηθεί η πολιτική βοήθεια και κατόπιν θα διερευνηθούν περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πληγείσας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης