Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφυκτικές πιέσεις στον Scholz να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία - Παραπαίει η αντεπίθεση

Ασφυκτικές πιέσεις στον Scholz να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία - Παραπαίει η αντεπίθεση
Πιέσεις στον Scholz να στείλει πυραύλους στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, προκειμένου να παράσχει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία για να ενισχύσει την εξελισσόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δύο βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του Scholz, προσχώρησαν πρόσφατα στις φωνές που ζητούσαν να σταλούν στο Κίεβο πύραυλοι Taurus που παράγονται με τη συνεργασία Γερμανίας και Σουηδίας.

Παραπαίει η ουκρανική αντεπίθεση

«Η αντεπίθεση παραπαίει, η Ουκρανία δεν έχει σημαντική αεροπορία για να την υποστηρίξει», δήλωσε ο Andreas Schwarz, μέλος του κοινοβουλίου του SPD, στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel την Κυριακή.
«Αυτό αφήνει μόνο κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως πύραυλους κρουζ Taurus, με τους οποίους ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ναρκοπέδια που είχαν τοποθετήσει οι Ρώσοι και να ανακαταλάβει το έδαφος».
Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν προσεκτικά από τον Nils Schmid, εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής του SPD στο κοινοβούλιο, ο οποίος ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ότι δεν «αποκλείει» την προμήθεια συστημάτων όπως το Taurus σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ο Schmid προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες -αντί για τους Γερμανούς ομολόγους τους - θα μπορούσαν να κάνουν προγραμματισμό στόχων, διαφορετικά θα έφερνε το Βερολίνο «επικίνδυνα κοντά στην άμεση συμμετοχή στον πόλεμο».
Εξοπλισμένη με γερμανικά άρματα μάχης Leopard και άλλα δυτικά όπλα το πεζικό της Ουκρανίας δυσκολεύεται να σπάσει τις ναρκοθετημένες και οχυρωμένες ρωσικές θέσεις.
Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί την κατάσταση, τα βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν βρετανικούς πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow, που παρασχέθηκαν νωρίτερα φέτος, για να χτυπήσουν ρωσικές αποθήκες όπλων, αποθήκες καυσίμων, θέσεις διοίκησης και υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών.

Αντιστέκεται η Γερμανία

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύοντας στην Ουκρανία πυραύλους Scalp, οι οποίοι όπως και οι Storm Shadow έχουν βεληνεκές περίπου 250 χλμ.
Αλλά η Γερμανία, μαζί με τις ΗΠΑ, ήταν πιο διστακτικές, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Βερολίνο να φοβούνται τον κίνδυνο κλιμάκωσης που θα προέκυπτε με την προμήθεια ενός όπλου με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η προμήθεια πυραύλων Taurus, που παράγονται από μια κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής MBDA και μιας θυγατρικής της σουηδικής Saab, «δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή». Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία σε απόλυτους αριθμούς μετά τις ΗΠΑ, δεν ήταν η μόνη χώρα που διστάζει για μια τέτοια κίνηση, επισημαίνοντας την επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι οι γερμανικοί πύραυλοι έχουν «ειδική εμβέλεια».
Ο συνταγματάρχης Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «θα θέλαμε να δούμε τους πυραύλους κρουζ Taurus δίπλα στο Storm Shadows και τους Scalp».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης