Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολλές οι ειρηνευτικές προτάσεις στη Τζέντα για το ουκρανικό, καμία αποδεκτή - Οι όροι της Ρωσίας

Πολλές οι ειρηνευτικές προτάσεις στη Τζέντα για το ουκρανικό, καμία αποδεκτή - Οι όροι της Ρωσίας
Η Ουκρανία υποστήριξε πως ο απώτερος στόχος αυτών των συνομιλιών ήταν να διασφαλιστεί μια ευρεία διεθνής στήριξη στις αρχές που το Κίεβο θέλει να αποτελέσουν τη βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Αρκετές ειρηνευτικές προτάσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία παρουσιάστηκαν κατά τη Σύνοδο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 5 με 6 Αυγούστου η Σαουδική Αραβία στη Τζέντα, αλλά καμία από αυτές δεν είναι αποδεκτή από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ajit Doval, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, ο οποίος συμμετείχε στις διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με τον Doval, πολλές από τις ειρηνευτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν, έχουν θετικές πτυχές αλλά καμία από αυτές δεν είναι αποδεκτή από τη Μόσχα ή από το Κίεβο.

Προσπάθειες σε δύο μέτωπα

Όπως είπε μιλώντας στους Times of India, οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Σαουδική Αραβία, είχαν δύο βασικά καθήκοντα.
Το ένα ήταν να επιλύσουν το σημερινό αδιέξοδο και το δεύτερο να μετριάσουν τις συνέπειες της στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και στα δύο αυτά μέτωπα ταυτόχρονα, και για αυτό απαιτείται πολύ πιο σταθερή δουλειά για να διασφαλιστεί αυτό.
Όλες οι ειρηνευτικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μελών, πρέπει να στοχεύουν σε μια δίκαιη λύση που θα έχει διάρκεια.
Αυτό ήταν και το πνεύμα με το οποίο η Ινδία συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση» υπογράμμισε ο Doval.

Η θέση της Ινδίας

Σύμφωνα με τον Doval, η θέση της Ινδίας ήταν και θα είναι πάντα η προώθηση του διαλόγου και της διπλωματίας.
«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη» υποστήριξε ο Doval, αναφέροντας πως η Ινδία «υποστηρίζει μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο».
«Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλα τα κράτη χωρίς εξαίρεση» επισήμανε ο Doval, υποστηρίζοντας πως η Ινδία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και οικονομική υποστήριξη σε γειτονικές χώρες του παγκόσμιου Νότου, που βιώνουν τις συνέπειες της σύγκρουσης.

Οι όροι της Ρωσίας

Οι συνομιλίες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για την ουκρανική κρίση δεν είχαν καμία σημασία από τη στιγμή που η Ρωσία δεν συμμετείχε ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι πάντα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού.
Μάλιστα η Zakharova χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Νότου για την ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας πως η φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Zelensky που προωθεί η Δύση, έχει ως απώτερο στόχο να υποτιμηθούν οι πρωτοβουλίες άλλων κρατών.

Παράλογο τελεσίγραφο

«Με την προώθηση της «φόρμουλας» του Zelensky, το καθεστώς του Κιέβου και η Δύση προσπαθούν να μειώσουν την υψηλή αξία των ειρηνευτικών προτάσεων άλλων χωρών και να μονοπωλήσουν το ίδιο το δικαίωμα να τις προτείνουν.
Η «φόρμουλα του Zelensky» είναι ένα παράλογο τελεσίγραφο προς τη Ρωσία.
Κανένα από τα 10 σημεία του δεν στοχεύει στην εξεύρεση μιας διαπραγματευτικής και διπλωματικής λύσης στην κρίση και το σύνολό τους είναι ένα παράλογο τελεσίγραφο προς τη Ρωσία, το οποίο στοχεύει στην παράταση των εχθροπραξιών.
Σε αυτή τη βάση, μια ειρηνική διευθέτηση είναι αδύνατη» υποστήριξε η Zakharova, αναφέροντας πως μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο εάν «το καθεστώς του Κιέβου σταματήσει τις εχθροπραξίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις και οι δυτικοί χορηγοί του σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Οι όροι

«Τα αρχικά θεμέλια της κυριαρχίας της Ουκρανίας πρέπει να επιβεβαιωθούν - το ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό της καθεστώς.
Οι νέες εδαφικές πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της άσκησης από τους κατοίκους των νέων ρωσικών περιοχών του δικαιώματος αυτοδιάθεσης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ πρέπει να αναγνωριστούν.
Η αποστρατιωτικοποίηση και από-ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εσωτερικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εφαρμογή αυτών των στοιχείων μπορεί να φέρει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια για την οποία μάχεται η Ρωσία» τόνισε η Zakharova.

Οι διαπραγματεύσεις της Τζέντα

Στις διαπραγματεύσεις στην Τζέντα συμμετείχαν εκπρόσωποι και αξιωματούχοι από 40 και πλέον κράτη, ανάμεσα στα οποία οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία, Ινδία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Κατάρ, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Χιλή, κοκ, ενώ σημειώνεται πως σε αυτές δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως έγινε μια μάταιη προσπάθεια να αλλάξουν την πορεία που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Νότος.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της υποστήριξαν πως ο απώτερος στόχος αυτών των συνομιλιών ήταν να διασφαλιστεί μια ευρεία διεθνής στήριξη στις αρχές που το Κίεβο θέλει να αποτελέσουν τη βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και την επιστροφή όλων των εδαφών στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky υποστήριξε ότι θέλει να γίνει μια Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία βάσει αυτών των αρχών έως τα τέλη του 2023.

Ρωσία: Ανούσιες συνομιλίες

Η απουσία της Ρωσίας από τις διαπραγματεύσεις στην Τζέντα, τις καθιστά ανούσιες υποστήριξε ο Mikhail Ulyanov, εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς της Βιέννης.
«Εξ ορισμού αυτή η συνάντηση δεν είχε καμία σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε σε αυτή» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter o Ulyanov, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, δεν είχε κανένα νόημα.
«Δυστυχώς η πραγματική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις αντικαθίσταται από δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας» τόνισε ο Ulyanov.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov υποστήριξε πως η Σύνοδος αυτή ήταν μια προσπάθεια της Δύσης να συνεχίσει τις μάταιες προσπάθειες της να σύρει τον Παγκόσμιο Νότο πίσω από τις θέσεις του Ουκρανού προέδρου Zelensky.

Η θέση της Κίνας

Μια πάντως σημαντική εξέλιξη ήταν και η παρουσία εκπροσώπου της Κίνας στις συνομιλίες αυτές, κάτι που δεν αναμενόταν, δεδομένου ότι το Πεκίνο δεν είχε συμμετάσχει σε μια αντίστοιχη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη της Δανίας, αν και αναλυτές υποστηρίζουν πως η παρουσία αυτή δεν σηματοδοτεί και κάποια σημαντική αλλαγή στη θέση της Κίνας απέναντι στην ουκρανική κρίση.
Οι συνομιλίες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας βοήθησαν στην παγίωση μιας διεθνούς συναίνεσης ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
«Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Σπουδές, Li Hui είχε εκτεταμένες επαφές και επικοινωνία με όλα τα μέρη για την πολιτική διευθέτηση στην ουκρανική κρίση.
Άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των πλευρών για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, παρουσίασε την θέση της Κίνας σε αυτό το θέμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία βοήθησαν «στην παγίωση της διεθνούς συναίνεσης».

Νέο σχέδιο από τη Σαουδική Αραβία

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις συνομιλίες της Τζέντα, πέρα από το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Zelensky, το οποίο έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Ρωσία, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο με την υπογραφή της Σαουδικής Αραβίας.
Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, την έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τη Ρωσία για τις διαβουλεύσεις, ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Αρχικά, σύμφωνα με πηγές του DPA, σχεδιαζόταν να συζητηθεί μόνο το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky - η εξέλιξη ειναι ενδεικτική της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η Ουκρανία από τους συμμάχους της το επόμενο διάστημα για να αποδεχθεί κάποιο συμβιβασμό - κυρίως στο εδαφικό - καθώς τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Δύση..

Ο Παγκόσμιος Νότος όρθωσε ανάστημα απέναντι στη Δύση

Το ειρηνευτικό σχέδιο Zelensky αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας εντός των συνόρων του 1991.
Ο Zelensky επιμένει επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ενώ η ηγεσία της πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για «εγκλήματα πολέμου» προτού πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν αμέσως την πρόσκληση και όπως παρατήρησαν Ρώσοι αξιωματούχοι η προσπάθεια να αποσπασθεί η συναίνεση του παγκόσμιου Νότου σε μια λύση του Ουκρανικού που δεν θα συμπεριλαμβάνει τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα όπως αυτά περιγράφηκαν από τον πρόεδρο Vladimir Putin κατά τη έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικης Επιχείρησης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας Celso Amorim το Σάββατο 5 Αυγούστου.
«Οποιεσδήποτε πραγματικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης (…).
Αν και η Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο θύμα, εάν θέλουμε πραγματικά την ειρήνη, πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουμε τη Μόσχα σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.
Αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου προσπάθησαν να πείσουν τη Δύση ότι περαιτέρω προσπάθειες για διάδοση της ουκρανικής ατζέντας δεν είναι ρεαλιστικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης