Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η ουκρανική αντεπίθεση παρά τη βοήθεια - ρεκόρ των 66 δισ. των ΗΠΑ - Οργή Ουκρανών στρατιωτών για διοικητές, ΝΑΤΟ

Καταρρέει η ουκρανική αντεπίθεση παρά τη βοήθεια - ρεκόρ των 66 δισ. των ΗΠΑ - Οργή Ουκρανών στρατιωτών για διοικητές, ΝΑΤΟ
Ουκρανοί στρατιώτες αποκαλύπτουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα... εάν αρχίσει ή όχι η αντεπίθεση τους
(upd16) Συντριπτικά πλήγματα σε στρατηγικές εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού επέφερε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών ο ρωσικός στρατός απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις συνεχείς επιθέσεις των Ουκρανών με drones κατά της Μόσχας, της Κριμαίας και άλλων ρωσικών περιοχών.
Με την ουκρανική αντεπίθεση να καταρρέει, κάτι που άλλωστε πιστοποιεί ο αριθμός των 43.000 νεκρών στρατιωτών, οι τεράστιες απώλειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και τα ανύπαρκτα εδαφικά κέρδη στο πεδίο των μαχών και παρά την αμερικανική βοήθεια - ρεκόρ των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Ουκρανοί έχουν ως μοναδικό διέξοδο…, το να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις με drones κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 7/8 το πρωί οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ένα drone πάνω από την ρωσική περιφέρεια της Kaluga, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, τη στιγμή που τα προηγούμενα 24ωρα υπήρξε μπαράζ επιθέσεων με drones κατά της Μόσχας και της Κριμαίας, όπου οι Ουκρανοί «χτύπησαν» με πυραύλους Storm Shadow δύο γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με τα εδάφη που έχουν προσαρτήσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Απέναντι σε αυτές τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, οι Ρώσοι απάντησαν και αυτοί με διαδοχικές επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά στρατηγικών στόχων του ουκρανικού στρατού, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Zelensky έσπευσε να επαινέσει τα γερμανικά και αμερικανικά συστήματα αεράμυνας για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

Οργή Ουκρανών στρατιωτών

Και ενώ ο Zelensky επαινεί το δυτικό οπλοστάσιο, οργή και δυσαρέσκεια για τους διοικητές τους, για τη σύντομη εκπαίδευση τους στη Δύση αλλά και για τα μη κατάλληλα άρματα μάχης επικρατεί στις τάξεις των Ουκρανών στρατιωτών με αφορμή τη μέχρι στιγμής αποτυχημένη αντεπίθεση τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Ουκρανοί στρατιώτες επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη κατάλληλη εκπαίδευση που έχουν λάβει από τους Αμερικάνους εκπαιδευτές τους, αναφέροντας πως «αυτοί πολέμησαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και οι εχθροί τους δεν είχαν καμία σχέση με τους Ρώσους».
Βάσει του δημοσιεύματος, πυρά εκτοξεύονται και κατά των Ουκρανών διοικητών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ρίχνουν στο πεδίο της μάχης τους νεοσύλλεκτους που μόλις έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους εκπαίδευση, τη στιγμή που δίνουν εντολές χρησιμοποιώντας μη δοκιμασμένες τακτικές κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι Ουκρανοί στρατιώτες διαμαρτύρονται ότι η εκπαίδευση τους στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ήταν πολύ σύντομη και ότι ορισμένα από τα παραδοθέντα τεθωρακισμένα οχήματα δεν μπορούν να αντέξουν τη δύναμη του ρωσικού στρατού, καθώς είχαν σχεδιαστεί για να καταστείλουν εξεγέρσεις.

Στο απόλυτο σκοτάδι

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν οι μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση από τους διοικητές τους σχετικά με την αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, σε μαρτυρίες τους Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί, αναφέρουν πως οι αξιωματικοί τους δεν τους λένε τίποτα για το εάν έχει αρχίσει ή όχι η αντεπίθεση τους, πόσο μάλλον για το ποιος είναι ο στόχος των κινήσεων και των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων.

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι με τις πυραυλικές τους επιθέσεις έπληξαν το εργοστάσιο της Motor Sich στην περιοχή Zaporozhie, το οποίο κατασκευάζει κινητήρες καθώς και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Starokonstantinov.
Πυραυλικές επιθέσεις δέχθηκαν οι περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας και τα προηγούμενα 24ωρα ως απάντηση στην επίθεση των Ουκρανών με drones κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι Ρώσοι βομβάρδισαν την υπό ουκρανικό έλεγχο επαρχία της Zaporizhia 24 φορές ενώ για δραματική νύχτα στην Kherson έκαναν λόγο οι Ουκρανοί.

Έπαινοι Zelensky

Πάντως και παρά τις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, ο πρόεδρος Zelensky επαίνεσε την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και IRIS-T, αναφέροντας πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων.
Σύμφωνα με τον Zelensky, μέσα σε μια εβδομάδα η Ουκρανία κατέρριψε 65 ρωσικούς πυραύλους και 178 επιθετικά drones, ανάμεσα τους και 87 Shahed.

Σπάει τα ταμεία… η Ουκρανία – Πάνω από 66 δις η βοήθεια των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη από το Β’ Παγκόσμιο

Σπάει τα ταμεία η Ουκρανία μια και φέρεται να έχει λάβει από τις ΗΠΑ βοήθεια άνω των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποτελεί και το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέλυσε επίσημα στοιχεία τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έχει δώσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά το Κίεβο, τον μεγαλύτερο αποδέκτη βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, όταν και με το σχέδιο Marshall οι Αμερικάνοι συνέδραμαν στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης.

Τα στοιχεία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τα 66,2 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από 43 δις δολάρια έχουν δοθεί ως άμεση στρατιωτική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον έστειλε στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πεντάγωνο, ανέλαβε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις να στηρίξει την Ουκρανία και να χρηματοδοτήσει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια την παραγωγή όπλων και παρείχε επιδοτήσεις για την αγορά δυτικών όπλων αξίας 1,5 δις δολαρίων.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν συνδράμει με 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας, ενώ έχουν διαθέσει και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξωφρενικά νούμερα

Σχολιάζοντας τους αριθμούς αυτούς, ο Michael O'Hanlon από το Ινστιτούτο Brookings κάνει λόγο για εξωφρενικά νούμερα.
Όπως υπενθυμίζει, βάσει του σχεδίου Marshall, τα κράτη της Ευρώπης έλαβαν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια.
«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για πάντα.
Η χωρίς τέλος βοήθεια στο Κίεβο δεν θα γινόταν μη βιώσιμη οικονομικά, αλλά θα εξελισσόταν απαράδεκτη πολιτικά» λέει ο αναλυτής.

Αναχαίτιση drone στην Kaluga

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε ένα ουκρανικό drone στην περιφέρεια Kaluga που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχας.
«Ένα drone καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή του Ferzikovskyi κατά τη διάρκεια της νύκτας» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κυβερνήτης της περιφέρειας Kaluga Vladislav Shapsha, ο οποίος υποστήριξε ότι από την επίθεση αυτή δεν επλήγησαν ούτε άνθρωποι ούτε υποδομές.

Επίθεση με Storm Shadow

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με πυραύλους Storm Shadow κατά δύο βασικών γεφυρών, οι οποίες συνδέουν την Κριμαία με υπό ρωσική κατοχή επαρχία της Kherson.
Μάλιστα το Ιnstitute for the Study of War (ISW) αναφέρει πως οι επιθέσεις στις γέφυρες Chonhar και Henichesk είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στα logistics του ρωσικού στρατού.
Όπως αναφέρει, είναι άγνωστο ακόμα το πότε οι Ρώσοι θα καταφέρουν να επισκευάσουν τη γέφυρα Chonhar, όπως παραμένει άγνωστο το εάν οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να επισκευάσουν και τη σιδηροδρομική σύνδεση της ίδιας γέφυρας.
Ωστόσο, εκτιμάται πως οι ζημιές στη γέφυρα Henichesk είναι σοβαρότερες και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθούν.
Το αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών – όπως αναφέρει το Ιnstitute for the Study of War (ISW) – είναι πιθανό να αναγκάσει το ρωσικό στρατό να κινηθεί πιο κοντά στις ουκρανικές θέσεις του πυροβολικού στην περιοχή της Kherson, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει και εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυρών.

Καμία επίπτωση

Πάντως, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin υποστήριξε πως οι επιθέσεις αυτές δεν επηρεάσαν σε τίποτα την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις στην επαρχία του Donetsk, αναφέροντας πως οι διελεύσεις είναι ασφαλείς.

Αντεπίθεση στο Yuzhno – Donetsk

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί φέρονται να συγκεντρώνουν δυνάμεις και εφεδρείες για μια επίθεση στην περιοχή του Yuzhno – Donetsk.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το «πιο καυτό» σημείο των συγκρούσεων είναι στην κατεύθυνση του Yuzhno – Donetsk και συγκεκριμένα οι οικισμοί Staromayorskoye και Urozhaynoye.
Όπως λέει, σε αυτούς τους δύο οικισμούς, επιχειρούν οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν την αντεπίθεση τους.

Εξουδετέρωση Ουκρανών στο Δνείπερο

Πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να «εξουδετερώνουν» δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Μονάδες της ρωσικής δύναμης Dnipro κατέστρεψαν τρία σκάφη των Ουκρανών στο Δνείπερο μέσα σε λίγες ώρες.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Newsweek: Η ήττα των Ουκρανών ανέδειξε την αχίλλειο πτέρνα του ΝΑΤΟ

H ανεπιτυχής αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδειξε την ευπάθεια του ΝΑΤΟ όσον αφορά έναν ισότιμο αντίπαλο με ισχυρή δύμαμη από αέρος και όπλα υψηλής τεχνολογίας αναφέρει σε δημοσίευμα του το Newsweek.
Όπως αναφέρει, κανείς στρατός του ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί σε εχθροπραξίες όπως αυτές που βίωσαν οι Ουκρανοί τους τελευταίους 18 μήνες.
Η στρατηγική της συμμαχίας για την τακτική εμπλοκή δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σοβαρά σε μια σύγκρουση με έναν ισχυρό αντίπαλο», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Davis Ellison.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στον Περσικό Κόλπο το 1990-1991 και του πολέμου στο Ιράκ , οι ΗΠΑ μπόρεσαν να εδραιώσουν γρήγορα την υπεροχή από αέρος, κάτι που ήταν το κλειδί για την ήττα του στρατού ενός κράτους της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε ο αναλυτής Paul van Hooft.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία βασιζόταν πάντα σε μια τέτοια στρατηγική.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί μόνο σε εκείνα τα πολεμικά «hot spots» όπου η αεροπορική υπεροχή της συμμαχίας δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί, τονίζει το δημοσίευμα.
Στις 4 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Yuzhnodonetsk και Artemivsk, ρίχνοντας στη μάχη μονάδες που είχαν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Ο Vladimor Putin δήλωσε ότι οι προσπάθειες προώθησης των ουκρανικών στρατευμάτων απέτυχαν, ο εχθρός σταμάτησε και απωθήθηκε πίσω στις αρχικές του θέσεις.

Ασφυκτικές πιέσεις στον Scholz να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, προκειμένου να παράσχει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία για να ενισχύσει την εξελισσόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δύο βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του Scholz, προσχώρησαν πρόσφατα στις φωνές που ζητούσαν να σταλούν στο Κίεβο πύραυλοι Taurus που παράγονται με τη συνεργασία Γερμανίας και Σουηδίας.

Παραπαίει η ουκρανική αντεπίθεση

«Η αντεπίθεση παραπαίει, η Ουκρανία δεν έχει σημαντική αεροπορία για να την υποστηρίξει», δήλωσε ο Andreas Schwarz, μέλος του κοινοβουλίου του SPD, στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel την Κυριακή.
«Αυτό αφήνει μόνο κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως πύραυλους κρουζ Taurus, με τους οποίους ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ναρκοπέδια που είχαν τοποθετήσει οι Ρώσοι και να ανακαταλάβει το έδαφος».
Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν προσεκτικά από τον Nils Schmid, εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής του SPD στο κοινοβούλιο, ο οποίος ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ότι δεν «αποκλείει» την προμήθεια συστημάτων όπως το Taurus σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ο Schmid προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες -αντί για τους Γερμανούς ομολόγους τους - θα μπορούσαν να κάνουν προγραμματισμό στόχων, διαφορετικά θα έφερνε το Βερολίνο «επικίνδυνα κοντά στην άμεση συμμετοχή στον πόλεμο».
Εξοπλισμένη με γερμανικά άρματα μάχης Leopard και άλλα δυτικά όπλα το πεζικό της Ουκρανίας δυσκολεύεται να σπάσει τις ναρκοθετημένες και οχυρωμένες ρωσικές θέσεις.
Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί την κατάσταση, τα βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν βρετανικούς πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow, που παρασχέθηκαν νωρίτερα φέτος, για να χτυπήσουν ρωσικές αποθήκες όπλων, αποθήκες καυσίμων, θέσεις διοίκησης και υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Πέρα από τις επιχειρήσεις στο Δνείπερο και τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών στο Yuznho – Donetsk, το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέσεις των Ουκρανών κοντά στο Rabotino - όπου και απέκρουσαν ουκρανική επίθεση - αλλά και Novoandreevka και στο Krasnogorovka.
Συγκρούσεις καταγράφηκαν στη Mariinka ενώ οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Zaporizhia.
Ένα ακόμα μέτωπο συγκρούσεων αναφέρεται στο Rabotino ενώ τουλάχιστον 140 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε Kherson και Zaporizhia.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί έπληξαν δύο σημεία ελέγχου των Ρώσων, 4 μονάδες πυροβολικού, 5 αποθήκες πυρομαχικών και ένα ραδιοηλεκτρονικό σταθμό μάχης.
9_18.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης