Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λεμεσό, χωρίς ενεργές εστίες - Δύο Canadair από Ελλάδα

Κύπρος: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λεμεσό, χωρίς ενεργές εστίες - Δύο Canadair από  Ελλάδα
Σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Υπό έλεγχο είναι η  φωτιά στη Λεμεσό, μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.
Με πρώτο φως της ημέρας ρίχθηκαν στην μάχη και εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων  και δύο αεροσκάφη τύπου Canadair από την Ελλάδα.
Η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς και όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, 'Αννα Κουκκίδη Προκοπίου.
Σύμφωνα με την ίδια, το επιχειρησιακό πλάνο, με τη χρήση πτητικών μέσων από την Κύπρο και το εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς αναλόγως των συνθηκών. Αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα.
prokopiou.JPG
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ενεργό μέτωπο εντοπιζόταν μεταξύ Φασούλας-Αψιού, ενώ μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU, ώστε να σπεύσουν προς βοήθεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πυρκαγιά στην περιοχή Άλασσα της Λεμεσού, την Κυριακή 6/8 επεκτάθηκε σε περιοχή ανάμεσα στα χωριά Απεσιά, Γεράσα, Αψιού και Μαθηκολώνη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, τα οποία προληπτικά εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμνάτη. Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς έκλεισαν οι δρόμοι Παραμύθας - Γεράσας - Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας - Καλού Χωριού.

Δύο Canadair από Ελλάδα

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 έχει αποστείλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα που υπέβαλαν οι κυπριακές Αρχές, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στα ορεινά της Επαρχίας Λεμεσού.
Μετά από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Κ. Κόμπο και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, η Ελλάδα απέστειλε το πρωί της Δευτέρας 7/8 στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου.
Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη τα οποία είναι ενταγμένα στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας (ECPP).
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα θα αποστείλει στην Κύπρο 20 τόνους επιβραδυντικού υγρού, επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι η ελληνική συνδρομή στην Κύπρο έρχεται λίγες μέρες μετά την άμεση συνδρομή που παρείχε η Κύπρος με δύο αεροσκάφη τύπου Air-Tractor προς τη χώρα μας, που πλήττονταν από μεγάλες δασικές πυρκαγιές.
ψπ.JPG

Ευχαριστίες του ΥΠΕΞ Κύπρου

"Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Υπουργό κ. Γ.Γεραπετρίτη για την άμεση ανταπόκριση και την αποστολή δυο αεροσκαφών τύπου Canadair που θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού", σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος.
κκ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης