Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική η Κίνα στην επίσκεψη Borrell το φθινόπωρο –Προετοιμασία για σύνοδο κορυφής με την ΕΕ

Θετική η Κίνα στην επίσκεψη Borrell το φθινόπωρο –Προετοιμασία για σύνοδο κορυφής με την ΕΕ
Ο Wang Yi σημείωσε ότι η Κίνα ήταν πάντα θετική για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ και επίσης αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για φέτος
Tο Πεκίνο χαιρετίζει την επίσκεψη του διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell στην Κίνα αυτό το φθινόπωρο για να διεξαχθεί στρατηγικός διάλογος και να προετοιμαστεί για μια σύνοδο κορυφής ηγετών Κίνας - ΕΕ, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Borrell την Κυριακή 6 Αυγούστου.
«Η Κίνα χαιρετίζει την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου Borrell, ο οποίος θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στην Κίνα το φθινόπωρο και θα πραγματοποιήσει στρατηγικό διάλογο, καθώς και εκτεταμένη και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών», δήλωσε ο Wang Yi , σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Wang Yi σημείωσε ότι η Κίνα ήταν πάντα θετική για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ και επίσης αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για φέτος.
«Αναμένουμε ότι η συνάντηση θα παίξει στρατηγικό και καθοδηγητικό ρόλο για τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ και για τη διμερή συνεργασία», τόνισε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέρη θα πρέπει να διεξαγάγουν περισσότερους θεσμικούς διαλόγους για να καλύψουν την έλλειψη ανταλλαγών στα τρία χρόνια της πανδημίας.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Ουκρανία και ο Νίγηρας.
Το ταξίδι του Borrell στην Κίνα έχει ήδη ακυρωθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες.
Την πρώτη φορά λόγω του γεγονότος ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρρώστησε με COVID-19, τη δεύτερη φορά ακυρώθηκε από την κινεζική πλευρά.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν εξήγησε τον λόγο της ματαίωσης της επίσκεψης, λέγοντας μόνο ότι «την αναμένει σε μια κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές».
Η South China Morning Post, επικαλούμενη μια ανώνυμη ανώτερη πηγή της ΕΕ, έγραψε ότι ο Borrell είχε συμφωνήσει προσωρινά να επισκεφθεί την Κίνα τον Οκτώβριο για να πραγματοποιήσει στρατηγικό διάλογο πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ.
Ο Borrell αργότερα ανακοίνωσε ότι σκόπευε να κάνει ένα ταξίδι που είχε αναβληθεί προηγουμένως στην Κίνα αυτό το φθινόπωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης