Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτικό πλήγμα: Με τα θηριώδη Tu - 95MS η Ρωσία επιτέθηκε κατά κύματα και διέλυσε την ουκρανική βάση των Storm Shadow

Σαρωτικό πλήγμα: Με τα θηριώδη Tu - 95MS η Ρωσία επιτέθηκε κατά κύματα και διέλυσε την ουκρανική  βάση των Storm Shadow
Συντριπτικό ήταν το πλήγμα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που πέρασαν την κόκκινη γραμμή με τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις τους σε ρωσικό έδαφος
Σχετικά Άρθρα
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου 2023, η Ρωσία έπληξε και σχεδόν κατέστρεψε την αεροπορική βάση Starokonstantinov της Ουκρανίας κοντά στο Starokostiantyniv, στην περιοχή Khmelnytskyi.
Η αεροπορική βάση φιλοξενεί την 7η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας από όπου απογειώνονται Sukhoi Su-24M και Sukhoi Su-24MR.
Το Su-24MR είναι η πλατφόρμα εκτόξευσης των σχεδόν πανομοιότυπων βρετανικών πυραύλων cruise μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow και γαλλικών Scalp, χρησιμοποιώντας τους οποίους η Ουκρανία προκαλεί περιοδικά οδυνηρά πλήγματα στη Ρωσία.
Η επίθεση ακολούθησε το χτύπημα της Ουκρανίας σε μη στρατιωτικό τάνκερ με θαλάσσιο drone καμικάζι που μετέφερε εκρηκτικά ισοδύναμα με 450 κιλά TNT τη νύχτα της 5ης Αυγούστου.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης drone πλημμύρισε το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη γέφυρα του Κερτς.
Ωστόσο, κατέστη δυνατό να ρυμουλκηθεί το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλές σημείο. Το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα.

Επίθεση πολλαπλών κυμάτων

Η ρωσική επίθεση στο Starokostiantyniv εκτελέστηκε σε πολλαπλά κύματα.
Το πρώτο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Tu-95MS και βαλλιστικούς πυραύλους.
Το δεύτερο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise και drones Geran-2.
Το τελευταίο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise stealth μεγάλου βεληνεκούς Kh-101.
Οι επιτιθέμενοι πύραυλοι cruise παρέκαμψαν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και κατέληξαν μέσω... «παράκαμψης» στον στόχο τους.

tu_95_b.jpg
Τα «δολώματα»

Όταν επιτίθεται σε έναν σημαντικό στόχο με πολλαπλούς πυραύλους, η Ρωσία συχνά «στήνει» δολώματα για να διευκολύνει τον εντοπισμό και τον γεωεντοπισμό ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και στη συνέχεια επιτίθεται στα συστήματα αεράμυνας με βαλλιστικούς πυραύλους.
Πιστεύεται ότι η πυραυλική επίθεση στην αεροπορική βάση Starokonstantinov ήταν η μεγαλύτερη ποτέ ρωσική πυραυλική επίθεση σε οποιονδήποτε στόχο, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Eurasian Times. 
Τα χτυπήματα στην περιοχή της αεροπορικής βάσης φέρεται να καταγράφηκαν από αμερικανικούς δορυφόρους στις 2.31.
Στις 3.22 σημειώθηκε επιπλέον φωτιά, πιθανότατα ως αποτέλεσμα έκρηξης.
Με βάση την τοποθεσία των χτυπημάτων, φαίνεται ότι η Ρωσία στόχευε εγκαταστάσεις υποστήριξης συντήρησης ή/και αποθέματα πυραύλων, καθώς και πλατφόρμες εκτόξευσης Su-24MR.

su_24.JPG
Οι Ουκρανοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή

Η οργή της ρωσικής επίθεσης πιθανότατα προκλήθηκε από την αυξανόμενη πολεμική της Ουκρανίας που τροφοδοτείται από την απογοήτευση από την παραπαίουσα αντεπίθεσή της.
Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία περιόριζε τη χρήση των Storm Shadows σε στόχους στα προσαρτημένα εδάφη της Ρωσίας.
Στις 22 Ιουνίου, ωστόσο, η Ουκρανία πέρασε μια κόκκινη γραμμή όταν δύο από τους πύραυλους της Storm Shadow έπληξαν τις γέφυρες Chongar και Sivash που συνδέουν την Κριμαία με την περιοχή Kherson.
Στις 19 Ιουλίου, η Ουκρανία χτύπησε μια αποθήκη πυρομαχικών νότια ενός αεροδρομίου στην Ανατολική Κριμαία.
Το χτύπημα ήταν το πρώτο της Ουκρανίας με Storm Shadow στην Κριμαία.
Στις 2 Ιουλίου το πρωί, οι ουκρανικοί σχηματισμοί εξαπέλυσαν και πάλι αρκετές επιθέσεις με πυραύλους Storm Shadow στην Κριμαία.
Σημείο επισκευής ρωσικού εξοπλισμού κοντά στο χωριό Kremnevka κοντά στη Συμφερούπολη δέχθηκε πυρά.
Η Ουκρανία έχει πλήξει την Κριμαία με πυραύλους Storm Shadow άλλες τρεις φορές μέχρι σήμερα.
Στις 29 Ιουλίου, μια επίθεση πυραύλων Storm Shadow κατέστησε άχρηστη τη σιδηροδρομική γραμμή στη γέφυρα Chongar που συνδέει την περιοχή Kherson με την Κριμαία.
su_24_b.JPG

Γιατί χτύπησαν τη βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σημαντικούς λόγους για να χτυπήσουν τη συγκεκριμένη αεροπορική βάση, παρόλο που έχουν τροποποιήσει τα συστήματα αεράμυνάς τους για να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του Storm Shadow.
Όταν επιτίθενται στην Κριμαία, οι πύραυλοι Storm Shadow μπορούν να παρακάμψουν τις ρωσικές άμυνες, να πετάξουν χαμηλά πάνω από τη θάλασσα για να αποφύγουν τον εντοπισμό.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από αερομεταφερόμενα στοιχεία ISR των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι μπορούν να παρασύρουν συστήματα αεράμυνας που μεταφέρονται από πλοία.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία πιθανότατα δεν είχαν αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσουν τους πυραύλους Storm Shadow.
Μέσω των επιθέσεων στην Κριμαία, η Ουκρανία έκανε το μέτωπο της μάχης πολύ ευρύτερο και εξαιρετικά δύσκολο στην άμυνα.
Έχοντας επίγνωση του καταστροφικού δυναμικού των πυραύλων Storm Shadow και Scalp, η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην αεροπορική βάση Starokonstantinov στο παρελθόν με στόχο να καταστρέψει τα αποθέματα πυραύλων Storm Shadow, τις εγκαταστάσεις συντήρησης και τις πλατφόρμες εκτόξευσης.
missile.jpg

Παλαιότερα πλήγματα στη βάση

Πριν από το πλήγμα τη νύχτα της 6ης Αυγούστου, η Ρωσία έπληξε επανειλημμένα την αεροπορική βάση Starokonstantinov.
Τελευταία χτύπησε την αεροπορική βάση τη νύχτα της 26ης Ιουλίου με πυραύλους cruise και Kinzhal.
Η επίθεση με πυραύλους ακολούθησε επιθέσεις από drones καμικάζι Geran-2.
Η Ρωσία χτύπησε νωρίτερα την αεροπορική βάση τη νύχτα της 23ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ακριβείας σε μια αποθήκη ξένου υλικού και όπλων των Ουκρανών. Ο καθορισμένος στόχος έχει καταστραφεί. Ο στόχος του πλήγματος έχει επιτευχθεί», ανέφερε το υπουργείο.
Το χτύπημα πιθανότατα στόχευε σε απόθεμα πυραύλων και εξοπλισμό συντήρησης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων Storm Shadow.
Ακόμη νωρίτερα, στις 29 Μαΐου 2023, επίσης η Ρωσία χτύπησε την αεροπορική βάση.
Με την ευκαιρία αυτή, ουκρανικές πηγές παραδέχθηκαν ότι πέντε αεροσκάφη και αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών τέθηκαν εκτός λειτουργίας. ο διάδρομος υπέστη σοβαρές ζημιές.
Οι ρωσικές επιθέσεις στην αεροπορική βάση Starokonstantinov απέτυχαν να εξαλείψουν την απειλή από τους πυραύλους Storm Shadow και Scalp.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, συνήθως με την ίδια ένταση όπως προηγουμένως.

Το ρωσικό μείγμα

Για να μειώσουν το χρόνο προειδοποίησης, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί μέσω δορυφορικής βοήθειας της Δύσης, η Ρωσία «αναμιγνύει» τις επιθέσεις πυραύλων cruise με βαλλιστικούς .
Η υψηλή ταχύτητα του πυραύλου Iskander-M, ο οποίος, σε αντίθεση με έναν πύραυλο cruise με κινητήρα αεριωθούμενου, είναι πυραυλοκίνητος, μειώνει τον χρόνο προειδοποίησης.
O Iskander-M πετά με υψηλή υπερηχητική ταχύτητα και είναι υπερηχητικός και κατά το τέλος της πορείας του.
Ο πύραυλος ακολουθεί επίσης μια σχεδόν βαλλιστική τροχιά, μειώνοντας την εμβέλεια ανίχνευσης ραντάρ και καθιστώντας την πορεία πτήσης του απρόβλεπτη.
Το MiG-31K που εκτοξεύει Kinzhal ελαχιστοποιεί επίσης τον χρόνο προειδοποίησης.
Ο πύραυλος είναι πιο καταστροφικός από τον Iskander-M και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα αμερικανικά συστήματα Patriot AD που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Το πρόβλημα με τον πύραυλο Kinzhal είναι ότι η εκτόξευση του μπορεί να προβλεφθεί με την απογείωση και την ανάβαση στο ύψος ενός MiG-31K οπλισμένου με τον πύραυλο!
Η αεροπορική βάση Starokonstantinov της Ουκρανίας είναι καλά εξοπλισμένη.
Οι δορυφορικές εικόνες της βάσης αποκαλύπτουν μια τεράστια περιοχή διασποράς με περίπου 40 καταφύγια με ενισχμένο υπόστεγο.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το αεροδρόμιο φέρεται να πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν βοήθεια στον εκσυγχρονισμό και την ανοικοδόμηση.
Στο πλαίσιο των εργασιών, το αεροδρόμιο επανεξοπλίστηκε, εγκαταστάθηκε εξοπλισμός πλοήγησης και επισκευάστηκε ο διάδρομος προσγείωσης.
Η καταστροφή ενός αεροσκάφους μέσα σε ένα τέτοιο καταφύγιο με ενισχυμένο υπόστεγο μπορεί να γίνει μόνο με ένα ακριβές χτύπημα ενός μεγάλου πυραύλου υψηλής ταχύτητας που διαθέτει μια βαριά διεισδυτική κεφαλή.

iskander.JPG
Η επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το βράδυ του Σαββάτου (5/8/2023) τις ουκρανικές αεροπορικές βάσεις κοντά στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky και στο Dubno στην περιοχή Rovno με όπλα ακριβείας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν προκαθορισμένους στόχους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
«Χθες το βράδυ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδικό πλήγμα με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από τον αέρα και τη θάλασσα στις αεροπορικές βάσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στους οικισμούς Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky και Dubno στην περιοχή Rovno.
Ο στόχος του χτυπήματος επετεύχθη.
Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν», είπε.

Συμπέρασμα

Ίσως η Ρωσία να μην εξάλειψε πλήρως το απόθεμα των Storm Shadow, που διαθέτουν οι Ουκρανοί.
Ωστόσο το πλήγμα ήταν καίριο και δείχνει μία τακτική που ακολουθούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Διαβρώνουν περιοδικά την απειλή τους, την ελαχιστοποιούν μέχρι στο τέλος να την εξαφανίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης