Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σλοβενία, ολόκληρα χωριά βούλιαξαν στο νερό - Οι χειρότερες πλημμύρες της 30ετίας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σλοβενία, ολόκληρα χωριά βούλιαξαν στο νερό - Οι χειρότερες πλημμύρες της 30ετίας
Κατολισθήσεις, κατεστραμμένες γέφυρες, άνθρωποι σε δέντρα και στέγες - Τα δύο τρίτα της χώρας έχουν πληγεί.
Σχετικά Άρθρα
Εδώ και δύο μέρες η Σλοβενία πλήττεται από πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική Deutsche Welle.
Το βράδυ του Σαββάτου 5/8 κατέρρευσε, στα ανατολικό της χώρας, φράγμα στον ποταμό Μουρ αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 500 κατοίκους του χωριού Ντόλνια Μπίστριτσα, μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RTV Slovenija.
Πολλοί οικισμοί έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο, ήδη από την Παρασκευή, 4/8 και η πολιτική προστασία εφοδιάζει τους πληγέντες με ελικόπτερα.
Οι αρχές της χώρας μιλούν για τουλάχιστον τέσσερεις νεκρούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Sreko Sestan άλλα εννέα χωριά κινδυνεύουν λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στον Μουρ.
Με τη βοήθεια ελικοπτέρων καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευαστεί πρόχειρα το φράγμα με τσιμεντόλιθους.
Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν και για άνοδο της στάθμης του ποταμού μέσα στις επόμενες ώρες στην περιοχή της αυστριακής πόλης Γκρατς.
Από τις πλημμύρες επλήγη και η μικρή πόλη Νάζαρεχ. Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Βίκιτσα Γέριτσεκ δηλώνει στην τηλεόραση του Reuters:
«Πρώτη φορά είναι τόσο άσχημη η κατάσταση. Και το 1990 είχαμε πλημμύρες, αλλά ο όγκος του νερού ήταν μικρότερος. Τώρα βάλαμε σάκους άμμου ακόμα και στις πόρτες, αλλά δεν βοήθησε, τα πάντα διαλύθηκαν από το νερό, είναι απίστευτο. Όλα πρέπει να καθαριστούν, τίποτα δεν λειτουργεί πια. Ούτε να φάω μπορώ, ούτε να κοιμηθώ. Χαμογελώ μεν γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά δεν μπορώ να ησυχάσω. Σαφώς και έχει αλλάξει το κλίμα. Δεν υπήρχαν τέτοιες πλημμύρες τον Αύγουστο, ίσως μόνο τον Νοέμβριο».

3.700 επιχειρήσεις διάσωσης σε 24 ώρες

Σε αρκετά αποκλεισμένα χωριά η μόνη λύση είναι τα ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν στους κατοίκους τρόφιμα και νερό.
Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να φθάσουν πεζές σε πληγείσες περιοχές, επειδή δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν.
Ο Νικ Γουγκ από την Νάζαρεχ λέει:
«Τι να πω, η πλημμύρα κατέστρεψε τα πάντα. Ήρθαμε να βοηθήσουμε, έχουμε πολλά να κάνουμε, αυτό είναι όλο. Είμαι εδώ με τον ιδιοκτήτη. Όλα θα πάνε καλά, αλλά έχουμε πολλές ακόμα άγρυπνες νύχτες μπροστά μας. Τα πράγματα είναι άσχημα. Τέτοια καταστροφή δεν έχουν δει τα μάτια μου στην περιοχή».
Μόνο το Σάββατο 5/8 η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι πραγματοποίησε σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερες από 3.700 επιχειρήσεις για να διασώσει ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε δέντρα ή σε στέγες σπιτιών.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υπολογίζει ότι οι υλικές ζημιές ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης