Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Guterres: Στο μήνυμά του για τα 78 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Hiroshima, «ξέχασε» να αναφερθεί στις ΗΠΑ

Προκαλεί ο Guterres: Στο μήνυμά του για τα 78 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Hiroshima, «ξέχασε» να αναφερθεί στις ΗΠΑ
«Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου χτυπούν για άλλη μια φορά. Η δυσπιστία και ο διχασμός αυξάνονται» περιορίστηκε να δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Η σκιά του πυρηνικού πολέμου έχει ξαναεμφανιστεί τώρα που ορισμένες χώρες απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου χτυπούν για άλλη μια φορά. Η δυσπιστία και ο διχασμός αυξάνονται.
Η πυρηνική σκιά που προέκυψε στον Ψυχρό Πόλεμο έχει ξαναεμφανιστεί.
Και ορισμένες χώρες χτυπούν απερίσκεπτα το πυρηνικό σπαθί για άλλη μια φορά, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία του αφανισμού», σύμφωνα με την ομιλία του, που διάβασε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Ύπατος Εκπρόσωπος για Υποθέσεις Αφοπλισμού, Izumi Nakamitsu, σε εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Ειρήνης της Hiroshima για την 78η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της πόλης.
Ο Guterres ζήτησε την πλήρη απόρριψη των πυρηνικών όπλων.
Τόνισε ότι «η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων παραμένει η υψηλότερη προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό».
«Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί ο πυρηνικός κίνδυνος είναι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων», σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αρθεί οριστικά η πυρηνική σκιά», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του δεν ανέφερε ποτέ τις ΗΠΑ ως την υπεύθυνη χώρα για τους ατομικούς βομβαρδισμούς.

Ξέχασε τις ΗΠΑ

«Σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν, ένα πυρηνικό όπλο αποτέφρωσε τη Hiroshima.
Ωστόσο, όπως γνωρίζει όποιος την έχει επισκεφτεί, οι μνήμες δεν σβήνουν ποτέ.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι περήφανα που στέκονται στο πλευρό του λαού της Hiroshima και των hibakusha (σ.σ. οι επιζώντες του πυρηνικού βομβαρδισμού) για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που συνέβη εδώ και τα μαθήματα που πρέπει να μάθει η ανθρωπότητα εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο ειρηνικό αύριο.
Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον λαό της Ιαπωνίας σε αυτή την ουσιαστική προσπάθεια» κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΗΕ χωρίς καμία αναφορά στις ΗΠΑ.

Το πρώτο πυρηνικό χτύπημα στην ιστορία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον πρώτο ατομικό βομβαρδισμό στην ιστορία, χτυπώντας τις ιαπωνικές πόλεις Hiroshima και Nagasaki προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι βομβαρδισμοί δικαιολογήθηκαν ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η συνθηκολόγηση της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.
Αυτές οι επιθέσεις είναι η μοναδική περίπτωση πυρηνικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε στρατιωτική σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, η έκρηξη της ατομικής βόμβας που έπεσε πάνω από τη Hiroshima, σε μια μέρα σκότωσε μεταξύ 70.000 και 100.000 ανθρώπων.
Μέχρι το τέλος του 1945, ο αριθμός των θυμάτων είχε αυξηθεί σε 140.000 λόγω εκείνων που πέθαναν στα νοσοκομεία από τραύματα και ακτινοβολία. Κάθε χρόνο αυτή η θλιβερή λίστα αναπληρώνεται όταν ένας επιζών πεθαίνει.
Σχεδόν 5.000 νέα ονόματα προστέθηκαν σε αυτή τη λίστα τον περασμένο χρόνο.
Εκτός αυτού, στη λίστα προστίθενται τα ονόματα εκείνων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης, αλλά των οποίων ο θάνατος δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.
Επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 350.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης