Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ναυάγιο της Τζέντα: Η… γιορτή θανάτου για την Ουκρανία και η ηχηρή απόρριψη του αμερικανόπνευστου σχεδίου Zelensky

Το ναυάγιο της Τζέντα: Η… γιορτή θανάτου για την Ουκρανία και η ηχηρή απόρριψη του αμερικανόπνευστου σχεδίου Zelensky
Οι Αμερικανοί άσκησαν παρασκηνιακές πιέσεις για τη συμμετοχή στη Σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας αλλά ο Παγκόσμιος Νότος τους γύρισε την πλάτη
Σχετικά Άρθρα
Οι προσκλήσεις για τη Σύνοδο της Τζέντα και τη δήθεν ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης εστάλησαν σε σχεδόν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της Ρωσίας στους BRICS όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Η Σύνοδος λένε οι διοργανωτές, είχε στόχο να κερδίσει υποστήριξη για το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ.
Το εν λόγω σχέδιο αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας εντός των συνόρων του 1991.
Ο Zelensky επιμένει επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ενώ η ηγεσία της πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για «εγκλήματα πολέμου» προτού πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν αμέσως την πρόσκληση.

Υποβαθμισμένη εκπροσώπηση - Οι περισσότεροι δεν πήγαν


Ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador δήλωσε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι αβάσιμες χωρίς τη Ρωσία.
Η Βραζιλία υποβάθμισε την εκπροσώπησή της.
Οι Ρώσοι, φυσικά, ενδιαφέρονται για τους εταίρους τους στους BRICS, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να αντισταθεί στην παγκοσμιοποίηση των ΗΠΑ και αναπτύσσει ένα κοινό νόμισμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο.
Η Βραζιλία εκπροσωπήθηκε από τον προεδρικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής Celso Amorim.
Ο Amorim εκτίμησε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση για την Ουκρανία σε παρόμοια συνάντηση στην Κοπεγχάγη, καθώς το Κίεβο ήθελε να συζητήσει μόνο τη δική του φόρμουλα ειρήνης εκεί.
«Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι πραγματικά.
Εκτός εάν προοσπαθείτε να προκαλέσετε τη Ρωσία» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά στην Κίνα, οι εκπρόσωποί της δεν εμφανίστηκαν καν στη συνάντηση στην Κοπεγχάγη.
Η συμμετοχή της Κίνας στην Τζέντα, οφείλεται στο γεγονός πως η Σαουδική Αραβίας είναι στενός εταίρος της.

Λόγοι άρνησης ή υποβάθμισης της εκπροσώπησης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου: Το σχέδιο Zelensky δεν έχει καμία τύχη και το ξέρουν όλοι και όσες χώρες συμμετείχαν στη Σύνοδο της Τζέντα, απλώς πήραν μέρος για να αποφύγουν την παρασκηνιακή πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan.

Η Σαουδική Αραβία και η γιορτή ...θανάτου για την Ουκρανία


Η Σαουδική Αραβία έμοιαζε με ξένο σώμα σε αυτή τη γιορτή θανάτου για την Ουκρανία, καθώς το Ριάντ υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου προσπάθησαν να πείσουν τη Δύση ότι περαιτέρω προσπάθειες για διάδοση της ουκρανικής ατζέντας δεν είναι ρεαλιστικές.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σίγουρα θα πήγαινε ο Lula, όπως και οι Κινέζοι.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι δυτικές χώρες, μαζί με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Zelensky να εγκαταλείψει όλες τις απαιτήσεις του από τη Ρωσία.
«Θα το πετάξουν (το σχέδιο) από το παράθυρο», είπε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Scot Ritter.
Μπορεί κανείς να πει ότι όλα έχουν ήδη κριθεί με τους Αμερικανούς.
Αν ναι, οι Σαουδάραβες αναμφίβολα κέρδισαν ως ειρηνευτική δύναμη με μία … ουδέτερη διατύπωση στο ψήφισμα της διάσκεψης.

Τι λένε οι (άμεσα ενδιαφερόμενοι) Ρώσοι

Η Ρωσία θα συζητήσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων για την Ουκρανία στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τους εταίρους της στους BRICS, που συμμετείχαν στη Σύνοδο.
Αυτό δήλωσε στο Tass ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, δείχνοντας…κατανόηση για τη συμμετοχή φιλικών χωρών σε μία Σύνοδο, στην οποία δεν ήταν προσκεκλημένη η Ρωσία.
«Όσο για τους εταίρους των BRICS που προσκλήθηκαν και πήγαν εκεί, σίγουρα υπάρχει κατανόηση.
Με βάση τα διαμειφθέντα στη Τζέντα, ένας σχετικός διάλογος και μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Ρωσίας και των συμμετεχόντων στο μπλοκ που ήταν εκεί θα διεξαχθούν σε διαφορετικά επίπεδα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης