Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία, η Ρωσία διέλυσε στρατηγικές εγκαταστάσεις με πυραύλους - Οι Wagner «μπήκαν» Πολωνία

Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία, η Ρωσία διέλυσε στρατηγικές εγκαταστάσεις με πυραύλους - Οι Wagner «μπήκαν» Πολωνία
Έως τώρα έχει αποδειχθεί ότι η ζημιά που προκαλούν οι Ουκρανοί στην Ρωσία ανταποδίδονται με 10πλάσιας ισχύος αντίποινα…  - Andrzej Duda (Πρόεδρος Πολωνίας): Το πραξικόπημα των Wagner ήταν fake, ήταν σχέδιο να πάνε στην Λευκορωσία 
(upd 19) Μετά τις συνεχείς επιθέσεις με drones κατά του ναυτικού της Ρωσίας από τους Ουκρανούς… η σειρά των αντιποίνων δεν έχει προηγούμενο από τον ρωσικό στρατό…
Έως τώρα έχει αποδειχθεί ότι η ζημιά που προκαλούν οι Ουκρανοί στην Ρωσία ανταποδίδονται με 10πλάσιας ισχύος αντίποινα…
Οι Ουκρανοί είτε έχουν άγνοια κινδύνου, είτε είναι απελπισμένοι, είχαν το θράσος να ανακοινώσουν προειδοποίηση για χτυπήματα σε 6 λιμάνια της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο τα αντίποινα των ρώσων ήταν τρομακτικά.
Χτύπησαν το εργοστάσιο της Motor Sich στην περιοχή Zaporozhie που κατασκευάζει κινητήρες για τον πόλεμο.
Επίσης οι ρώσοι χτύπησαν την περιοχή Khmelnitsky, εκεί βρίσικεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Starokonstantinov...
Ταυτόχρονα ο Ουκρανικός στρατός έχασε μέσα σε μια ημέρα 950 στρατιώτες... οι Ουκρανοί στην απελπισία τους είτε ακρωτιάζονται από τα ναρκοπέδια, είτε τεμαχίζονται από ρωσικά πυρά...


Δραματικές ώρες στην Ουκρανία

Τρεις φορές μέσα σε μια ημέρα ήχησε ο αεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία.
Το βράδυ της 5ης Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας φέρεται να έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στις περιοχές Kharkiv, Sumy και Kherson.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας χτυπήθηκαν στρατιωτικές εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Chuguev.

Οι ρώσοι χτύπησαν και από Λευκορωσία

Αργότερα, οι σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο, καθώς και στις περιοχές Kirovograd, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, και μετά ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Το βράδυ, στις 5 Αυγούστου, νέο κύμα χτυπημάτων με πυραύλους Kalibr ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας φέρεται να κατέγραψε αρκετές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Λευκορωσία.
Ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν δεν έχουν ανακοινωθεί.
Ωστόσο, οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Λευκορωσία δεν έχουν καταγραφεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μεγάλες καταστροφές στην Ουκρανία

Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, οι πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
Εκρήξεις σημειώθηκαν στις περιοχές του Mykolaiv και της Οδησσού, καθώς και στις περιοχές Kirovograd, Khmelnitsky, Κιέβο, Zaporozhye, Zhytomyr και Kherson.

Τρομακτικές ζημιές σε στρατηγικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας - Θετική η συμβολή των συστημάτων αεράμυνας Patriot  και  IRIS-T

Οι ουκρανικές αρχές παρ΄ ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα αποτελέσματα της ρωσικής επίθεσης, ωστόσο, αποκαλύφθηκαν ζημιές σε στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Zaporozhie και Khmelnitsky.
Ο Vololymyr Zelensky παραδέχτηκε ότι μόνο ένα μέρος των ρωσικών πυραύλων αναχαιτίστηκε.
Υποστήριξε ότι οι πύραυλοι έπληξαν το εργοστάσιο της Motor Sich στην περιοχή Zaporozhie και επιβεβαίωσαν χτυπήματα στην περιοχή Khmelnitsky.
Ο ουκρανικός στρατός αποκάλυψε ότι στόχος ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Starokonstantinov.
Τα ρωσικά αντίποινα είχαν στόχο στρατιωτικό αεροδρόμιο, και το εργοστάσιο Motor Sich και άλλους στόχους σε όλη την Ουκρανία
Η Ουκρανία βλέπει «σημαντικά αποτελέσματα» επί του πεδίου χάρη στα αμυντικά συστήματα Patriot των ΗΠΑ και των γερμανικών IRIS-T, παρά τις δεκάδες επιθέσεις από τις ρωσικές δυναμεις την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος Zalensky την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023.
Ο Zelensky δήλωσε ότι έλαβε μια αναφορά για τη χρήση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας που έλαβε από τους συμμάχους, σημειώνοντας τα συστήματα RTX.N Patriot που κατασκευάστηκε από τη Raytheon και τα συστήματα IRIS-T της Γερμανίας.
Επισήμανε ότι αυτό συνέβη επειδή όποτε καταστρέφονταν ρωσικοί πύραυλοι, «ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ένα κράτος τρομοκράτης δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη συλλογική μας ασφάλεια».
Ο Zelensky επισήμανε ότι η Ουκρανία είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς ''σημαντικό μέρος'' των επιθέσεων της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 65 πυραύλων διαφόρων ειδών και 178 επιθετικών drones, εκ τω οποίων 87 Shaheds.

Καπνός πάνω από το αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Starokonstantinov

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, στην περιοχή σημειώθηκαν περισσότερες από 10 εκρήξεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Starokonstantinov.
Τα αεροσκάφη Su-24MR της 7ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας εδρεύουν στο αεροδρόμιο Starokonstantinov.
Αυτή η ταξιαρχία είναι επί του παρόντος η μόνη αεροπορική μονάδα στην Ουκρανία που είναι οπλισμένη με πυραύλους Storm Shadow και SCALP.

Επίθεση πολλαπλών κυμάτων

Η ρωσική επίθεση στο Starokostiantyniv εκτελέστηκε σε πολλαπλά κύματα.
Το πρώτο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Tu-95MS και βαλλιστικούς πυραύλους.
Το δεύτερο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise και drones Geran-2.
Το τελευταίο κύμα περιελάμβανε πυραύλους cruise stealth μεγάλου βεληνεκούς Kh-101.
Οι επιτιθέμενοι πύραυλοι cruise παρέκαμψαν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και κατέληξαν μέσω... «παράκαμψης» στον στόχο τους

Η ρωσική ανακοίνωση για τα αντίποινα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το βράδυ του Σαββάτου (5/8/2023) τις ουκρανικές αεροπορικές βάσεις κοντά στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky και στο Dubno στην περιοχή Rovno με όπλα ακριβείας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν προκαθορισμένους στόχους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
«Χθες το βράδυ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδικό πλήγμα με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από τον αέρα και τη θάλασσα στις αεροπορικές βάσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στους οικισμούς Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky και Dubno στην περιοχή Rovno.
Ο στόχος του χτυπήματος επετεύχθη.
Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν», είπε.

Ουκρανική επίθεση με drone κατά της Μόσχας - Καταρρίφθηκε από τη αεράμυνα

To διεθνές αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας ανέστειλε τις πτήσεις του, επικαλούμενο απροσδιόριστους λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Παρόμοιες αναστολές των πτήσεων στο ίδιο αεροδρόμιο έγιναν και κατά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η ρωσική πρωτεύουσα δέχονταν επιθέσεις από drones.
Αργότερα ο δήμαρχος της πόλης Sergey Sobianin δήλωσε πως ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την αεράμυνα καθώς πλησίαζε τη Μόσχα.
Ο Sobianin έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πλησίασε τη Μόσχα γύρω στις 11 π.μ. (τοπική ώρα και Ελλάδος).
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι το ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή Podolsk της Μόσχας, νότια της πρωτεύουσας.
Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει άλλες δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα.

 Newsweek: Η ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέδειξε την αχίλλειο πτέρνα του ΝΑΤΟ 

H ανεπιτυχής αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδειξε την ευπάθεια του ΝΑΤΟ όσον αφορά έναν ισότιμο αντίπαλο με ισχυρή δύμαμη από αέρος και όπλα υψηλής τεχνολογίας, γράφει το Newsweek την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023.
Κανείς στρατός του ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί σε εχθροπραξίες όπως αυτές που βίωσαν οι Ουκρανοί τους τελευταίους 18 μήνες.
Η στρατηγική της συμμαχίας για την τακτική εμπλοκή δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σοβαρά σε μια σύγκρουση με έναν ισχυρό αντίπαλο», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Davis Ellison.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στον Περσικό Κόλπο το 1990-1991 και του πολέμου στο Ιράκ , οι ΗΠΑ μπόρεσαν να εδραιώσουν γρήγορα την υπεροχή από αέρος, κάτι που ήταν το κλειδί για την ήττα του στρατού ενός κράτους της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε ο αναλυτής Paul van Hooft.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία βασιζόταν πάντα σε μια τέτοια στρατηγική.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί μόνο σε εκείνα τα πολεμικά «hot spots» όπου η αεροπορική υπεροχή της συμμαχίας δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί, τονίζει το δημοσίευμα.
Στις 4 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Yuzhnodonetsk και Artemivsk, ρίχνοντας στη μάχη μονάδες που είχαν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Ο Vladimor Putin δήλωσε ότι οι προσπάθειες προώθησης των ουκρανικών στρατευμάτων απέτυχαν, ο εχθρός σταμάτησε και απωθήθηκε πίσω στις αρχικές του θέσεις.

Οι Wagner προσπάθησαν να διασχίσουν τα πολωνικά σύνορα

Η Πολωνία συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Στις 5 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Jablonsky ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Ομάδας Wagner προσπάθησαν να εισέλθουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, η Βαρσοβία εξετάζει διάφορα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων, ως απάντηση στην απειλή από τη Λευκορωσία, η οποία «είναι αρκετά πραγματική».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Jablonsky διαβεβαίωσε το κοινό ότι η Βαρσοβία αναμένει νέες εχθρικές απόπειρες παραβίασης των συνόρων της, πιθανώς αεροπορικώς.
Οι πολωνικές αρχές στέλνουν «ολοένα και περισσότερα» στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή με την Λευκορωσία.
Έτσι, η Πολωνία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρουσιάσει τους στρατιωτικούς ελιγμούς της και την κλιμάκωση στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία ως ορισμένα απαραίτητα αμυντικά μέτρα.

«Εξετάζουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα είναι απαραίτητα για την προστασία της επικράτειάς μας, των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απομόνωσης της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων», δήλωσε ο Jablonsky.

Andrzej Duda (Πρόεδρος Πολωνίας): Το πραξικόπημα των Wagner ήταν fake, ήταν σχέδιο να πάνε στην Λευκορωσία 

Με τη σειρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι κινήσεις της ομάδας Wagner στη Ρωσία ήταν ένα σαφές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των πιο αποτελεσματικών μονάδων στη Λευκορωσία, προκειμένου να κρατήσει την Πολωνία στην άκρη και να μην επιτρέψει στη Βαρσοβία να οδηγήσει στρατεύματα στην Ουκρανία».
Ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Ομάδας Wagner διευθύνονται από το Κρεμλίνο.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι περισσότεροι από εκατό μαχητές της ομάδας Wagner είχαν μετακινηθεί στα πολωνικά σύνορα στη Λευκορωσία.
«Κανένα απόσπασμα των PMC Wagner εκατό ατόμων δεν έχει μετακινηθεί εδώ.
Και αν μετακινήθηκαν, ήταν μόνο για να μεταφέρουν την εμπειρία μάχης στις ταξιαρχίες που είναι συγκεντρωμένες σε διάφορες περιοχές», απάντησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πολωνία κατηγόρησε δύο λευκορωσικά ελικόπτερα για παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου.
Η Λευκορωσία απέρριψε επίσης αυτόν τον ισχυρισμό.
Η Ρωσία σχολίασε την πολωνική υστερία, υποστηρίζοντας ότι οι πολωνικές αρχές κλιμακώνουν την κατάσταση.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας για την κίνηση των Wagner, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει στο έδαφος της Λευκορωσίας, το οποίο είναι κυρίαρχο κράτος.

Mikhail Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Η Πολωνία φίλος της Ουκρανίας… αλλά μετά… αντίπαλοι…

Η Ουκρανία θα θεωρεί την Πολωνία ως στενό της φίλο μέχρι το τέλος του πολέμου, αλλά στη συνέχεια η Ουκρανία θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της, υποστήριξε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου.
«Η Πολωνία είναι ο πιο στενός συνεργάτης και φίλος που έχουμε αυτές τις μέρες.
Και, γενικά, θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος του πολέμου.
Αφού τελειώσει, φυσικά, θα έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση, φυσικά, θα ανταγωνιστούμε διάφορες αγορές, καταναλωτές και ούτω καθεξής.
Και, φυσικά, θα υιοθετήσουμε ξεκάθαρα φιλοουκρανικές θέσεις, θα προστατεύσουμε αυτά τα συμφέροντα, θα τα υπερασπιστούμε σθεναρά».

Είπε επίσης ότι οι διαφορές απόψεων που είχαν προκύψει μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας ήταν απλώς μια συζήτηση που «δεν θα οδηγούσε σε καμία διάλυση».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η συζήτηση θα πρέπει να είναι «όσο πιο ανοιχτή γίνεται».
Νωρίτερα, Ουκρανία και Πολώνια πέρασαν φάση έντασης λόγω της απόφασης της Πολωνίας να διατηρήσει το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά.
Η Ουκρανία χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως μια εχθρική και λαϊκιστική κίνηση, ενώ η Πολωνία είπε ότι ενεργούσε για λόγους εθνικών συμφερόντων.
Στις 31 Ιουλίου, ο Marcin Przydacz, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς πολιτικής στο Πολωνικό Προεδρικό Γραφείο, δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε πράγματι λάβει σημαντική βοήθεια από την Πολωνία και «θα ήταν ωραίο αν αρχίσει να εκτιμά τον ρόλο της Πολωνίας τους τελευταίους μήνες και χρόνια».
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πολωνός πρεσβευτής στην Ουκρανία είχε κληθεί στο υπουργείο λόγω των δηλώσεων του Marcin Przydacz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση «τονίστηκε ότι οι δηλώσεις για υποτιθέμενη αχαριστία των Ουκρανών για τη βοήθεια της Δημοκρατίας της Πολωνίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ως τέτοιες είναι απαράδεκτες».
Την επόμενη μέρα, ο Πολωνός Υφυπουργός Εξωτερικών Pawel Jablonski είπε ότι οι πολωνο-ουκρανικές σχέσεις αυτή τη στιγμή δεν ήταν «στην καλύτερη τους κατάσταση» λόγω δηλώσεων Ουκρανών αξιωματούχων.

Ο ρωσικός στρατός συντρίβει Ουκρανικές δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις – 950 νεκροί Ουκρανοί σε μια ημέρα

Ο ρωσικός στρατός συντρίβει τις Ουκρανικές δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 5 Αυγούστου.
Στην κατεύθυνση Kupyansk, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Zapad κατέλαβε το Novosyolovskoye από τις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η ομάδα βελτίωσε επίσης την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής κοντά στο Olshana και το Pershotravnyovoye.

Επιπλέον, τρεις αντεπιθέσεις της 14ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας της Ουκρανίας αποκρούστηκαν κοντά στα Sinkovka, Zagoruykovka και Berestovoye.
Η αεροπορία της ομάδας στόχευε επίσης συγκεντρώσεις κοντά στο Kupyansk, Petropavlovka, Tabaevka και Stelmakhovka.
Οι απώλειες της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε 140 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab καθώς και ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-20 και Msta-B.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες προέλασης προς τις κατευθύνσεις του Krasny Limam
Η ομάδα στόχευσε επίσης συγκεντρώσεις δυνάμεων του Κιέβου κοντά στην Bogdanovka, Kleshcheevka, Lastochkino, Maryinka και Krasnogorovka.
Οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν 230 στρατιώτες, τέσσερα τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-20, τρία αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Gvozdika και ένα αντιαρματικό πυροβόλο όπλο Rapira προς αυτή την κατεύθυνση. προς το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, προς την κατεύθυνση Krasny Liman, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Tsentr απέκρουσε τρεις επιθέσεις από την 42η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας κοντά στο δάσος Serebryansky.
Επιπλέον, η ομάδα στόχευσε συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού κοντά στα Novogorovka, Nevskoye και Chervonaya Dibrova.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 100 Ουκρανοί στρατιώτες, τρία τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Akatsiya και δύο ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 εξουδετερώθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ, η ρωσική Ομάδα Δυνάμεων Vostok στόχευσε αρκετές μονάδες των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στα Ugledar, Prechistovka, Staromayorskoye και Rovnopol.
Ως αποτέλεσμα, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν 210 Ουκρανούς στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής και ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Gvozdika.

Στην κατεύθυνση Zaporozhye, ρωσικές αεροπορικές και ρωσικές επιδρομές πυροβολικού στόχευαν ουκρανικές μονάδες κοντά στις Chervonaya Krinitsa, Egorovka, Preobrazhenka, Novodanilovka και Pyatihatki.
Εξουδετερώθηκαν έως και 175 ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab πολωνικής κατασκευής, τέσσερα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-20 και ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.

Στην κατεύθυνση της Kherson, οι απώλειες της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 35 στρατιώτες, τρία μηχανοκίνητα οχήματα και ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Msta-B.
Παρά την αποτυχία των πιο πρόσφατων επιθέσεων, η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα σταματήσει την αντεπίθεσή της.
Αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις από τους υποστηρικτές του στη Δύση που παρείχαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια, το καθεστώς του Κιέβου πιθανότατα θα κρατήσει την αντεπίθεση μέχρι τον προσεχή χειμώνα..

Καθαρή πράξη τρομοκρατίας από Ουκρανούς: Χτύπησαν το πανεπιστήμιο του Donetsk

Καθαρή πράξη τρομοκρατίας ήταν η επίθεση των Ουκρανών το βράδυ του Σαββάτου (5/8/2023), αφού στο στόχαστρό τους δεν βρέθηκε κάποιος στρατιωτικός στόχος αλλά ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Χρησιμοποίησαν μάλιστα βόμβες διασποράς, τις οποίες τους τις προμήθευσαν οι Αμερικανοί για να πλήξουν το πανεπιστήμιο του Donetsk.
Ευρισκόμενοι σε απόγνωση για την πλήρη αποτυχία της πολυθρύλητης αντεπίθεσης καταφεύγουν σε ωμή τρομοκρατία και φαίνεται πως σύντομα θα υιοθετήσουν πλήρως τις μεθόδους ενός ευρωπαϊκού ISIS.
«Ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης εναντίον του Donetsk το πρώτο κτίριο της πανεπιστημιακής σχολής Οικονομικών και Εμπορίου τυλίχθηκε στις φλόγες», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο δήμαρχος της πόλης Alexey Kulemzin.
Η Ουκρανία δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για τους βομβαρδισμούς ενώ κατά πάγια τακτική της αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και πολιτικές υποδομές.
Το ευτύχημα είναι ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού δεν υπήρχαν άνθρωποι εντός του κτιρίου.
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της ξύλινης στέγης του πανεπιστημίου και επεκτάθηκε σε έκταση περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων, πριν τεθεί υπό έλεγχο το πρωί της Κυριακής (6/8/2023), σύμφωνα με το Ria Novosti.
Η επίθεση με βόμβες διασποράς στο Donetsk έγινε κατά κύματα.
Η τρίτη καταγράφηκε στις 22:55 και η δεύτερη στις 22:45.
Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε στις 21:05.

Έπληξε και τη γέφυρα Chongar με Storm Shadow

Τα ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν τη γέφυρα Chongar και τον ομώνυμο οικισμό στην Kherson με πυραύλους Storm Shadow, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo.
«Οι τρομοκράτες του Κιέβου βομβάρδισαν τη γέφυρα Chongar και τον οικισμό Chongar με Storm Shadow του ΝΑΤΟ.
Η γέφυρα υπέστη ζημιά από πύραυλο αλλά το πιο βδελυρό πράγμα που έκανε το ουκρανικό καθεστώς είναι ότι χτυπήθηκε ένα σχολείο στον οικισμό», έγραψε στο Κανάλι Telegram.

Douglas Macgregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατηγορήσουν την Ουκρανία για την ήττα και θα φύγουν

Οι αμερικανικές αρχές γνωρίζουν το αναπόφευκτο της ήττας της Ουκρανίας, επομένως, επιδιώκουν να βγουν από τη σύγκρουση, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά για την αποτυχία, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump, απόστρατος συνταγματάρχης Douglas Macgregor.
«Στους κυρίαρχους κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει η επιθυμία να αποσπαστεί η προσοχή από αυτήν την αναπόφευκτη αποτυχία της Ουκρανίας, η οποία τελικά θα εισχωρήσει στα μέσα ενημέρωσης και στη συνείδηση ​​των απλών Αμερικανών.
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ στο περιθώριο αναζητούν έναν τρόπο να βγουν από την ουκρανική σύγκρουση, λέγοντας ότι παρείχαν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα, αλλά οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να πετύχουν τίποτα και τώρα οι ίδιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».
Η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να στρέψει την αμερικανική προσοχή στην Κίνα, την οποία θα ανακηρύξουν «το νέο εχθρό» αντί για τη Ρωσία.
Παράλληλα, ο Douglas Macgregor δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε κατάσταση «τρομερού περιφερειακού πολέμου» με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι η Πολωνία, επιδιώκοντας να «επιστρέψει τα ιστορικά εδάφη», τα οποία τώρα, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, «είναι μέρος της Ουκρανίας και ακόμη και της Λευκορωσίας», θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία και να εισέλθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουάσιγκτον μπορεί «παρά τη θέλησή της» θα παρασυρθεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση στη δυτική Ουκρανία.
Η κατάσταση γρήγορα θα «ξεφύγει από τον έλεγχο» γιατί «οι Ρώσοι δεν θα το ανεχτούν», κατέληξε ο Douglas Macgregor.

Scot Ritter (πρώην CIA): Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι καταδικασμένες

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky να στείλει και πάλι μηχανοκίνητα τάγματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για σφαγή, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scot Ritter.
"
Οι Ουκρανοί έπρεπε να επιστρέψουν σε μαζικές επιθέσεις με τεθωρακισμένα.
Αυτό ακριβώς βλέπουμε.
Στέλνουν τεθωρακισμένα τάγματα στη ζώνη καταστροφής, όπου οι Ρώσοι τα διαλύουν εντελώς, ισχυρίζεται ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Scot Ritter, το ΝΑΤΟ είναι δυσαρεστημένο με την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σημειώνουν σημαντική επιτυχία και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν λιγότερο δυτικό εξοπλισμό στις επιθέσεις τους.
Αυτό ώθησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να ασκήσουν πίεση στον Zelensky να επιστρέψει στις τακτικές του ΝΑΤΟ για επιθέσεις με βαριά τεθωρακισμένα, διαφορετικά η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη.
Πρόκειται για σφαγή στο πεδίο της μάχης.
Οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν κατέληξε ο
Ritter

Σταύρος Ατλαμάζογλου (Αξιωματικός ΝΑΤΟ)... αποκαλύπτει ένα μυστικό ρωσικό όπλο που τρελαίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας


Στην νότια Ουκρανία και το Donbass εμποδίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να σπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, γράφει ο απόστρατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ, Σταύρος Ατλαμάζογλου, σε άρθρο του για το 19FortyFive.
«Ο ρωσικός στρατός αμύνεται επιδέξια, συγκρατεί την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων και κρατά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις περιπλοκές των αμυντικών γραμμών», είπε ο ειδικός.
Ισχυρίζεται ότι λόγω της πυκνής βλάστησης, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα για την προέλασή τους, τα οποία είναι απαραίτητα για να σπάσουν αμυντικές γραμμές, που τους «τρελαίνιυν», και η προέλαση με τα πόδια έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού η οι νάρκες είναι σχεδόν αδύνατο να τις δεις, γεγονός που οδηγεί σε πρόσθετες απώλειες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Στα πλάνα από τις εχθροπραξίες, μπορείτε να δείτε πώς οι Ουκρανοί στρατιώτες πατούν πάνω σε νάρκες κατά προσωπικού, επειδή δεν τις βλέπουν λόγω πυκνής βλάστησης», σημείωσε ο ειδικός.

Ο Volodymyr Zelensky έκανε μια απρόσμενη δήλωση για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε νέο γύρο εκκαθαρίσεων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μετέδωσε το Reuters.
«Την επόμενη εβδομάδα, θα συνεχίσουμε να απαλλαγούμε από όσους είναι συνδεδεμένοι με τις παλιές τους συνήθειες που έχουν αποδυναμώσει την Ουκρανία για δεκαετίες».
Στην ομιλία του, ο Volodymyr Zelensky δεν κατονόμασε συγκεκριμένα ονόματα όσων αναμένεται να απολυθούν.
Ωστόσο, πρόσφατα εξέφρασε την οργή του για τη διαφθορά που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου των ουκρανικών στρατιωτικών γραφείων εγγραφής και στρατολόγησης.
Νωρίτερα, σε ανασκόπηση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τον έλεγχο της βοήθειας που χορηγείται στο Κίεβο, ειπώθηκε ότι η διαφθορά των ουκρανικών αρχών απειλεί την αποτελεσματικότητα της βοήθειας των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα και υπαγορεύει την ανάγκη εισαγωγής αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών.

Ρωσία: Δεν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες με την Ουκρανία

Δεν υπάρχει έδαφος για οποιαδήποτε συμφωνία με το Κίεβο για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στους New York Times.
«Δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι για συμφωνία.
Θα συνεχίσουμε την ειδική επιχείρηση και στο εγγύς μέλλον», είπε.
Οι αρχές της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμες για συνομιλίες με την Ουκρανία, ωστόσο, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία προς τις συνομιλίες είναι το διάταγμα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky της 30ης Σεπτεμβρίου 2022 που απαγορεύει κάθε συνομιλία με τη Ρωσία.
Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε δεν υπάρχει προθυμία από την ουκρανική πλευρά να αρχίσει σοβαρές συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης.

Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία έχει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τις απειλές στη Μαύρη Θάλασσα, η ασφάλεια της χώρας θα διασφαλιστεί, δήλωσε στο Tass ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Το κυριότερο είναι ότι έχουμε όλες τις στρατιωτικές και στρατιωτικο-τεχνικές δυνατότητες για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ασφάλειάς μας, την ασφάλεια των ανθρώπων και των εγκαταστάσεων μας», σημείωσε.
«Δεν θα θίξουμε ποτέ τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια και θα τα διασφαλίσουμε αξιόπιστα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η Ρωσία συνεχίζει να εφιστά την προσοχή της Δύσης στην κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το θέμα δεν έχει κοινή λογική.
«Νομίζω ότι η κλιμακούμενη και επικίνδυνη πορεία της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου δεν έχει σπίθα κοινής λογικής. Θα συνεχίσουμε τις σχετικές προσπάθειες», τόνισε.
«Οι Αμερικανοί παίζουν με τη φωτιά και αυτό είναι επικίνδυνο.
Στο παρελθόν, είδαμε καταστάσεις που βρίσκονταν στο χείλος ενός πιο δύσκολου περιστατικού, αλλά κατάφεραν να το ξεφύγουν μέχρι στιγμής.
Γι' αυτό τους καλούμε να δείξουν περισσότερη σοφία και να μην πιστέψουν τους ισχυρισμούς της δικής τους προπαγάνδας ότι μπορούν να επιλύσουν αυτά ή εκείνα τα καθήκοντα που έχουν θέσει στον εαυτό τους.
Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν θα διαπραγματευτούμε ποτέ τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια και θα τα διασφαλίσουμε αξιόπιστα», υπογράμμισε.
H Ουκρανία εξέδωσε προειδοποίηση για «στρατιωτική απειλή» κοντά σε έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δηλαδή Anapa, Gelendzhik, Novorossiysk, Sochi, Taman και Tuapse.
UkraineNoticetoMarinersAugust42023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_August_52023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_52023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_52023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_August_52023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_August_52023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης