Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος ολικής ανάφλεξης στη δυτική Αφρική - Λήξη τελεσιγράφου προς τον δικτάτορα του Νίγηρα - Θέση παίρνουν Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο

Κίνδυνος ολικής ανάφλεξης στη δυτική Αφρική - Λήξη τελεσιγράφου προς τον δικτάτορα του Νίγηρα - Θέση παίρνουν Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο
Στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρες που όπως και ο Νίγηρας αιματοκυλίζονται από τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι πραξικοπηματίες που κυβερνούν δήλωσαν πως θα θεωρήσουν κήρυξη πολέμου εναντίον τους οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Λήγει σήμερα Κυριακή 6/8 το τελεσίγραφο των πολιτικών ηγετών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα προκειμένου να ανατρέψουν το νέο στσατιωτικό καθυεστώς που πήρε την εξουσία με τη βία ανατρέποντας τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Mohamed Bazoum.
Την Παρασκευή, 4/8 οι αρχηγοί των επιτελείων των στρατών των χωρών-μελών του περιφερειακού οργανισμού συμφώνησαν στο περίγραμμα της πιθανής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα, σύμφωνα με στέλεχος τους.
«Έγινε επεξεργασία όλων των στοιχείων της ενδεχόμενης επέμβασης κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων πόρων, καθώς επίσης και του τρόπου και της στιγμής που θα την αναπτύξουμε» στρατιωτική δύναμη, ανέφερε ο επίτροπος της ECOWAS αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και Ζητήματα Ασφαλείας, ο Abdel Fatah Musa, μετά τη σύνοδο των αρχηγών των γενικών επιτελείων στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
Την 30ή Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Mohamed Bazoum, η ECOWAS έδωσε προθεσμία στους πραξικοπηματίες επτά ημέρες – ως το βράδυ της Κυριακής 6/8 – για να τον επαναφέρουν στα καθήκοντά του, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να γίνει χρήση βίας.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως υποστηρίζει με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες της ECOWAS για να αποτύχει η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, για το μέλλον του Νίγηρα και τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

Διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπηματία στο Νίγηρα

Διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπήματος έγιναν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο 4-5 Αυγούστου, με τους συμμετέχοντες να κρατούν σημαίες του Νίγηρα και της Ρωσίας, καθώς και πορτρέτα των στρατιωτικών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και δημοσιογράφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες.
Στο Παρίσι, περίπου τριάντα άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του κ. Bazoum, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός του Uhumundou Maamadou.
«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ακόμη πως η διαπραγμάτευση θα έχει αποτέλεσμα και δεν γίνει κατ’ ανάγκη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος Bazoum, που παραμένει κρατούμενος μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος την 26η Ιουλίου, είναι καλά στην υγεία του.
Οι στρατοί χωρών της δυτικής Αφρικής, ανάμεσά τους αυτός της Σενεγάλης, δήλωσαν έτοιμοι να στείλουν δυνάμεις.
Ο πρωθυπουργός της Νιγηρίας πήρε έγκριση από το Κοινοβούλιο για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στην αντιπροσωπεία της Ακτής Ελεφαντοστού αναφέρθηκε επίσης στην αποστολή δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνδρες θα κινητοποιούνταν.
Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Katherine Colonna δήλωσε στο France Info ότι πρέπει «να πάρουμε πολύ σοβαρά την απειλή επέμβασης» της ECOWAS.
Σε άλλη συνέντευξή της, στο RFI, τόνισε πως παράγινε το κακό με τα πραξικοπήματα στην περιοχή, έπειτα από αυτά των τελευταίων ετών στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Η Katherine Colonna είπε επίσης πως η γαλλική στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στον Νίγηρα θα παραμείνει, καθώς το Παρίσι δεν αναγνωρίζει τη χούντα ως νόμιμη κυβέρνηση.

Στο πλευρό του πραξικοπηματία Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, κατά της επέβασης η Αλγερία, Νιγηριανοί βουλευτές

Ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ο Sebastien Lecornu τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Παρίσι γνώριζε ότι «η κατάσταση ήταν εύθραυστη στο Νίγηρα».
Στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρες που όπως και ο Νίγηρας αιματοκυλίζονται από τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι πραξικοπηματίες που κυβερνούν δήλωσαν αλληλέγγυοι με αυτούς στο γειτονικό κράτος και διεμήνυσαν πως θα θεωρήσουν κήρυξη πολέμου εναντίον τους οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.
Και στη Νιγηρία, υψώνονται φωνές εναντίον ενδεχόμενης επέμβασης.
«Θύματα θα είναι αθώοι πολίτες», τόνισε το φόρουμ των γερουσιαστών της βόρειας Νιγηρίας σε ανακοίνωση που υπέγραψε ο εκπρόσωπός του Souleiman Kaou Soumaila, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της χώρας θα επηρεαστούν αρνητικά.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ενάχαρ αργά το βράδυ χθες Σάββατο ο αλγερινός πρόεδρος Abdelmajid Taboun.
«Δυο χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη» στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης «θα μπορούσε να υπάρξει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή του Σαχέλ».
Οι πραξικοπηματίες στη Νιαμέ έχουν διαμηνύσει ότι θα προχωρήσουν σε άμεση ανταπόδοση αν δεχθούν οποιαδήποτε επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης