Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bowman (Fed): «Σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός

Bowman (Fed): «Σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός
Η χρήση του πληθυντικού «αυξήσεις επιτοκίων» από την Michelle Bowman στις παρατηρήσεις της δείχνει ότι πιστεύει ότι η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
Δεν φαίνεται να λαμβάνει τέλος ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, δήλωσε το Σάββατο η Διοικητής Michelle Bowman, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Bowman δήλωσε ότι υποστήριξε την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας της Fed τον περασμένο μήνα, δεδομένου του ακόμη υψηλού πληθωρισμού, των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας και της αγοράς εργασίας που συμβάλλει στην τροφοδότηση των υψηλότερων τιμών.
«Αναμένω επίσης ότι θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε μια πορεία προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC}», επισήμανε σε παρατηρήσεις που ετοίμασε για να παραδώσει στην Bowman (Fed):
Η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται σε «προκαθορισμένη πορεία», σημείωσε, και τα εκάστοτε δεδομένα θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποφάσεις.
«Θα πρέπει να παραμείνουμε πρόθυμοι να αυξήσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν οι συνθήκες που θα επικρατούν τότε δείχνουν ότι η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού έχει σταματήσει».

Τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο

Η Bowman έχει εκφράσει συχνά απόψεις που είναι πιο επιθετικές από ορισμένους συναδέλφους της.
Στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέμεναν ότι το έτος θα κλείσει με το επιτόκιο της Fed στο 5,6%, μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας πάνω από τη ρύθμιση που καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου.
Η χρήση του πληθυντικού «αυξήσεις επιτοκίων» από την Bowman στις παρατηρήσεις της δείχνει ότι πιστεύει ότι η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά επίσης δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα μίας παύσης στην πολιτική σύσφιξης.

Τα στοιχεία που βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Η Bowman σημείωσε ότι παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος με βάση τον ευρέως ακολουθούμενο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 3% τον Ιούνιο, από 9% στα μέσα του περασμένου έτους.
«Η πρόσφατη χαμηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού ήταν θετική ένδειξη, αλλά θα αναζητήσω συνεπή στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια ουσιαστική πορεία προς τον στόχο μας του 2%, καθώς θα εξετάζω περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και το πόσο καιρό το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό επίπεδο», δήλωσε.
«Θα παρακολουθώ επίσης ενδείξεις επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και ενδείξεις ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν», σημείωσε.
Chart: The fed funds rate vs. 10-year Treasuries | Columbia Threadneedle  Blog
Τα στοιχεία για την απασχόληση

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την αγορά εργασίας την Παρασκευή 4 Αυγούστου έδειξε ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν τον Ιούνιο, αλλά η ανεργία, στο 3,5%, παραμένει σε αργούς ρυθμούς και η Bowman σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας από ό,τι εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις θέσεις εργασίας.
Οι τράπεζες συνεχίζουν επίσης να αυξάνουν τον δανεισμό προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, χωρίς απότομη συρρίκνωση των πιστώσεων από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, επισήμανε.
Fed Interest-Rate Pause in September Seen Likely by Wall Street Economists  - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης