Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS: Απέτυχε η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της Δύσης - Αρραγές το μέτωπο Κίνας και Ινδίας

BRICS: Απέτυχε η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της Δύσης - Αρραγές το μέτωπο Κίνας και Ινδίας
Οι δυτικές χώρες επιχειρούν στη βάση του «διαίρει και βασίλευε» να επιτείνουν τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών μελών των BRICS με αφορμή τις αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας
Σχετικά Άρθρα
Οι BRICS προσελκύουν αυξανόμενη προσοχή παγκοσμίως, όπως αποδεικνύεται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον πολλών κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο από τη Δύση ως οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση - ενώ στην πράξη αποτελούν την προσπάθεια πλήρους χειραφέτησης του Παγκόσμιου Νότου από το αποικιοκρατικό παρελθόν.
Επομένως, δεν είναι περίεργο που οι δυτικές χώρες επιχειρούν στη βάση του «διαίρει και βασίλευε» να επιτείνουν τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών μελών των BRICS.
Την Τετάρτη 2 Αυγούστου, ένα άρθρο στο Bloomberg, με τίτλο «Αυτή η ομάδα δεν είναι αρκετά μεγάλη τόσο για την Κίνα και για την Ινδία», υποστήριξε ότι «οι εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων της Ασίας πιθανότατα θα εμποδίσουν την ομάδα των BRICS να θέσει ποτέ μια συνεκτική πρόκληση στη Δύση».
Με την επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS να επικεντρώνεται στην διεύρευρυνση των μελών της ενωσης, η Δύση -  ειδικά οι ΗΠΑ - επιχειρεί να τραβήξουν την Ινδία στο πλευρό της ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις συγκρούσεις Κίνας-Ινδίας προκειμένουν να υποβαθμίσουν το μέλλον των BRICS.
«Οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θέλουν να δουν μια συνεκτική και ενωμένη ομάδα των BRICS», δήλωσε στους Global Times ο Qian Feng, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος στο National Strategy Institute στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.
Επιδιώκουν να αναδείξουν τις τρέχουσες και ιστορικές αντιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών με επιρροή, της Κίνας και της Ινδίας, για να υπονομεύσουν την ενότητα των BRICS.

Τα προβλήματα μεταξύ Κίνας και Ινδίας

Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις και δυσκολίες στη σχέση μεταξύ Κίνας και Ινδίας, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Long Xingchun, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Σιτσουάν, δήλωσε ότι «η Κίνα πάντα τόνιζε ότι ορισμένες αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας, όπως το ζήτημα των συνόρων, δεν πρέπει να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, πόσο μάλλον να υποβαθμίσουν τη συνεργασία σε άλλες.
Η Ινδία μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις για ορισμένα συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτά είναι ασήμαντα όταν πρόκειται για τη συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS».
Συνολικά, οι συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας δεν θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη συνεργασία των BRICS, πίστευε ο Long.

Κοινά συμφέροντα

Στην πραγματικότητα, η Κίνα και η Ινδία έχουν πολλά κοινά στον παγκόσμιο στίβο, ιδιαίτερα στους πολυμερείς μηχανισμούς όπου έχουν ένα ευρύ φάσμα κοινών συμφερόντων.
Παρά ορισμένες διαφορές στις διμερείς σχέσεις, η διεθνής φιλοδοξία της Ινδίας να βελτιώσει το καθεστώς της και να γίνει μεγάλη δύναμη δεν θα πρέπει να την κάνει να αντιτίθεται στη συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας των BRICS.
Την Τρίτη 1 Αυγούστου, το Reuters ανέφερε ότι «η Βραζιλία αντιτέθηκε στην δυναμική που υπάρχει στον όμιλο BRICS να ενταχθούν περισσότερες χώρες μέλη» και ότι «η Ινδία έχει επιφυλάξεις σχετικά με την διεύρυνση».
Όμως την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξή περίσσότερο χωρών στην ομάδα BRICS.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας διέψευσε επίσης την Πέμπτη 3 Αυγούστου αναφορές ότι η χώρα ήταν αντίθετη στην επέκταση του οργανισμού BRICS.
Αυτό έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την δημοσίευμα του Reuters και δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια του ισχυρισμού του ότι τόσο η Βραζιλία όσο και η Ινδία ήταν αντίθετες στην επέκταση της ομάδας .
Ο λόγος πίσω από την αυξανόμενη δυναμική των BRICS είναι ο κοινός στόχος της δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ισομερούς παγκόσμιας οικονομικής τάξης.
Ο Qian τόνισε ότι η ενότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία των BRICS.

Οι ανησυχίες για την κινεζική ισχύ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία της Κίνας είναι μεγαλύτερη από τις συνδυασμένες οικονομίες των άλλων χωρών BRICS, η Ινδία μπορεί να έχει ανησυχίες για την ηγεμονία της Κίνας στον όμιλο.
Ωστόσο, η ένταξη νέων μελών θα βοηθήσει στην άμβλυνση των αδικαιολόγητων ανησυχιών και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ίδια η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει ηγεμονικό ρόλο.
Αντίθετα, η Κίνα δήλωσε ανοιχτά ότι υποστηρίζει την επέκταση των μελών των BRICS, μια στάση που υποστηρίζει την αυξημένη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το άρθρο του Bloomberg ανέφερε επίσης ότι οι BRICS «περιγράφονται όλο και περισσότερο ως αντίβαρο στους υπάρχοντες πολυμερείς θεσμούς που διοικούνται από τη Δύση.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα τέτοιο και μπορεί να μην γίνουν ποτέ».
Οι ΗΠΑ θεωρούσαν πάντα οποιαδήποτε αναδυόμενη χώρα ή οργανισμό που αποτελείται από αναδυόμενες χώρες, με οικονομικό και πολιτικό σύστημα διαφορετικό από το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο τους, όπως οι BRICS, ως πρόκληση για την ηγεμονία τους.
Αυτό, μάλιστα, φανερώνει την αδυναμία τους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-05_200820.png
Το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας

Οι BRICS δεν ιδρύθηκαν για να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ ή τη Δύση, αλλά για να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για όλες τις χώρες και να βοηθήσουν στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καταστείλουν άλλους για να διαφυλάξουν την οικονομική τους ηγεμονία
 Οι επιθέσεις της κατά των BRICS απλώς υποδηλώνουν ότι δεν δεν είναι αξιοπιστες σε τομείς που αφορούν την παγκόσμα οικονομική και νομισματική τάξη.
Brazil sets terms for expansion of BRICS – Reuters
Η ομάδα BRICS διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια πολυμερή γεωπολιτική και οικονοιμή σκηνή.
Τόσο η Ινδία όσο και η Βραζιλία βλέπουν τους BRICS ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης και επιρροής τους.
Για την Ινδία ειδικότερα, οι BRICS είναι μια ευνοϊκή πλατφόρμα που μπορεί να την υποστηρίξει στην επίτευξη μεγαλύτερης εκπροσώπησης στη διεθνή σκηνή.
Όλες οι χώρες BRICS, ιδιαίτερα η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαφορές με ρεαλιστικό τρόπο και να αποφύγουν να εισαγάγουν διμερείς συγκρούσεις στον πολυμερή μηχανισμό - και να παραμένουν παράλληλα σε εγρήγορση όσον αφορά την προσπάθεια της Δύσης να σπείρει διχόνοια μεταξύ τους.
Επίσης η ομάδα των κρατών BRICS θα πρέπει επίσης από κοινού να προωθήσουν τη συνεργασία και να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
2017 BRICS Summit: Post-Doklam, India, China Meet in Xiamen – The Diplomat
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης