Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων - Αύξηση +1,3% μόνο τον Ιούλιο, μετά από διάλειμμα 18 μηνών

Σαρωτικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων - Αύξηση +1,3% μόνο τον Ιούλιο, μετά από διάλειμμα 18 μηνών
Οι τιμές κινούνται ανοδικά σε σπορέλαια και ρύζι, διακυβεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια των πιο ευάλωτων οικονομικά πληθυσμών παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα
Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων κατέγραψαν την υψηλότερη μηνιαία τους αύξηση σε περισσότερο σε 1,5 χρόνο καθώς το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έπληξε τις σοδειές στις γεωργικές χώρες και άρα τις εξαγωγές τους, ενώ παράλληλα η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά προκάλεσε ανησυχίες για την προσφορά.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέφερε ότι ο παγκόσμιος δείκτης τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, έφτασε στις 123,9 μονάδες τον Ιούλιο και ήταν αυξημένος κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Snag_185f49b0.png

Η αύξηση του του μηνός Ιουλίου αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση για το Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO από τον Μάρτιο του 2022.
Snag_184bc53b.png


Κατά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο FAO, το μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας αύξησης του δείκτη προκλήθηκε από το άλμα στις τιμές των φυτικών ελαίων:
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 12,1% από τον Ιούνιο μετά από επτά μήνες διαδοχικών μειώσεων.
Οι διεθνείς τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν κατά 15%, λόγω της επιστροφής της αβεβαιότητας σχετικά με τις ουκρανικές εξαγωγές, μετά την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει την συμμετοχή της στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Οι διεθνείς τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν επίσης λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές παραγωγής στις κορυφαίες χώρες παραγωγής.
Επίσης, ο δείκτης τιμών ρυζιού FAO All Rice αυξήθηκε κατά 2,8% σε μηνιαία βάση και 19,7% σε ετήσια βάση, λόγω της απόφασης της Ινδίας να επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές του ρυζιού Indica από τις 20 Ιουλίου, που δημιούργησε προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων στο ρύζι άλλων προέλευσεων ενισχύοντας την ανοδική πίεση που ασκείται ήδη στις τιμές από εποχικά στενότερες προμήθειες και ασιατικές αγορές», ανέφερε η έκθεση.
Αυτή η ανοδική πίεση στις τιμές του ρυζιού «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά εκείνους που είναι πιο φτωχοί και που αφιερώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων», προειδοποίησε ο FAO.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν την κοινωνική αστάθεια για τις πιο αδύναμες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης