Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνονται οι ουκρανικές επιθέσεις με drone στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας - Ζημιές υπέστη μεγάλο ρωσικό πετρελαιοφόρο

Αυξάνονται οι ουκρανικές επιθέσεις με drone στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας - Ζημιές υπέστη μεγάλο ρωσικό πετρελαιοφόρο
Η επίθεση κατά του ρωσικού δεξαμενόπλοιου σημειώθηκε στο πλαίσιο μαζικής ναυτικής επίθεσης των ουκρανών κατά του λιμανιού Novorossiysk στην περιοχή Krasnodar στη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
(upd2).  Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έπληξαν ρωσικό πετρελαιοφόρο στο στενό του Κερτς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, την επομένη ενός πλήγματος εναντίον ρωσικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Στη διάρκεια της νύχτας, η SBU (σ.σ.: οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας) ανατίναξαν το SIG, ένα σημαντικό πετρελαιοφόρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας που μετέφερε καύσιμα για τους ρώσους στρατιώτες», είπε η πηγή, διευκρινίζοντας πως πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία άλλη μια ειδική επιχείρηση σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό».
Η επίθεση έγινε με θαλάσσιο drone, κοντά στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι ρωσικές αρχές.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σκάφος SIG, που πλησίαζε το στενό του Κερτς που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ, χτυπήθηκε από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ανέφερε επίσης ότι το ναυτικό της Ουκρανίας βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drones στα χωρικά της ύδατα.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά η γέφυρα της Κριμαίας και η μεταφορά με πορθμεία ανεστάλησαν για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους της Κριμαίας.
Το Κίεβο σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία,
αλλά έχει πει ότι η καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Ρωσίας ενισχύει τις πιθανότητες αντεπίθεσης στον πόλεμο που διαρκεί 17 μήνες.
Ο Vasyl Malyuk, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU της Ουκρανίας, δεν είπε ευθέως ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στο σκάφος, αλλά σχολίασε ότι οποιοδήποτε περιστατικό με ρωσικά πλοία ή τη γέφυρα της Κριμαίας ήταν «ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα προς τον εχθρό».
«Επιπλέον, τέτοιες ειδικές επιχειρήσεις αφού διεξάγονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας,  είναι απολύτως νόμιμες», δήλωσε ο Malyuk στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.


Μαζική ναυτική επίθεση των Ουκρανών

Η επίθεση κατά του ρωσικού δεξαμενόπλοιου σημειώθηκε στο πλαίσιο μαζικής ναυτικής επίθεσης των ουκρανών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του λιμανιού Novorossiysk στην περιοχή Krasnodar στη Μαύρη Θάλασσα.
Κατά την απόκρουση της επίθεσης, τα μη επανδρωμένα σκάφη των ουκρανών εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν με πυρά από τα τυπικά όπλα των ρωσικών πλοίων που φρουρούσαν το εξωτερικό λιμάνι της ναυτικής βάσης.
Ωστόσο η επίθεση συνεχίστηκε με θαλάσσια drones και το αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha Olenegorskiy Gornyak υπέστη ζημιά στην επίθεση.
Στην περιοχή της επίθεσης βρέθηκε και το περιπολικό Suvorovets και σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψε ένα από τα drones του ναυτικού στην περιοχή Myskhako.

Αυξάνουν τις επιθέσεις με ναυτικά drone οι Ουκρανοί

Η αυξημένη συχνότητα των ναυτικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ορισμένα ρωσικά σκάφη δεν έχουν δυνατότητες να αποκρούσουν εύκολα τέτοιες επιθέσεις.
Για να αντιμετωπίσουν, τα πληρώματα έχουν μόνο δύο βαριά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών και ένα πυροβόλο AK-176MA.
Αυτά είναι αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε ένα μόνο ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά δεν μπορούν να αποκρούσουν μαζικό χτύπημα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς του Κιέβου με την προφανή βοήθεια του ΝΑΤΟ αύξησε τις προσπάθειες να πραγματοποιήσει επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά εδάφη καθώς και να χτυπήσει σκάφη και πόλεις λιμάνια χρησιμοποιώντας ναυτικά drones.
Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις έχουν αναχαιτιστεί από ρωσικά αμυντικά συστήματα.
Η Ρωσία υποστηρίζει επίσης ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν τους διαδρόμους σιτηρών που δημιουργήθηκαν κατά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά για να οργανώσουν επιθέσεις.
Στις 2 Αυγούστου, το Κίεβο προσπάθησε να επιτεθεί σε ρωσικό στρατιωτικό πλοίο που συνόδευε πολιτικό σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα με ναυτικό drone.
Μια παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε την 1η Αυγούστου.
Αναφέρεται ότι αφορούσε τρία ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν πολιτικά ρωσικά σκάφη που έπλεαν προς τον Βόσπορο.
Και στις δύο περιπτώσεις οι επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν όσο το Κίεβο έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Γεγονός που θα ωθήσει τη Ρωσία να καταστρέψει τις λιμενικές υποδομές και οποιεσδήποτε παρόμοιες εγκαταστάσεις των Ουκρανών βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, για να αποκρούσει τις επιθέσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης