Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κινεζικό γουάν στρέφεται η Αργεντινή για να αποπληρώσει το ΔΝΤ

Στο κινεζικό γουάν στρέφεται η Αργεντινή για να αποπληρώσει το ΔΝΤ
Κινεζικό νόμισμα χρησιμοποίησε για να αποπληρώση μέρος της δόσης του ΔΝΤ η Αργεντινή
Σχετικά Άρθρα
Κινεζικό γουάν ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ χρησιμοποίησε η Αργεντινή για να αποπληρώσει μέρος της δόσης (λήγει αυτή την εβδομάδα) δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε μία κίνηση ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Μπουένος Άϊρες και Πεκίνου.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της λατινικής χώρας, Sergio Tomas Massa, ενεργοποιήθηκε ανταλλαγή νομισμάτων με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για να καλυφθούν τα 1,7 δισεκ. δολ. εκ της συνολικής δόσης ύψους 2,7 δισεκ. δολαρίων.
Το υπόλοιπο καλύφθηκε από ένα δάνειο γέφυρας 1 δισεκ. δολαρίων από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι η Αργεντινή δεν χρειάστηκε να αντλήσει «ούτε ένα δολάριο» από τα δικά της συναλλαγματικά διαθέσιμα για να πληρώσει το χρέος που λήγει, υπογράμμισε ο υπουργός.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή, παλεύει εδώ και χρόνια με οικονομικές κρίσεις, ασυγκράτητο πληθωρισμό και χρεοκοπίες.
Το 2018, κατέληξε σε συμφωνία δανείου 57 δισεκ. δολαρίων με το ΔΝΤ, αλλά το χρέος έπρεπε να αναχρηματοδοτηθεί πέρυσι μέσω ενός νέου προγράμματος 44 δισεκ. δολαρίων.
Η συμφωνία αυτής της εβδομάδας ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία τον Ιούνιο, όταν η Αργεντινή αξιοποίησε γουάν αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων μέσω της ανταλλαγής νομισμάτων της με την Κίνα για να καλύψει μέρος της αποπληρωμής 2,7 δισεκ. δολαρίων.
Η ανταλλαγή νομισμάτων είναι μια συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ δύο κεντρικών τραπεζών. Το σύμφωνο επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα μιας χώρας να αποκτά ρευστότητα σε ξένο νόμισμα από την άλλη κεντρική τράπεζα, συνήθως για τη χρηματοδότηση διμερών εμπορικών συναλλαγών και άμεσων επενδύσεων. Η γραμμή ανταλλαγής Κίνας-Αργεντινής επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζαα της Αργεντινής να λαμβάνει γιουάν από την PBOC σε αντάλλαγμα με ένα ισοδύναμο ποσό πέσο Αργεντινής.
Η Κίνα και η Αργεντινή υπέγραψαν για πρώτη φορά συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων το 2009 για 70 δισεκ. γουάν (10,3 δισεκ. δολάρια) και την επέκτεισαν στα 130 δισεκ. γιουάν το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης