Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε ο «εφιάλτης» στα ομόλογα - Μετρά αντίστροφα η βόμβα χρέους των 32 τρισ. των ΗΠΑ

Άρχισε ο «εφιάλτης» στα ομόλογα - Μετρά αντίστροφα η βόμβα χρέους των 32 τρισ. των ΗΠΑ
Το selloff αυτής της εβδομάδας καταρρίπτει το στοίχημα ορισμένων επενδυτών ότι το 2023 θα αποδειχτεί το «Έτος του Ομολόγου»
Σχετικά Άρθρα
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ οδεύουν στο να κλείνουν τη χειρότερη εβδομάδα του έτους, εν μέσω ενδείξεων απροσδόκητης ανθεκτικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ και νέων λόγων ανησυχίας για το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η απόδοση των 30ετών τίτλων ανέβηκε σχεδόν κατά 25 μονάδες βάσης τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πάνω από το 7%, υπερδιπλάσιο του τρέχοντος ποσοστού.
Το δεκαετές κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε περίπου 4,13%.
Το selloff καταρρίπτει το στοίχημα ορισμένων επενδυτών ότι το 2023 θα αποδειχτεί το «Έτος του Ομολόγου».
Τα καυτά δεδομένα από την αγορά εργασίας εγείρουν ανησυχία ότι η Federal Reserve θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Επιπρόσθετα στην πίεση, ήταν και η υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ από τη Fitch Ratings, ενώ οι μεγάλες πωλήσεις ομολόγων από την κυβέρνηση έχουν βάλει στο προσκήνιο τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.
Η αποδοχή υψηλότερων αποδόσεων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στην αγορά της συνέβαλε επίσης.

Σορτάρει ο Ackman

Ο Bill Ackman, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, έριξε νέο "λάδι στη φωτιά" μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι οι κινήσεις είναι πιθανότατα απλώς ένας πρόδρομος μιας μακροπρόθεσμης διαρθρωτικής αλλαγής στις αποδόσεις καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται.
«Με χρέος 32 τρισ. δολαρίων, μεγάλα ελλείμματα και υψηλότερα επιτόκια refi, μια αυξανόμενη προσφορά» των ομολόγων είναι δεδομένη, έγραψε ο Ackman.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η αγορά απορροφά μια τόσο μεγάλη αύξηση της προσφοράς χωρίς σημαντικά υψηλότερα επιτόκια».
Ο Ackman είπε ότι τοποθετεί αρκετά στοιχήματα σε μειώσεις των τιμών στα 30ετή ομόλογα χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης, τόσο ως αντιστάθμιση έναντι των ανοδικών μετοχών, όσο και επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αποδόσεις να συνεχίσουν να ανεβαίνουν υψηλότερα.
Οι αποδόσεις είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν λόγω των σχεδίων της Fed να προβεί σε ποσοτική σύσφιξη μειώνοντας τον ισολογισμό 8,2 τρισ. δολαρίων που συγκέντρωσε αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και χρέος με υποθήκη, είπε.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο οίκος Fitch έδωσε το στίγμα των δυσοίωνων δημοσιονομικών προοπτικών των ΗΠΑ, λέγοντας να εστιάσουν οι επενδυτές στα δημοσιονομικά δεδομένα.
Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα ενός ιλιγγιώδους δημοσιονομικού ελλείμματος, ενός σχεδόν ιστορικά διογκωμένου φορτίου χρέους, του αυξημένου κόστους των επιτοκίων και της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων», ανέφρε.
Αντίθετα, ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett είπε ότι αγόραζε γραμμάτια του Δημοσίου τις τελευταίες ημέρες και πιθανότατα θα συνεχίσει.
«Το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε γραμμάτια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρίμηνο ή 6μηνο», δήλωσε ο Buffett στο CNBC.
Οι όγκοι των δικαιωμάτων πώλησης σε 30ετή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου - που είναι στοιχήματα με υψηλότερες αποδόσεις - αυξήθηκαν πάνω από 100.000 συμβόλαια την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Μάρτιο.
Για τους Alexander Wise και Jan Loeys της JPMorgan Chase, το τελικό ερώτημα είναι πού θα πάνε τελικά τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια, καθώς διατηρούν μια πρόβλεψη ότι η πραγματική απόδοση των ΗΠΑ 10 ετών θα φτάσει το 2,5% την επόμενη δεκαετία.
Η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι «μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις που οδηγούν την προβλεπόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση των πραγματικών αποδόσεων», έγραψαν σε σημείωμα τους.

Να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Hank Paulson και ο Timothy Geithner, προέτρεψαν επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της χώρας.
«Η δημοσιονομική μας τροχιά είναι ανησυχητική», είπε ο Paulson σε συνέντευξή του στην Wall Street Week του Bloomberg Television.
Σύμφωνα με τον Geithner, «πρέπει το σύστημα να ενεργήσει πριν είναι αργά».
Οι πραγματικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα, με την απόδοση 30 ετών να εκτινάσσεται περίπου 25 μονάδες βάσης για να διαπραγματευτεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 κοντά στο 2%, ενώ το 10ετές επιτόκιο πλησίασε το 1,8%.
Οι κινήσεις της αγοράς οδήγησαν τόσο την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό όσο και την καμπύλη ονομαστικών αποδόσεων σε απότομη κλίση, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου για να διατηρήσουν μεγαλύτερα ομόλογα ενόψει μιας δυνητικά πιο απαιτητικής δημοσιονομικής προοπτικής.
Το premium για την κατοχή 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με ένα ευρέως ακολουθούμενο μοντέλο από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Οι πρώιμες ενδείξεις

Τα ομόλογα είχαν ήδη υποαποδόσει φέτος, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν ένα ράλι όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ώθησαν την οικονομία προς την ύφεση.
Με τα οικονομικά δεδομένα να παραμένουν σχετικά ισχυρά, η απόφαση της Fitch και μια άσχετη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να πουλήσει περισσότερο χρέος έθεσε το επίκεντρο ακριβώς στην έκρηξη του αμερικανικού κρατικού δανεισμού.
Οι αποδόσεις από τα δύο άκρα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα μειώθηκαν κατά 1% φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 0,5% για ένα ευρύτερο εύρος του χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
Ο Fitch εξακολουθεί να αναμένει ύφεση, σε αντίθεση με τη Fed και ένα αυξανόμενο ποσοστό αναλυτών που προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση.
Η υποβάθμιση αυτής της εβδομάδας βασίστηκε στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, «η οποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ελλείμματα και δημόσιο χρέος», δήλωσε ο James McCormack, επικεφαλής της παγκόσμιας αξιολόγησης κρατικών και υπερεθνικών αξιολογήσεων του Fitch στο Χονγκ Κονγκ.
Οι αποδόσεις των ΗΠΑ βρίσκονται «σε κρίσιμο επίπεδο», δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην Australia & New Zealand Banking Group στη Σιγκαπούρη.
Το επόμενο μεγάλο 10ετές επίπεδο είναι περίπου 4,35% ή 4,4%, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης