Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγόρασε 10 δισ. αμερικανικών ομολόγων ο Warren Buffett μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ την 1/8 - Συζητά για άλλα 10 δισ. σε έντοκα

Αγόρασε 10 δισ. αμερικανικών ομολόγων ο Warren Buffett μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ την 1/8 - Συζητά για άλλα 10 δισ. σε έντοκα
Και το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε 10 δισ. δολάρια σε 3μηνα ή 6μηνα έντοκα γραμμάτια", δήλωσε ο Warren Buffett
Σχετικά Άρθρα
Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett συνεχίζει κανονικά τις αγορές της μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings.
"Η Berkshire αγόρασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα την περασμένη Δευτέρα (1/8).
Και το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε 10 δισ. δολάρια σε 3μηνα ή 6μηνα έντοκα γραμμάτια", δήλωσε ο Warren Buffett στο CNBC.
"Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν", είπε.
"Η υποβάθμιση δεν είναι ένα από αυτά", ανέφερε.

Η υποβάθμιση

Η Fitch μείωσε την κρατική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη το αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας και το αυξανόμενο πολιτικό μπρα ντε φερ γύρω από τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.
Η χρονική συγκυρία ήταν εύστοχη - λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, η κυβέρνηση αύξησε τα τριμηνιαία σχέδια δανεισμού της για πρώτη φορά σε δυόμισι χρόνια.
Ενώ οι αγορές αντέδρασαν συγκρατημένα μετά την υποβάθμιση, τα κρατικά ομόλογα μακράς διάρκειας είναι ολοκληρώνουν τη χειρότερη εβδομάδα τους φέτος.
Οι καταλύτες περιλαμβάνουν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αυξήσεις στα μεγέθη των δημοπρασιών που ξεκινούν αυτόν τον μήνα, τη χαλάρωση του περιορισμού της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις εγχώριες αποδόσεις και τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έπληξαν τη ζήτηση για αμερικανικό χρέος.
Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα μικρής διάρκειας που ο Buffett δήλωσε ότι εξετάζει έχουν παρουσιάσει έντονη ζήτηση, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν ωθήσει τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Η συνεπής απορρόφηση του κρατικού χρέους από τον Warren Buffett έρχεται σε έντονη αντίθεση με έναν άλλο επενδυτή υψηλού προφίλ.
Αργά την Τετάρτη, ο ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, Bill Ackman, δήλωσε ότι είναι short στα 30ετή κρατικά ομόλογα "σε μεγάλο βαθμό", τόσο ως αντιστάθμισμα έναντι του αντίκτυπου των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων στη χρηματιστηριακή αγορά όσο και ως αυτόνομο στοίχημα.
"Υπάρχουν πολλές φορές στην ιστορία όπου η αγορά ομολόγων αναπροσαρμόζει το μακρύ άκρο της καμπύλης μέσα σε λίγες εβδομάδες, και αυτή φαίνεται να είναι μία από αυτές τις φορές", έγραψε ο Ackman στο X, την πλατφόρμα που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης