Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα επιστρέψει στη Συμφωνία Σιτηρών, εάν λυθεί το πρόβλημα με τις εξαγωγές – Κόντρα με ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η Ρωσία θα επιστρέψει στη Συμφωνία Σιτηρών, εάν λυθεί το πρόβλημα με τις εξαγωγές – Κόντρα με ΗΠΑ στον ΟΗΕ
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα θα φτάνουν χωρίς εμπόδια σε χώρες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ
Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά εάν επιλυθούν τα προβλήματα με τις εξαγωγές των προϊόντων και λιπασμάτων της, επανέλαβε ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyansky.
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα θα φτάνουν χωρίς εμπόδια σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια των δυτικών ομολόγων μας» είπε σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εάν εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε καταγγείλει δημόσια, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αίθουσας και που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ, θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη συμμετοχή μας στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», είπε.
Ο Polyansky σημείωσε ότι «το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού είναι 20%, ενώ της Ουκρανίας είναι λιγότερο από 5%.

Σημαντική η συμβολή της Ρωσίας


«Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία είναι αυτή που συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και είναι ένας σταθερός, υπεύθυνος διεθνής προμηθευτής γεωργικών προϊόντων.
Για να μην αναφέρουμε τον εξαιρετικό ρόλο των ρωσικών λιπασμάτων για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τις εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία, εάν η Μόσχα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά.
Η συμφωνία σιτηρών έληξε στις 17 Ιουλίου.
Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στην ολομέλεια του φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής, ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία είχε αρχικά συμφωνήσει να συμμετάσχει στη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι της για την άρση των αθέμιτων εμποδίων στην προμήθεια σιτηρών και λιπάσματα από τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές.
Όμως καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκε.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Vershinin σημείωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα μπορούσε να επαναληφθεί «με νέα μορφή», αλλά αυτό απαιτεί συγκεκριμένη δράση από τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης