Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η Μολδαβία βαδίζει στον δρόμο της καταστροφής – Υπάρχει ως χώρα αλλά δεν έχει πληθυσμό»

«Η Μολδαβία βαδίζει στον δρόμο της καταστροφής – Υπάρχει ως χώρα αλλά δεν έχει πληθυσμό»
Οικονομικό χάος και ανομία επικρατούν στη Μολδαβία
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu και το κυβερνόν Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, που ελέγχει την κυβέρνηση, οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Vladimir Voronin.
Σύμφωνα με τον Voronin, οι απόπειρες κατάργησης της γλώσσας και της ιστορίας, οι οικονομικές αποτυχίες και η μαζική fyg;h νέων από τη χώρα αποτελούν απόδειξη αυτού.
«Ό,τι έχει διαμορφωθεί εδώ για αιώνες παραμερίζεται και το μόνο που μένει είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να μιλήσουμε για το ΝΑΤΟ και το πιο σημαντικό, να μιλήσουμε για τη Ρουμανία», ανέφερε ο Voronin σε συνεδρίαση της ολομέλειας του κόμματος στην πόλη Καλαράσι.
«Υποτίθεται ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτό το τέλμα είναι η ένωση με τη Ρουμανία και το συντομότερο δυνατό», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τις αρχές ότι επιδιώκουν «να καταργήσουν τη μολδαβική γλώσσα και την ιστορία της Μολδαβίας» ενώ επισημαίνει και τις αποτυχίες στην οικονομία και τον κοινωνικό τομέα.

Χάος και ανομία

«Τέτοιο χάος, τέτοια ανομία, τέτοια ανικανότητα ανάμεσα σε αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη για τη χώρα και την οδηγούν τώρα στην καταστροφή.
Τα κοινωνικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν αντισταθμίζουν στο επίπεδο του πληθωρισμού.
Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα που ερημώνεται.
Αντιμετωπίζουμε κάποιου είδους ανοησία: υπάρχει χώρα, αλλά δεν υπάρχει πληθυσμός.
Δεν υπάρχει κανείς να εργαστεί στη χώρα , και δεν υπάρχει δουλειά....», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταστραφεί, το δικαστικό σύστημα είναι σάπιο. Αυτό είναι ήδη πραγματικότητα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος.

Διαδηλώσεις

Το 2022 ξεκίνησαν διαδηλώσεις στη Μολδαβία, που οργάνωσε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε τη Sandu ότι προκάλεσε πτώση του βιοτικού επιπέδου και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την έντονη οικονομική κρίση.
Πέρυσι, ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε το 30%, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκαν, τα τιμολόγια του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά επτά φορές σε διάστημα δύο ετών και οι τιμές των τροφίμων, των υπηρεσιών και άλλων αγαθών επίσης εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Από την πλευρά της, η Sandu κατηγόρησε τους εγκέφαλους των διαδηλώσεων ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το κόμμα της αντιπολίτευσης Sor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης