Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νατοϊκή στήριξη στη Φινλανδία μέσω Ισραήλ - Προμηθεύεται την περίφημη «σφεντόνα του Δαβίδ» με το βλέμμα στη Ρωσία

Νατοϊκή στήριξη στη Φινλανδία μέσω Ισραήλ - Προμηθεύεται την περίφημη «σφεντόνα του Δαβίδ» με το βλέμμα στη Ρωσία
Η Φινλανδία θα λάβει πυραύλους, εκτοξευτές και συστήματα ραντάρ στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Ελσίνκι, καθώς και της ισραηλινής κρατικής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/8) ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας, που ανέπτυξαν από κοινού, στη Φινλανδία.
Με την πώληση των 316 εκατομμυρίων ευρώ (345 εκατομμυρίων δολαρίων), η Φινλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει το σύστημα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς γνωστό ως «Σφεντόνα του Δαβίδ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.
Η Φινλανδία θα λάβει πυραύλους, εκτοξευτές και συστήματα ραντάρ στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Ελσίνκι, καθώς και της ισραηλινής κρατικής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems.
Η φινλανδική έκδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα αναπτυχθεί από κοινού από τη Rafael, την αμερικανική εταιρεία Raytheon και τις φινλανδικές βιομηχανίες, ανέφερε η σχετική δήλωση.
«Βάσει της συμφωνίας προμήθειας, το Ισραήλ θα πουλήσει το οπλικό σύστημα «David's Sling» στη Φινλανδία, το οποίο περιλαμβάνει αναχαιτιστές συμπαραγωγής Ισραήλ και ΗΠΑ, εκτοξευτές πυραύλων και συστήματα ραντάρ ισραηλινής παραγωγής», πρόσθεσε.
Το σύστημα David's Sling, που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ το 2017, μπορεί να αναχαιτίσει εχθρικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς.
Το Τελ Αβίβ το χρησιμοποιήσε για πρώτη φορά σε ενεργό μάχη κατά ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του παρόντος έτους.
Η εν λόγω συμφωνία έρχεται μετά από αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που καταδεικνύουν ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές άμυνας προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Η έγκριση που δόθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση του David's Sling, ενός συστήματος που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Φινλανδίας», δήλωσε για την σχετική πώληση ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης