Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ο Πρωθυπουργός της προειδοποιεί για σαμποτάζ της Wagner και αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ

Πολωνία: Ο Πρωθυπουργός της προειδοποιεί για σαμποτάζ της Wagner και αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ
Ο Morawiecki και ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda συναντήθηκαν στο Suwałki Gap για να συζητήσουν για την απειλή της Wagner, που έχει μετεγκατασταθεί στη Λευκορωσία μετά τη αποτυχημένη ανταρσία τον Ιούνιο κατά του Κρεμλίνου
Ο μισθοφορικός στρατός της Wagner μπορεί να πραγματοποιήσει «ενέργειες δολιοφθοράς» και η απειλή της δεν πρέπει να υποτιμηθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki σήμερα (3/8), προειδοποιώντας ότι οι προκλήσεις της μισθοφορικής ομάδας συνιστούν ουσιαστικά μία απόπειρα αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ.
Ο Morawiecki και ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda συναντήθηκαν στο Suwałki Gap για να συζητήσουν την απειλή της Wagner, που έχει μετεγκατασταθεί στη Λευκορωσία μετά τη αποτυχημένη ανταρσία τον Ιούνιο κατά του Κρεμλίνου.
«Τα σύνορά μας σταματούν διάφορες υβριδικές επιθέσεις εδώ και χρόνια», επεσήμανε ο Morawiecki, συμπληρώνοντας πως «η Ρωσία και η Λευκορωσία αυξάνουν τις πολυάριθμες προκλήσεις και τις ίντριγκες τους προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τα σύνορα της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά του ο Λιθουανός Πρόεδρος Nausėda επανέλαβε τις εκκλήσεις του Πολωνού ομολόγου του, λέγοντας ότι η παρουσία μισθοφόρων Wagner στη Λευκορωσία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια για τη Λιθουανία, την Πολωνία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο», έγραψε σχετικά ο Nauseda στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, ο Πολωνός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Λιθουανία «για τη στρατιωτική συνεργασία και για την κοινή υπόσχεση ότι θα υπερασπιστούμε κάθε κομμάτι γης των χωρών του ΝΑΤΟ».
«Σήμερα, τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας είναι τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου που σταματούν την πίεση από τον δεσποτισμό από την Ανατολή», υπογράμμισε σχετικά με την στρατηγική του Vladimir Putin κατά των Ουκρανών.
Υπενθυμίζεται, ότι οι εντάσεις μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας κλιμακώθηκαν την Τρίτη (3/8) όταν η Πολωνία μετέφερε στρατεύματα στα σύνορά της, αφού πρώτα κατήγγειλε δύο λευκορωσικά ελικόπτερα ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.
Η Λευκορωσία αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά η Πολωνία ειδοποίησε το ΝΑΤΟ και κάλεσε Λευκορώσους εκπροσώπους για να συζητήσουν το περιστατικό.
Για την ώρα οι εκτιμήσεις της Πολωνίας σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων της Wagner στα λευκορωσικά εδάφη κάνουν λόγο για 4.000 μισθοφόρους μαχητές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης