Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικός συναγερμός στην Πολωνία: Στέλνει στρατό και ελικόπτερα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Αναταραχή για Wagner

Πολεμικός συναγερμός στην Πολωνία: Στέλνει στρατό και ελικόπτερα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Αναταραχή για Wagner
Ημέρες έντονης πολεμικής προετοιμασίας ζει η Πολωνία  - Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα
(upd 4)  Κλίμα πανικού και στρατιωτικού παροξυσμού επικρατεί στην Πολωνία εξαιτίας της επιχειρησιακής συνεργασίας του στρατού της Λευκορωσίας με τους μαχητές Wagner, που εστάλησαν στο Μινσκ.
Η Πολωνία στέλνει  και άλλα στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έκανε γνωστό την Πέμπτη (3/8/2023) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας Mariusz Blaszczak.
«Οι πολωνικές αρχές, η πολωνική κυβέρνηση κάνουν πολλά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.
Αλλά, προφανώς, οι προκλήσεις δείχνουν ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία για να αποτραπούν περαιτέρω επικίνδυνες ενέργειες», σημείωσε.
Ο Marek Sokolowski, αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι ελικόπτερα από δύο ταξιαρχίες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα.

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πολωνοί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα «αν συμβεί κάτι επικίνδυνο».
«Τα ελικόπτερα έχουν όπλα και είναι έτοιμα να πολεμήσουν εάν σημειωθούν ανησυχητικές εξελίξεις στα σύνορα», είπε σε συνάντηση με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Mari.
Ο Sokolowski επεσήμανε ότι οι πιλότοι ελικοπτέρων είχαν αποκτήσει εμπειρία μάχης υπηρετώντας στο Αφγανιστάν.
«Είναι έμπειροι και, αν υπάρχει κίνδυνος, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όπλα», δήλωσε ο Πολωνός στρατηγός.

helicopters.jpg
Την Τρίτη (1/8/2023), το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι δύο ελικόπτερά της παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο.
Στη συνέχεια 
ο Blaschak έδωσε εντολή να αυξηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα.
Το Μινσκ χαρακτήρισε τη δήλωση της Βαρσοβίας πρόκληση για «άλλη μια δικαιολογία για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Yaroslav Kaczynski, δήλωσε ότι η Πολωνία ενισχύει τα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω της παρουσίας των μαχητών Wagner.
polish_army_borders.jpg
Ο Πολωνός πρωθυπουργός βλέπει σαμποτάζ από τους Wagner

Οι Wagner μπορεί να πραγματοποιήσουν «ενέργειες δολιοφθοράς» και η απειλή τους δεν πρέπει να υποτιμηθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες της μισθοφορικής ομάδας συνιστούν ουσιαστικά μία απόπειρα αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ.
Ο Morawiecki και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda συναντήθηκαν στο Suwałki Gap για να συζητήσουν την απειλή των Wagner.
«Τα σύνορά μας σταματούν διάφορες υβριδικές επιθέσεις εδώ και χρόνια», επεσήμανε ο Morawiecki, συμπληρώνοντας πως «η Ρωσία και η Λευκορωσία αυξάνουν τις πολυάριθμες προκλήσεις και τις ίντριγκες τους προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τα σύνορα της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά του ο Nausėda επανέλαβε τις εκκλήσεις του Πολωνού ομολόγου του, λέγοντας ότι η παρουσία των Wagner στη Λευκορωσία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια για τη Λιθουανία, την Πολωνία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο», έγραψε σχετικά ο Nauseda στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, ο Πολωνός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Λιθουανία «για τη στρατιωτική συνεργασία και για την κοινή υπόσχεση ότι θα υπερασπιστούμε κάθε κομμάτι γης των χωρών του ΝΑΤΟ».
«Σήμερα, τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας είναι τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου που σταματούν την πίεση από τον δεσποτισμό από την Ανατολή», υπογράμμισε σχετικά με την στρατηγική του Vladimir Putin κατά των Ουκρανών.
Οι εκτιμήσεις της Πολωνίας σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων της Wagner στα λευκορωσικά εδάφη κάνουν λόγο για 4.000 μισθοφόρους μαχητές.

Ο Lukashenko απαντά στην Πολωνία

Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες ισχυρίζονται επίσης ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, όπως γράφει το Ria Novosti.
Οι ΗΠΑ, πάντως δεν βλέπουν απειλές για την ασφάλεια της Πολωνίας ή άλλων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν να προέρχονται από τους μαχητές Wagner.
Στις πολωνικές αρχές απάντησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko λέγοντας ότι κανένα απόσπασμα των Wagner δεν μετακινήθηκε προς τα σύνορα. Και εάν μετακινήθηκε, αυτό έγινε για να μεταφερθεί η στρατιωτική εμπειρία στις ταξιαρχίες του λευκορωσικού στρατού στη Brest και στο Grondno.
Lukasehnko.jpg
Ο Lukashenko διαβεβαίωσε ότι οι μαχητές Wagner στεγάζονται ακόμη σε προσωρινό στρατόπεδο, όπου έφτασαν μετά από απόπειρα ένοπλης εξέγερσης στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, «αυτοί οι μαχητές δεν θέλουν να πάνε πουθενά, έχουν συνηθίσει να ακολουθούν εντολές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντηση, που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, στα τέλη Ιουλίου 2023 στην Αγία Πετρούπολη, ο Lukashenko είχε δηλώσει πως οι Wagner που μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία μετά την «εξέγερση» του Ιουνίου στη Ρωσία, «άρχισαν να τον κουράζουν», επειδή θέλουν…. «να πάνε εκδρομή δυτικά, στη Βαρσοβία, στο Rzeszow».
Το Rzeszow είναι μια πολωνική πόλη που έχει γίνει βάση μεταφόρτωσης για στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία.

polish_helicopters.jpg
Myśl Polska: Η Πολωνία κινδυνεύει θανάσιμα λόγω Ουκρανίας... κυριαρχεί η πολιτική σχιζοφρένεια

Η Πολωνία κινδυνεύει με θανάσιμη απειλή λόγω της Ουκρανίας, ανέφερε η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
Το PiS (το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία) βρίσκεται στη γωνία.
Από την αρχή, έδεσε τα χέρια του με παράλογες επίσημες δηλώσεις σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικών στην πολιτική υποστήριξης της αντιρωσικής Ουκρανίας.
Η συμφωνία με τη νεο-Bandera Ουκρανία είναι μια θανάσιμη απειλή και ήττα για την Πολωνία».
Οι πολωνικές αρχές ζουν σε «πολιτική σχιζοφρένεια», καθώς υποστηρίζουν την Ουκρανία σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα.
Επιπλέον, οι Πολωνοί ηγέτες οδηγούνται από το όνειρο να νικήσουν τη Ρωσία και να τη χωρίσουν σε διάφορα μέρη το κράτος μαριονέτα.... την Ουκρανία.
wagner.JPG

Η πολωνική εμπλοκή στην Ουκρανία – Το ρωσικό πυροβολικό χτύπησε θέσεις μισθοφόρων στην Kherson

Την ίδια ώρα αποδεικνύεται κάθε μέρα και πιο έντονα η πολωνική εμπλοκή στην Ουκρανία, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.
Το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson, στην οποία Πολωνοί μισθοφόροι προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική τους σημαία,
δήλωσε ο διοικητής της μονάδας με το διακριτικό κλήσης Burya.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Πολωνοί μισθοφόροι σταθμεύουν επίσης απέναντι από τις μονάδες του και τα λεγόμενά τους ακούγονται πολλές φορές καθαρά.
«Μια φορά παρακολουθήσαμε πώς οι Πολωνοί έβαλαν τις σημαίες τους σε μια θέση εξοπλισμένη απέναντί μας.
Προφανώς, χαλάρωσαν και σήκωσαν την πολωνική σημαία.
Αμέσως τους βρήκαμε, παραδώσαμε τις συντεταγμένες τους στο πυροβολικό.
Το πυροβολικό κινήθηκε αστραπιαία και δεν υψώθηκαν άλλες σημαίες εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής.

Σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τις επιθετικές προθέσεις της Πολωνίας προς την Ουκρανία.
Όπως τόνισε ο Sergey Naryshkin, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, η Βαρσοβία επεξεργάζεται σενάρια για τον πραγματικό διαμελισμό της Ουκρανίας και βασίζεται στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Naryshkin έχει αποκαλύψει ότι η Πολωνία σχεδιάζει να προσαρτήσει τα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας.
Όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος αξιωματούχος, η Βαρσοβία επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Ουκρανίας: Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Volyn και την περιοχή Rivne.
Οι πολωνικές αρχές είναι αποφασισμένες να κινηθούν άμεσα φοβούμενες ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία τον χειμώνα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα όχι μόνο των Ουκρανών, αλλά και των Πολωνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία διέρρευσε νωρίτερα τέτοιες πληροφορίες στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για να δει πώς θα αντιδρούσε ο τοπικός πληθυσμός.
Υπενθυμίζεται πως στις 30 Νοεμβρίου 2022, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda έδωσε εντολή να προετοιμάσει μια επίσημη αιτιολόγηση για τις αξιώσεις της Πολωνίας σε όλη τη Δυτική Ουκρανία.
Στη Βαρσοβία, πιστεύουν ότι η Πολωνία αξίζει μια «αποζημίωση» για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων.
Η Ρωσία για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της υποστηρίζει ότι οι Πολωνοί έδειξαν νευρική αντίδραση στη δημοσίευση των σχεδίων τους για τον διαμελισμό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, η Βαρσοβία προσπαθεί να συγκαλύψει την επέκτασή της στα δυτικά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία βλέπει κλιμάκωση στις σχέσεις Ουκρανίας – Πολωνίας

Η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας θα ενταθεί, εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

«Οι ίδιοι οι Πολωνοί έχουν πολλές αξιώσεις στην Ουκρανία, ένα ευρύ φάσμα ιστορικών γεγονότων μεταξύ αυτών των χωρών, τα οποία θυμόμαστε καλά, έχουν επίσης αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη κατάσταση των σχέσεών τους», είπε ο Peskov.
«Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη διχόνοια εκεί και αυτή η διχόνοια θα αυξηθεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας είναι μια περίπλοκη ιστορία, όχι λιγότερο περίπλοκη στις μέρες μας».
«Οι Πολωνοί αγρότες δεν αγαπούν πολύ τα ουκρανικά σιτηρά, οι Πολωνοί πολίτες δεν λατρεύουν να ξοδεύουν τον προϋπολογισμό τους σε Ουκρανούς πρόσφυγες που δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν και που εντείνουν τις απαιτήσεις για κάποια προνόμια για τους εαυτούς τους», είπε ο Peskov.
Επεσήμανε ότι η Μόσχα παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στις σχέσεις Κιέβου-Βαρσοβίας, καθώς «η Ουκρανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο ολόκληρου του αντιρωσικού κινήματος και οι Πολωνοί δεν φημίζονται ούτε για τη φιλικότητα τους απέναντί μας.

Πολωνία: Η Ουκρανία παίζει με τη φωτιά

Η Ρωσία ανέμενε να κλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ Πολωνίας – Ουκρανίας και δεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε 24 ώρες για την επιβεβαίωση της εξέλιξης αυτής με βαρύτατες εκφράσεις και κλήση του Πολωνού πρεσβευτή Bartosz Cichocki στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουκρανία παίζει με τη φωτιά καλώντας τον Πολωνό πρεσβευτή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών,
τόνισε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) Krzysztof Sobolewski.
«Με την κλήση του Πολωνού πρεσβευτή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών (του μοναδικού που παρέμεινε στο Κίεβο ενώ όλοι οι άλλοι τράπηκαν σε φυγή) η Ουκρανία παίζει με τη φωτιά», σημείωσε ο Sobolewski.
Ο Πολωνός πολιτικός κάλεσε την Ουκρανία να δει τον εχθρό στα ανατολικά.
Σύμφωνα με τον Sobolewski, η κλήση του πρεσβευτή την 1η Αυγούστου, την επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν «ιδιαίτερα αυθάδης και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».
Νωρίτερα, ο Πολωνός πρέσβης Bartosz Cichocki κλήθηκε στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αφού ο υπουργός του Γραφείου του Προέδρου της Πολωνίας, Marcin Przydacz, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι αχάριστο για την παρεχόμενη βοήθεια.
Ο Przydacz υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε εκτιμήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Πολωνία το τελευταίο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης