Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπουν την Goldman Sachs μεγαλοστελέχη - Απογοήτευση για τον Solomon και τις επιδόσεις

Εγκαταλείπουν την Goldman Sachs μεγαλοστελέχη - Απογοήτευση για τον Solomon και τις επιδόσεις
Ορισμένοι νυν και πρώην υπάλληλοι της Goldman λένε ότι οι επιδόσεις οφείλονται εν μέρει στις χαμηλότερες αμοιβές στην τράπεζα το 2022, όταν έπρεπε να καλύψει τις ζημίες στην καταναλωτική της δραστηριότητα
Όταν ένα σημείωμα προσγειώθηκε στα εισερχόμενα της Goldman Sachs νωρίτερα αυτό το έτος, το οποίο ανήγγειλε ότι ο Mike Koester αποχωρεί από την εταιρεία, υπήρξαν μεγάλες αναταραχές στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο κάτω Μανχάταν.
Η αποχώρηση του βετεράνου της Goldman, συμπροέδρου της επιχείρησης εναλλακτικών επενδύσεων του ομίλου, κατέπληξε το προσωπικό, με έναν υπάλληλο να περιγράφει την Koester ως «αγαπημένη» φιγούρα μέσα στην τράπεζα.
«Αν δεν έχεις φιλόδοξους μέντορες, γίνεται δύσκολο να μείνεις», πρόσθεσαν.
Είναι μια από τις πολλές πρόσφατες εξόδους υψηλού προφίλ από την Goldman, οι οποίες πρόσθεσαν τους αγώνες του διευθύνοντος συμβούλου David Solomon τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς αναστέλλει μια δαπανηρή εισβολή στην καταναλωτική τραπεζική σε μια εποχή που η οικονομική απόδοση της εταιρείας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές.


Ορισμένοι νυν και πρώην υπάλληλοι της Goldman λένε ότι οι επιδόσεις οφείλονται εν μέρει στις χαμηλότερες αμοιβές στην τράπεζα το 2022, όταν έπρεπε να καλύψει τις ζημίες στην καταναλωτική της δραστηριότητα.
Άλλοι κατηγορούν μια αναδιοργάνωση στα τέλη του περασμένου έτους, τη δεύτερη τέτοια αναμόρφωση του Solomon από τότε που ανέλαβε το τιμόνι πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια.

Σε εγρήγορση οι κυνηγοί ταλέντων

Και πολλοί φοβούνται ότι το 2023 θα είναι άλλη μια απογοητευτική χρονιά για τις αμοιβές, δεδομένης της επιβράδυνσης των βασικών επενδυτικών τραπεζικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Goldman.
«Οι άνθρωποι της Goldman, οι ανώτεροι άνθρωποι, είναι πιο δεκτικοί από ποτέ στο να λάβουν μια κλήση από εμένα», είπε ένας κυνηγός κεφαλών της Wall Street, στους Financial Times.
Εκτός από τον Koester, ο οποίος έφυγε τον Απρίλιο και σχεδιάζει να ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα στις ιδιωτικές αγορές, άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις είναι ο Julian Salisbury, επικεφαλής επενδύσεων για διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας, η Dina Powell, επικεφαλής της επιχείρησης της Goldman που καλύπτει κρατικά επενδυτικά ταμεία και ο Joe. Montesano, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης μετοχών για την Αμερική.
Αυτή την εβδομάδα, τρεις ακόμη συνεργάτες επιβεβαίωσαν ότι αποχωρούσαν από την Goldman.
Τη Δευτέρα, δύο από τους ανώτερους δικηγόρους της τράπεζας αποστρατεύτηκαν για την Citadel.
Ο David Thomas γίνεται επικεφαλής νομικών για τις παγκόσμιες αγορές στη μονάδα hedge fund της Citadel, ενώ ο David Rusoff εντάσσεται στο τμήμα διαπραγμάτευσης αγοράς της Citadel ως επικεφαλής νομικός διευθυντής.
Στη συνέχεια, την Τρίτη, η Goldman είπε στους υπαλλήλους ότι η Lisa Opoku, συνεργάτης από το 2012, κατευθυνόταν προς την έξοδο.
Διηύθυνε την επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας που εξυπηρετούσε νυν και συνταξιούχους συνεργάτες.
«Είναι δύσκολο να το παρακολουθήσεις, πραγματικά», είπε ένας πρώην τραπεζίτης της Goldman.
«Ήταν ένα μέρος που πραγματικά ειδικευόταν στην εκπαίδευση ανθρώπων και στην εκπαίδευσή τους να γίνουν ηγέτες.
Απλώς δεν είναι πια το ίδιο μέρος».

Απώλεια γνώσης

Στην Goldman φοβούνται ότι η απώλεια γνώσης θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αντικατασταθεί.
Δοκιμάζει τις αντοχές όμως μέσα στην εταιρεία αν και ανεξάρτητα από το ποιος φύγει, τα κενά γεμίζουν γρήγορα και υπάρχουν αρκετοί "πεινασμένοι", έξυπνοι παίκτες για να διασφαλίσουν ότι η τράπεζα δεν θα χάσει το ρυθμό της.
Μετά την καταναλωτική τραπεζική, η Solomon διπλασιάζει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας.
Η τράπεζα ελπίζει ότι η ανάπτυξη σε αυτές τις επιχειρήσεις, τις οποίες οι επενδυτές θεωρούν πιο σταθερές, μπορεί να συμπληρώσει το πιο ασταθές τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών της.
Μια παρόμοια στρατηγική έχει αποδειχθεί δημοφιλής μεταξύ των επενδυτών στη μακροχρόνια ανταγωνίστρια Morgan Stanley.
Μέρος της επιτυχίας της Goldman αποδίδεται συχνά στο μεγάλο και σημαίνον δίκτυο αποφοίτων της - οι εργαζόμενοι συχνά γίνονται πελάτες όταν φεύγουν για να διευθύνουν εταιρείες, να εργάζονται σε hedge funds ή να ενταχθούν σε εταιρείες ιδιωτικών μετοχών.
Μία από τις προτεραιότητες του Solomon ήταν να καλλιεργήσει αυτό το δίκτυο με πιο συντονισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς στους πρώην συνεργάτες αποκλειστικής πρόσβασης σε ένα επενδυτικό όχημα που θα διαθέσει χρήματα στα κεφάλαια ιδιωτικής αγοράς της εταιρείας.
Το ανώτερο κλιμάκιο της Goldman με περίπου 425 συνεργάτες - ιστορικά έναν από τους κορυφαίους τίτλους στη Wall Street - επιλέγονται κάθε δύο χρόνια και υποβάλλονται σε τακτική αναθεώρηση για να δημιουργηθεί χώρος για νέα ταλέντα.
Ωστόσο, ορισμένοι νυν και πρώην υπάλληλοι της Goldman πιστεύουν ότι οι αποχωρήσεις των τελευταίων ετών - και ιδιαίτερα η ποιότητα των ανθρώπων που αποχωρούν - είναι αξιοσημείωτες σε σύγκριση με την ιστορική νόρμα.
Τα πρώτα χρόνια της θητείας του Solomon σημαδεύτηκαν επίσης από πολλές αποχωρήσεις υψηλού προφίλ, όπως ο συνεπικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής Gregg Lemkau, ο οποίος εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία του Michael Dell, ο συνεπικεφαλής του τμήματος κινητών αξιών Marty Chavez και ο οικονομικός διευθυντής Stephen Scherr που αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Hertz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης