Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτη «νίκη» Lula με την Κεντρική Τράπεζα - Δείχνει το δρόμο της νέας νομισματικής χαλάρωσης η Βραζιλία

Πρώτη «νίκη» Lula με την Κεντρική Τράπεζα - Δείχνει το δρόμο της νέας νομισματικής χαλάρωσης η Βραζιλία
Το χάσμα μεταξύ του πληθωρισμού και του επιτοκίου Selic παραμένει μεγάλο και ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη βαθύτερες περικοπές
Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας «δεν θα μπορούσε παρά να αιφνιδιάσει τους επενδυτές», και το έκανε όχι μόνο με την πρώτη μείωση επιτοκίων σε τρία χρόνια, τερματίζοντας τον κύκλο σύσφιξης - που οδήγησε το επιτόκιο από 2% τον Μάρτιο του 2021 στο 13,75% τον Αύγουστο του 2022 - αλλά και με μεγαλύτερη περικοπή από ό,τι περίμεναν πολλοί.
Και όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η πρώτη νίκη του Lula στον ήσυχο πόλεμο του με την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας.
Η Copom μείωσε το επιτόκιο πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης στο 13,25% μετά από ψηφοφορία με 5-4, αφού το διατήρησε στο 13,75% για ακριβώς ένα χρόνο.
Οι τέσσερις αντίθετες ψήφοι ήταν υπέρ μιας πιο ήπιας περικοπής κατά 25 μονάδες βάσης.
Κατά τη συνεδρίαση, οι επενδυτές swaps κατανεμήθηκαν περίπου ομοιόμορφα μεταξύ 25 και 50 μ.β., ενώ 30 από τους 41 οικονομολόγους στην έρευνα του Bloomberg περίμεναν μείωση 25 μ.β..
Η τράπεζα είπε ότι σκέφτηκε να μειώσει το Selic κατά ένα τέταρτο, αλλά επέλεξε να κάνει μεγαλύτερη περικοπή λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό της χώρας.
«Εάν το σενάριο εξελιχθεί όπως αναμένεται, τα μέλη της επιτροπής αναμένουν ομόφωνα περαιτέρω μειώσεις του ίδιου μεγέθους στις επόμενες συνεδριάσεις και κρίνει ότι αυτός ο ρυθμός είναι κατάλληλος για να διατηρηθεί η απαραίτητη συσταλτική νομισματική πολιτική για την αποπληθωριστική διαδικασία», δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

Δείχνει το δρόμο η Λατινική Αμερική

Και ενώ η Βραζιλία δεν ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που μείωσε πρώτη το βασικό της επιτόκιο - πρώτη ήταν η Ουρουγουάη και η Χιλή ακολούθησε επίσης με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση την περασμένη εβδομάδα - είναι μακράν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.
Είναι ενδιαφέρον ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.
Τόσο ο νέος διορισμένος, Gabriel Galipolo όσο και ο πρόεδρος Roberto Campos Neto ψήφισαν υπέρ των 50 μ.β.
Βέβαια, ακόμη και με τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περικοπή, το χάσμα μεταξύ του πληθωρισμού και του επιτοκίου Selic παραμένει μεγάλο και ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη βαθύτερες περικοπές, δήλωσε ο Gino Olivares, επικεφαλής οικονομολόγος της Azimut Brasil Wealth Management.
Εάν η κεντρική τράπεζα περικόψει μισή ποσοστιαία μονάδα για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, «θα έχουμε το Selic στο 11,75% στο τέλος του έτους, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα επίπεδο συστολής», είπε ο Olivares.
«Στο μέλλον, θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν θα επιταχύνουν τον ρυθμό χαλάρωσης».

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Όπως σημειώνει η WSJ, η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το Selic αφού ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται προς τα τέλη του 2020 και στη συνέχεια αυξήθηκε ταχύτερα καθώς η οικονομία της Βραζιλίας ανέκαμψε από την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε αργότερα τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκαν εν μέσω διαταραχών του εφοδιασμού.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν τώρα την αναμενόμενη επίδραση στον πληθωρισμό και την οικονομία, ενώ άλλοι παράγοντες βοηθούν επίσης να κατευναστούν οι ανησυχίες στην κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο Matheus Pizzani, οικονομολόγος στη χρηματιστηριακή CM Capital Markets.
«Η πιο πρόσφατη εξέλιξη του πληθωρισμού ήταν πιο κοντά σε αυτό που αναμενόταν», είπε ο Pizzani.
Τα υψηλά επιτόκια βοηθούν στην επιβράδυνση της οικονομίας, οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας έχουν αμβλυνθεί και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών βελτιώνονται, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης