Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κλείσουν το project Ουκρανία μέσω Ταϊβάν - Το σχέδιο με τα όπλα και η έξοδος... από το βάλτο

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κλείσουν το project Ουκρανία μέσω Ταϊβάν - Το σχέδιο με τα όπλα και η έξοδος... από το βάλτο
Η πρόθεση του Biden να ενώσει οικονομικά το θέμα της Ουκρανίας και της Ταϊβάν προκαλεί ανησυχίες στο Κίεβο για το μέλλον
Σχετικά Άρθρα
Η πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά όπλων στην Ταϊβάν ως μέρος ενός πρόσθετου προϋπολογισμού για την Ουκρανία - όπως αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times -, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι ανησυχίες των Ουκρανών είναι κατανοητές καθώς φοβούνται πως στο πλαίσιο ενός γενικού προϋπολογισμού, τα κράτη θα αρχίσουν να μεταφέρουν κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία στην Ταϊβάν και στο τέλος θα αφήσουν την Ουκρανία στο έλεος της Μόσχας.
Αμέσως οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές και υπηρεσίες έσπευσαν να καθησυχάσουν τους Ουκρανούς πως η Δυτική, και κυρίως, η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ακλόνητη, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου να ενώσει οικονομικά τα δύο project, της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, είναι επί της ουσίας μια τακτική και κυρίως εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ.

Το πακέτο… και η ανακούφιση

Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματολογία αυτή έχει μια βάση.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι πολύ συχνά ασκούν δριμεία κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης Biden για την οικονομική και τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το RIA Novosti, όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές του 2024, τόσο πιο έξαλλοι και ασυμβίβαστοι με την πολιτική του Biden απέναντι στην Ουκρανία, γίνονται οι Ρεπουμπλικάνοι.
Επίσης, επισημαίνεται πως η σύνδεση του θέματος της Ταϊβάν και της Ουκρανίας έχει βάση και από άποψη γραφειοκρατίας και μηχανισμών, με τους Δημοκρατικούς να λένε στους Ρεπουμπλικάνους, ότι θέλατε περισσότερη και πιο ενεργητική στήριξη για την Ταϊβάν, και αυτό σας δίνουμε, μόνο που είναι «πακέτο» με την Ουκρανία.
Με αυτήν την κίνηση, το να αποσύρει κάποιος Αμερικάνος βουλευτής τη στήριξη του από αυτήν την κοινή πρωτοβουλία, μάλλον φαντάζει δύσκολο ακόμα και για τους πιο «σκληρούς αντιπάλους» του Biden.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ουκρανοί έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν ανακουφισμένοι σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής στήριξης.

Η Κίνα είναι ο εχθρός…

Όμως το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο.
Εάν όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, τα σχέδια του Biden θεωρούνται μια κίνηση τακτικής, τότε μέσω ποιου πλαισίου στρατηγικής αυτά αποφασίστηκαν;
Από στρατηγική άποψη, οι Ουκρανοί δεν έχουν κανέναν λόγο να πανηγυρίζουν.
Η Κίνα είναι πράγματι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός για τους Αμερικάνους.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν συρθεί στην ουκρανική κρίση πολύ περισσότερο από ότι σχεδίαζαν, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για αυτές, αλλά δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης.
Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στραφούν πλήρως προς την Ασία διότι πολύ απλά δεν έχουν τη δύναμη και τους πόρους να συμμετάσχουν σε δύο μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις.

Παγιδεύτηκαν στην ίδια τους την πολιτική

Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσινγκτον βρέθηκε παγιδευμένη στη δική της πολιτική.
Κρατικά συστήματα, τέτοιας γιγάντιας κλίμακας, παρουσιάζουν κολοσσιαία αδράνεια.
Είναι πολύ αργά και αδέξια, όταν τίθεται το ζήτημα μιας ριζικής αλλαγής σε στρατηγική και κατεύθυνση.
Τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Ρωσία – σύμφωνα με το δημοσίευμα του RIA Novosti – προέβλεπαν την γρήγορη κατάρρευση της Ρωσίας με σχετικά λίγη προσπάθεια και έξοδα.
Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο, οι ΗΠΑ σταδιακά βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στη σύγκρουση τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που είχαν σχεδιάσει και επιθυμούσαν.

Ο βάλτος

«Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη αμερικανική διαφθορά.
Το τελευταίο διάστημα ένας ολόκληρος μηχανισμός γραφειοκρατικών και επιχειρηματικών δομών έχει σχηματιστεί στην Ουάσιγκτον, που «σπρώχνει» αστρονομικά ποσά στην Ουκρανία.
Έχουν με μεγάλη επιτυχία «κολλήσει» στις σχετικές χρηματοοικονομικές ροές και, φυσικά, δεν ενδιαφέρονται καθόλου να αλλάξουν την πολιτική τους, ακόμη κι αν αυτλγ έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα και τα σχέδια που προβλέπονται σε πολλές στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής.
Και σχετικά με τη δύναμη του λόμπι και του διαβόητου βαθέως κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάθαμε πολλά τα τελευταία χρόνια.
Το σχέδιο για την ένωση των προϋπολογισμών της Ουκρανίας και της Ταϊβάν επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την επίλυση «με χάρη» της σύγκρουσης που έχει προκύψει: οι «απαραίτητοι» άνθρωποι θα είναι σε θέση να αλλάξουν τη δράση τους προς την ασιατική κατεύθυνση διατηρώντας παράλληλα τα οικονομικά τους συμφέροντα, με συνέπεια να χάσουν το ενδιαφέρον τους στη συνέχιση και την άσκηση πιέσεων για την περιπέτεια του Κιέβου.
Ως αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έχει σοβαρές πιθανότητες να εξελιχθεί στο περίφημο «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» και σε ένα συμπαγές ανάχωμα που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να βγουν από το βάλτο της Ουκρανίας» επισημαίνει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης