Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης η αντεπίθεση, καταρρέει – Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις τακτικές ΗΠΑ γιατί απέτυχαν - Οι Πολωνοί τρέμουν τους Wagner

Εφιάλτης η αντεπίθεση, καταρρέει – Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις τακτικές ΗΠΑ γιατί απέτυχαν - Οι Πολωνοί τρέμουν τους Wagner
New York Times: Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις αμερικανικές τακτικές μάχης λόγω δραματικών αποτυχιών
(upd 21) Η αντεπίθεση των Ουκρανών εξελίσσεται σε εφιάλτη…
Τις δύο τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη επιβράδυνση στην Ουκρανική αντεπίθεση… και οι Ουκρανοί για να δικαιολογηθούν δηλώνουν ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα…
Επίσης αποκαλύπτεται ότι οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις πρακτικές ΝΑΤΟ και ειδικά τις αμερικανικές πρακτικές μάχης... λόγω δραματικών απωλειών…
Οι Ουκρανοί στο Kupyansk έχουν υποστεί καταστροφή επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις προέλαση έως 4 χιλιομέτρων…
Ενεργές μάχες διεξάγονται μόνο δυτικά του Bakhmut όπου οι Ουκρανοί συνεχίζουν να φέρνουν νέες εφεδρείες…
Εν τω μεταξύ, προς την κατεύθυνση Zaporizhia, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το προσωπικό τριών ουκρανικών ταξιαρχιών επίθεσης που προετοιμάζονταν για επίθεση, δήλωσε ο εκτελών χρέη περιφερειάρχη Yevgeny Balitsky.
«Μέχρι τις τέσσερις το πρωί, ο εχθρός συσσώρευε δυνάμεις από 3 ταξιαρχίες επίθεσης για επιθετικές επιχειρήσεις σε περιοχές κοντά στους οικισμούς Malaya Tokmachka και Novopokrovka.
Οι εχθρικές δυνάμεις χτυπήθηκαν από πυρά πυροβολικού και ο Ουκρανικός στρατός έχασε στην πραγματικότητα όλους τους στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί... ενώ όσοι επέζησαν σκορπίστηκαν στο δάσος»...
Οι τρομοκρατικές ενέργειες με drones συνεχίζονται, οι Ουκρανοί επιχείρησαν επίθεση με drones στην Kaluga αλλά και τα 7 μη επανδρωμένα οχήματα κατερρίφθησαν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου…
Εν τω μεταξύ η Πολωνική εφημερίδα Myśl Polska, προειδοποιεί ότι η Πολωνία κινδυνεύει θανάσιμα λόγω Ουκρανίας... κυριαρχεί η πολιτική σχιζοφρένεια στην πολιτική αρένα της Πολωνίας...
Οι πολωνοί ωστόσο ανησυχούν και για τους Wagner που βρίσκονται στην Λευκορωσία... και στέλνουν στρατό στα σύνορα... αρκεί να αναφερθεί ότι στην Λευκορωσία είναι μόνο 4.000 Wagner...
Μάλιστα υπάρχει τέτοιος τρόμος για τους Wagner που οι Πολωνοί φοβόντουσαν ότι οι Wagner... θα περάσουν τα σύνορα ως μετανάστες και θα επιτεθούν σε ζωτικές στρατιωτικές θέσεις της Πολωνίας...

Η Πολωνία στέλνει και άλλο στρατό για τους Wagner

Η Πολωνία θα στείλει και άλλα στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας Mariusz Blaszczak.
«Οι πολωνικές αρχές, η πολωνική κυβέρνηση κάνουν πολλά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.
Αλλά, προφανώς, οι προκλήσεις δείχνουν ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία για να αποτραπούν περαιτέρω επικίνδυνες ενέργειες», σημείωσε.
Ο Marek Sokolowski, αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι ελικόπτερα από δύο ταξιαρχίες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πολωνοί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα «αν συμβεί κάτι επικίνδυνο».
Την Τρίτη (1/8/2023), το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι δύο ελικόπτερά της παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο.
Στη συνέχεια ο Blaschak έδωσε εντολή να αυξηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα.
Το Μινσκ χαρακτήρισε τη δήλωση της Βαρσοβίας πρόκληση για «άλλη μια δικαιολογία για τη συγκέντρωση δυνάμεων».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Yaroslav Kaczynski, δήλωσε ότι η Πολωνία ενισχύει τα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω της παρουσίας των μαχητών Wagner.

Myśl Polska: Η Πολωνία κινδυνεύει θανάσιμα λόγω Ουκρανίας... κυριαρχεί η πολιτική σχιζοφρένεια

Η Πολωνία κινδυνεύει με θανάσιμη απειλή λόγω της Ουκρανίας, ανέφερε η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
Το PiS (το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία) βρίσκεται στη γωνία.
Από την αρχή, έδεσε τα χέρια του με παράλογες επίσημες δηλώσεις σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικών στην πολιτική υποστήριξης της αντιρωσικής Ουκρανίας. 
Η συμφωνία με τη νεο-Bandera Ουκρανία είναι μια θανάσιμη απειλή και ήττα για την Πολωνία».
Οι πολωνικές αρχές ζουν σε «πολιτική σχιζοφρένεια», καθώς υποστηρίζουν την Ουκρανία σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα.
Επιπλέον, οι Πολωνοί ηγέτες οδηγούνται από το όνειρο να νικήσουν τη Ρωσία και να τη χωρίσουν σε διάφορα μέρη το κράτος μαριονέτα.... την Ουκρανία.

Παραδοχή Ουκρανών: Εμείς είμαστε πίσω από τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι οι Ουκρανοί ήταν πίσω από τις δύο επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αναφερόμενος στην αποκάλυψη του Oleksiy Danilov, του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά της γέφυρας τόσο το 2022 όσο και πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2023.
Σε δηλώσεις του στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Rada, o Danilov υποστήριξε ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί επιθέσεις σε πολλά αντικείμενα.

Οι επιθέσεις

«Αυτή είναι και η γέφυρα της Κριμαίας, για την οποία έχουν μιλήσει εκπρόσωποι της υπηρεσίας ασφαλείας μας, οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη επίθεση» επισήμανε ο Danilov, αναφέροντας παράλληλα πως τα ουκρανικά drones εκτελούν εξαιρετικά τις μάχιμες αποστολές τους.
Όπως είπε ο Danilov, η Ουκρανία έχει δεσμευτεί στη Δύση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δυτικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας, ωστόσο – όπως τόνισε – αυτό δεν ισχύει, όταν πρόκειται για όπλα ουκρανικής κατασκευής.

Τα γνωρίζαμε όλα υποστηρίζει η Ρωσία...

Στις παραδοχές αυτές του Danilov απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία τα γνώριζε όλα από την πρώτη στιγμή.
«Το Κρεμλίνο γνώριζε για την εμπλοκή της Ουκρανίας και στις δύο εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας
Μιλήσαμε για αυτό και την πρώτη και τη δεύτερη φορά.
Είχαμε τέτοιες πληροφορίες, το ξέραμε» ανέφερε ο Peskov.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2022 και η δεύτερη στις 17 Ιουλίου του 2023.

Ρωσία: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο

Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τον πόλεμο και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων του Donbass όταν έγινε το πραξικόπημα στην Ουκρανία και οι εθνικιστές ήρθαν στην εξουσία, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov μιλώντας στο forum Terra Scientia.
«Όταν έγινε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, και ήταν ακριβώς ένα πραξικόπημα, όταν οι εθνικιστές άρχισαν να αναλαμβάνουν την εξουσία και όταν το Donbass αρνήθηκε να συνυπάρξει μαζί τους, ήταν μια πολύ δραματική στιγμή», είπε ο Peskov.
«Η Ρωσία τότε έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τον πόλεμο.
Η Ρωσία έκανε τα πάντα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση αυτού του προβλήματος και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Donbass και των κατοίκων του με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους», σημείωσε.
O Peskov υπενθύμισε ότι «ως αποτέλεσμα πολύ δύσκολων, τιτάνιων διαπραγματεύσεων» υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ.

Απέτυχε η νέα επίθεση με 7 drones των Ουκρανών στην Kaluga

Τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν ένα ακόμη drone στα νοτιοδυτικά της περιοχής Kaluga 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, δήλωσε ο κυβερνήτης Vladislav Shapsha.
Η Kaluga βρίσκεται δυτικά της ρωσικής πόλης Tula που θεωρείται βιομηχανικό κέντρο παραγωγής όπλων της Ρωσίας.
«Στα νοτιοδυτικά της περιοχής Kaluga, το σύστημα αεράμυνας εντόπισε και κατέρριψε ένα ακόμη drone», αναφέρει η δημοσίευση.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, δεν υπάρχουν συνέπειες ούτε για τις υποδομές, πρόσθεσε ο επικεφαλής της περιοχής.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η καταστροφή 6 drones ενώ προσπαθούσουν να πετάξουν μέσα από το έδαφος της περιοχής Kaluga.

Η αντεπίθεση του Ουκρανικού στρατού επιβραδύνθηκε λόγω μεγάλων απωλειών

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει επιβραδυνθεί λόγω των μεγάλων απωλειών, δήλωσε ο Gagin, σύμβουλος του ασκούντα καθήκοντα επικεφαλής του Donetsk.
«Σε γενικές γραμμές, έχει παντού ζέστη τώρα, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται σε μικρές ομάδες, ενισχυμένος με τεθωρακισμένα οχήματα.
Αλλά αυτή τη στιγμή, η λεγόμενη αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί έχει καταστεί λιγότερο έντονη.
Πιθανότατα, αυτό οφείλεται στις μεγάλες απώλειες που υπέστη ο εχθρός, σε στρατιώτες και όπλα», εξήγησε ο Gagin.
Σε γενικές γραμμές, σημείωσε, «δεν έχουν συμβεί ακόμη σημαντικά γεγονότα» σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Στις 2 Αυγούστου το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, ως αποτέλεσμα ανεπιτυχών προσπαθειών στην κατεύθυνση του Donetsk, έχασαν σχεδόν 300 στρατιώτες την ημέρα.

Παραδοχή Zelensky: Δύσκολη η αντεπίθεση – Πολύ βίαιες οι μάχες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε ότι η αντεπίθεση για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών είναι δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κυριαρχεί στο πεδίο των μαχών.
«Οι κατακτητές προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σταματήσουν τους άνδρες μας.
Οι μάχες είναι πολύ βίαιες», ανέφερε ο Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε απόψε (3/8) στη δημοσιότητα.
«Ό,τι και να κάνει ο εχθρός, ο ουκρανικός στρατός κυριαρχεί», ισχυρίστηκε.

Πρωτοφανής δήλωση για γέλια... από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας: Η προέλαση της Ουκρανίας καθυστερεί λόγω ζιζανίων, θαμνών

 Θάμνοι και μικρά δέντρα έχουν γίνει εμπόδιο στην αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο νότο, ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θέλοντας να εξηγήσουν γιατί η Ουκρανική προέλαση δεν προχωράει...
«Η κυρίως καλλιεργήσιμη γη στην εμπόλεμη ζώνη δεν έχει καλλιεργηθεί για 18 μήνες και επίσης λόγω του ζεστού και υγρού καλοκαιριού, τα ζιζάνια αναπτύσσονται ενεργά και δημιουργούν εμπόδια στους Ουκρανούς...
Επιπλέον, μια τέτοια βλάστηση γίνεται ένα κάλυμμα που βοηθά στην απόκρυψη των ρωσικών αμυντικών θέσεων και καθιστά δύσκολη την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν διαρκώς πρόσφατα τις αποτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Έτσι, οι New York Times έγραψαν ότι οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που έχουν εκπαιδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εγκαταλείπουν τις τακτικές του ΝΑΤΟ και επιστρέφουν στις παλαιές μεθόδους...
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι οι ουκρανικές μονάδες θα ξεμείνουν γρήγορα από όπλα.

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν 8.000 στρατιώτες στην… «κρεατομηχανή» της Zaporizhia

Για τη μεταφορά άλλων 8.000 στρατιωτών στην κατεύθυνση της Zaporizhia, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια … ακόμα «κρεατομηχανή» κυρίως για τις ουκρανικές δυνάμεις – από την έναρξη της αντεπίθεσης έχουν χάσει πάνω από το 30% της αρχικής τους δύναμης κυρίως εξαιτίας των ναρκοπεδίων και της ρωσικής γραμμής άμυνας – έκανε λόγο ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία».
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Rogov υποστήριξε ότι οι 8.000 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν από το Pavlograd και το Dnepropetrovsk, στην Zaporizhia και συγκεκριμένα στις περιοχές του Orekhov και Gulyaipole.
«Οι Ουκρανοί αυτοί είναι ήδη εκεί.
Υπάρχει κάποιου είδους συντονισμός μάχης.
Ο εχθρός το τελευταίο διάστημα, προστατεύει τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Διατηρούν αρκετό εξοπλισμό ή ετοιμάζονται για κάτι.
Ο εξοπλισμός είναι εκεί, αλλά δεν παίρνουν θέσεις μάχης.
Κυρίως το μέγιστο των επιχειρήσεων τους είναι από προστατευμένες θέσεις πυρός» υποστήριξε ο Rogov.

Εξουδετέρωσαν τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες

Πάντως, ο κυβερνήτης της Zaporizhia Yevgeny Balitsky είπε ότι τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυροβολικό τρεις ταξιαρχίες επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες ετοιμάζονταν για επίθεση στην περιοχή Malaya Tokmachka και Novopokrovka.
Όπως είπε ο Balitsky, ο εχθρός έχασε σχεδόν όλο το προσωπικό των ταξιαρχιών.
Η Zaporizhia έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική «κρεατομηχανή» για τους Ουκρανούς καθώς σε αυτήν την περιοχή οι Ουκρανοί έχουν τεράστιες απώλειες, άνω του 30% τόσο σε στρατιώτες όσο και σε όπλα, χωρίς να έχουν καταφέρει καν να φτάσουν στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας.

Oleksiy Danilov (Συμβούλιο Ασφαλείας Ουκρανίας): Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αντεπίθεση

Δεν έχει τεθεί κανένα deadline ή χρονοδιάγραμμα στον ουκρανικό στρατό όσον αφορά την αντεπίθεση του υποστήριξε ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, ο οποίος επισήμανε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει κάτι τέτοιο στην Ουκρανία.
«Πρώτον, κανείς, πέρα από εμάς τους ίδιους, δεν μπορεί να μας θέσει προθεσμίες.
Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο Danilov, επισημαίνοντας πως όσοι μιλούν για προθεσμίες, δεν καταλαβαίνουν τι είναι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Αυτό που συνέβη, ήταν ότι δόθηκε ιδιαίτερη ένταση σε σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου» ανέφερε ο Danilov, ο οποίος αφού είπε ότι ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για αντεπίθεση, αλλά για στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι οι μάχες είναι «περίπλοκες, δύσκολες και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες».
Πάντως και πέρα από τους εξηγήσεις που δίνουν κατά καιρό οι Ουκρανοί, είναι προφανές πως η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που είχαν εκτιμηθεί και σχεδιαστεί από τη Δύση.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov σε δηλώσεις του στο CNN είχε αναφέρει πως η αντεπίθεση ήταν εκτός χρονοδιαγράμματος, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην έλλειψη πυρομαχικών και αεράμυνας.

Απίστευτος ο αριθμός ναρκών

Όπως είπε ο Danilov, οι Ρώσοι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους προκειμένου να οργανώσουν την άμυνα τους στις ουκρανικές επαρχίες που κατέλαβαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ναρκοπέδια.
«Ο εχθρός προετοιμάστηκε πολύ καλά.
Ο αριθμός των ναρκών στα εδάφη που οι δυνάμεις μας έχουν ανακαταλάβει, είναι πραγματικά τρελός.
Κατά μέσο όρο υπάρχουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε νάρκες κάθε τετραγωνικό μέτρο» υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

American Conservative: Η Ουκρανία χρειάζεται ένα χρόνο για να σπάσει τη ρωσική άμυνα

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο από ένα χρόνο για να ξεπεράσει τις ρωσικές άμυνες, υποστηρίζει το American Conservative.
Το μπλοκ εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που κάποτε ξεκίνησε την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μας ζητά να είμαστε υπομονετικοί στην κατάσταση με την ουκρανική αντεπίθεση.
Άλλωστε, αυτό απαιτεί χρόνο - μερικές φορές  δεκαετίες, τόνισε χλευαστικά το American Conservative
Η τελευταία επίθεση, κατά την οποία η Ουκρανία έριξε ενισχύσεις χιλιάδων εκπαιδευμένων στη Δύση στρατιωτών για να διαπεράσουν στο νότιο μέτωπο, αποδείχθηκε ότι προχώρησε μόνο εκατοντάδες μέτρα.
«Έχουμε ήδη αποδεσμεύσει περισσότερα από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, αλλά, φυσικά, αρκεί απλώς να περιμένουμε νέα drones και να ετοιμάσουμε μερικές εκατοντάδες δισεκ. ακόμη, όπως η παρατεταμένη αντεπίθεση, η οποία έχει σταματήσει εδώ και δύο μήνες. , ξαφνικά θα πάει σαν ρολόι, και ο εχθρός θα χωριστεί όπως η Ερυθρά Θάλασσα στην Παλαιά Διαθήκη»... τόνισε αποδοκιμάζοντας τα γεγονότα το American Conservative.

New York Times: Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις αμερικανικές τακτικές μάχης λόγω δραματικών αποτυχιών

Ο ουκρανικός στρατός, εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, εγκαταλείπει τις στρατιωτικές τακτικές των αμερικανών λόγω αποτυχιών στην αντεπίθεση, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ουκρανός στρατιωτικός που εκπαιδεύτηκε από τη Δύση κόλλησε λόγω ναρκοπεδίων, χάθηκε και ανέβαλε τις επιχειρήσεις.
Η απόφαση της Ουκρανίας να αλλάξει τακτική είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι ελπίδες του ΝΑΤΟ για επιτυχία της Ουκρανίας μετά την παραλαβή νέων όπλων και τη νέα εκπαίδευση δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν…
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούνται ότι η επιστροφή των ουκρανικών στρατευμάτων στις παλιές τακτικές θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των όπλων και πυρομαχικών, κάτι που θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην Ρωσία.... αυτό περιμένουν και οι ρώσοι... να εξαντληθούν οι Ουκρανοί.
«Τώρα οι ουκρανικές ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση προσπαθούν να αλλάξουν τη διαδικασία...
Οι Ουκρανοί διοικητές έχουν αλλάξει τακτική, εστιάζοντας στη φθορά των ρωσικών δυνάμεων...
Το δεύτερο κύμα εκπαιδευμένων δυνάμεων από τη Δύση εξαπολύει βασικά μόνο μικρές επιθέσεις», γράφουν οι New York Times.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές που έχουν επισκεφθεί την εμπόλεμη ζώνη λένε επίσης ότι τα εκπαιδευμένα από τη Δύση ουκρανικά στρατεύματα έκαναν αρκετά λάθη στην αρχή της αντεπίθεσης που τους οδήγησε σε δραματικές απώλειες…

The Atlantic: Η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι στρατιωτικός εφιάλτης

Η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει γίνει στρατιωτικός εφιάλτης και δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα έναντι των ρώσων, γράφει ο Tom Nichols σε άρθρο για την αμερικανική έκδοση του The Atlantic.
«Το να επιτεθείς σε έναν στρατό, όπως κάνουν τώρα οι Ουκρανοί, είναι ένας στρατιωτικός εφιάλτης.
Ο εχθρός ξέρει ότι έρχεσαι, έχει προετοιμαστεί για επιθέσεις και στόχος τους είναι να παραχωρήσουν όσο το δυνατόν λιγότερη περιοχή, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν με αίμα για κάθε εκατοστό εδάφους».
Το άρθρο σημειώνει ότι η Ουκρανία δεν βελτίωσε τον εξοπλισμό του αρκετά γρήγορα και είναι πολύ κατώτερο σε αριθμό από τον ρωσικό.
Η απόφαση της Ουκρανίας να ξεκινήσει μια αντεπίθεση είναι εξαιρετικά εκπληκτική καθώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε αποτυχία.

Η Ιρλανδία δεν βλέπει σημάδια επικείμενης απειλής από τη Ρωσία

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Varadkar είπε στους FT ότι δεν βλέπει σημάδια άμεσης απειλής από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να παρακολουθεί την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε στους Financial Times ότι, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης απειλής, οι αξιωματούχοι του «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.
«Υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους εργαζόμαστε με τους εταίρους μας (Ε.Ε. , ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο).
Ο ένας είναι να διασφαλίσουμε ότι (τα καλώδια και οι αγωγοί) είναι πιο ασφαλή και πιο δύσκολο να υπονομευτούν, ότι θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε μια απειλή εάν προκύψει », είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Varadkar ήρθαν στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης σχετικά με το εάν η θέση ουδετερότητας της Ιρλανδίας, την οποία τηρούσε ακόμη και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει επαρκής μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Stegner (Γερμανία - SPD): Φτάνει με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Η Γερμανία ενδιαφέρεται να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πιστεύει ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές πτυχές της βοήθειας, δήλωσε στην Deutschlandfunk ο Ralf Stegner, βουλευτής με το κυβερνόν SPD.
Επανέλαβε ότι η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ, ως προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, «δεν θα πρέπει να ανέχεται καμία επίπληξη για τον ρόλο της».
Κατά τη γνώμη του, το Βερολίνο ενδιαφέρεται «να βοηθήσει την Ουκρανία».
«Ωστόσο μας ενδιαφέρει να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Γερμανός βουλευτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γερμανικός πληθυσμός «το περιμένει αυτό από την κυβέρνηση».
«Θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όχι μόνο από στρατιωτική άποψη», σημείωσε ο Stegner.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες, μαζί με τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές, θα πρέπει επίσης να παίξουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε.
Ο συνολικός όγκος της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία έχει φτάσει σχεδόν τα 17 δισεκ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ρωσικός στρατός δοκίμασε νέο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Anti-Drone στην Ουκρανία – Καταρρίφθησαν 5.402 Ουκρανικά drones

Ο ρωσικός στρατός είχε δοκιμάσει με επιτυχία το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Sapfir στη ζώνη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των μηχανικών μονάδων από επιθέσεις drone κατά τη διάρκεια εργασιών οχύρωσης.
«Το σύστημα Sapfir έχει δοκιμαστεί στην περιοχή ειδικής επιχείρησης.
Χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των μηχανικών μονάδων που ασχολούνταν με οχυρωματικά έργα από επιθέσεις από drones.
Το σύστημα αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό».
Το Sapfir εντοπίζει και αναγνωρίζει τα εχθρικά drones αυτόματα.
Στη συνέχεια, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου στέλνει μια προειδοποίηση και ενεργοποιεί την εμπλοκή.
Το σύστημα έχει εμβέλεια ανίχνευσης έως και 30 χιλιόμετρα και μπορεί να εμπλέξει drones έως και πέντε χιλιόμετρα.
Είναι επίσης ικανό να μπλοκάρει επίγειους σταθμούς ελέγχου drone.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 5.402 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί από συστήματα αεράμυνας και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου από την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ετοιμάζονται δοκιμές του τελευταίου συστήματος ελέγχου για τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις «Cassiopeia-D

Πρωτότυπα του πιο πρόσφατου συστήματος ελέγχου για τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις που βασίζονται σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν σταλεί για δοκιμή….
«Από τα τέλη Ιουλίου 2023, πρωτότυπα του βελτιωμένου αερομεταφερόμενου συστήματος Cassiopeia-D έχουν σταλεί για δοκιμή»…
To αυτοματοποιημένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου Cassiopeia-D τοποθετείται στη βάση του αερομεταφερόμενου τεθωρακισμένου αερομεταφορέα προσωπικού BTR-MD Rakushka.
Είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών πεδίου που θα πρέπει να διασφαλίζει τον έλεγχο μονάδων και υπομονάδων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων στη μάχη, καθώς και την αλληλεπίδραση των αλεξιπτωτιστών με άλλους κλάδους και τύπους στρατευμάτων.
Υποτίθεται ότι η Cassiopeia-D θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της μετάδοσης δεδομένων σε τακτικό επίπεδο μέσω διαφόρων καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών βίντεο και του κλειστού στρατιωτικού Διαδικτύου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ουκρανικό διοικητήριο στην περιοχή Zaporozhye

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια ουκρανική θέση διοίκησης στην περιοχή Zaporozhye.
Κοντά στην πόλη Orikhiv στην περιοχή Zaporozhye, ένα διοικητήριο της 15ης ταξιαρχίας της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς καταστράφηκε.
Κατά το τελευταίο 24ωρο, επιχειρησιακά/τακτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, πυραυλικά στρατεύματα και πυροβολικό των ρωσικών ομάδων δυνάμεων έπληξαν 96 ουκρανικές μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό σε 118 περιοχές.

Medvedev: Στρατολογήθηκαν πάνω από 231.000 Ρώσοι

Το σύστημα επιλογής για τις συμβάσεις και την παροχή υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στις συνθήκες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Το καθήκον παραμένει το ίδιο - να γίνει η υπηρεσία συμβάσεων όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.
Για το σκοπό αυτό, κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν ληφθεί οργανωτικές, οικονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές αποφάσεις.
Πάνω απ 'όλα, το σύστημα επιλογής για την υπηρεσία συμβάσεων έχει προσαρμοστεί με επιτυχία στις συνθήκες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αυτό έφερε αποτελέσματα.
Και αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να αυξήσουμε ουσιαστικά την κοινωνική προστασία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους», είπε σε σύσκεψη για θέματα στρατιωτικής στελέχωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 231.000 Ρώσοι ανταποκρίθηκαν σε μια εκστρατεία στρατολόγησης από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Επιστροφή Ρωσίας στη Συμφωνία Σιτηρών

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά εάν επιλυθούν τα προβλήματα με τις εξαγωγές των προϊόντων και λιπασμάτων της, επανέλαβε ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyansky.
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα θα φτάνουν χωρίς εμπόδια σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια των δυτικών ομολόγων μας» είπε σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εάν εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε καταγγείλει δημόσια, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αίθουσας και που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ, θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη συμμετοχή μας στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», είπε.
Ο Polyansky σημείωσε ότι «το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού είναι 20%, ενώ της Ουκρανίας είναι λιγότερο από 5%.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove και σημείωσαν κέρδη στις 2 Αυγούστου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιτυχημένες επιθετικές προσπάθειες προς το Kupyansk και προχώρησαν μέχρι την ανατολική όχθη του ποταμού Oskil κοντά Kalynove (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της 1ης Στρατιάς Φρουρών (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή), βελτίωσαν τις τακτικές τους θέσεις κοντά στο Tymkivka (20 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk), στο Novoselivske (14 χλμ. βορειοδυτικά του Svatove), και σε μια δασική περιοχή στην κατεύθυνση Kuzemivka (14km βορειοδυτικά του Svatove).
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες αντεπιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove και δεν πραγματοποίησαν αξιώσεις ή επιβεβαιωμένες προόδους στις 2 Αυγούστου.

Κέρδη και στην Kreminna για τους ρώσους 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna στις 2 Αυγούστου και σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν οριακές προελάσεις νότια της Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna) γύρω στις 31 Ιουλίου στη δασική περιοχή Serebryanske.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων Alexander Savchuk ισχυρίστηκε επιπλέον ότι στοιχεία της Ρωσικής Ομάδας Δυνάμεων Κέντρου κατέλαβαν επτά ουκρανικά οχυρά κοντά στην Karmazynivka (28 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και την Chervonopopivka (6 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna).
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες αντεπιθέσεις κοντά στην Kreminna, αλλά δεν έκαναν καμία διεκδικούμενη ή επιβεβαιωμένη προέλαση στις 2 Αυγούστου.

Μάχες στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Bakhmut στις 2 Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν στην περιοχή.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις νότια του Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αρκετές ρωσικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής Andriivka-Kurdyumivka (8 χλμ έως 13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και προχώρησαν βόρεια της Kurdyumivka.
Η κατάσταση στο Bakhmut έχει σταθεροποιηθεί και ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μάχες θέσης κοντά στο Klishchiivka (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Bakhmut στις 2 Αυγούστου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια και δυτικά της Klishchiivka, νότια της Andriivka και βορειοδυτικά και δυτικά της Kurdyumivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν βόρεια και δυτικά της Klishchiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την ένταση των πυρών του πυροβολικού τους στην κατεύθυνση Bakhmut.
Στοιχεία της 57ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) που επιχειρεί στην κατεύθυνση Bakhmut…

Μάχες στην Avdiivka

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk στις 2 Αυγούστου και δεν πραγματοποίησαν προέλαση.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην Krasnohorivka (22 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), τη Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και τη Staromykhailivka (19 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις κοντά στη Marinka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιχαρακωθεί σε θέσεις κοντά στο Nevelske (13 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και προσπαθούν να προχωρήσουν κοντά στη Novomykhailivka (36 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).

Μείωση εχθροπραξιών στην Zaporizhia

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση κοντά στο Urozhaine (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka) και δυτικά του Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη δυτική περιοχή του Donetsk - ανατολική Περιφέρεια Zaporizhia και δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη ή ισχυριζόμενη προέλαση στις 2 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκαταστήσουν τις χαμένες θέσεις ανατολικά και δυτικά του Staromayorske και βόρεια του Urozhaine.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν το βόρειο τμήμα του Staromayorske, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τα υψώματα και τα χωράφια νότια του Staromayorske και όλη την Urozhaine.

Luhansk_Battle_Map_Draft_August_22023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_22023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_22023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_August_22023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_August_22023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης