Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, μετά το σοκ που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch – Στο -1,38% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,17%

Sell off στη Wall, μετά το σοκ που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch – Στο -1,38% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,17%
Τριγμοί στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η έκθεση της Fitch Ratings για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν εντέλει σε βαρύ sell off στη Wall Street, θυμίζοντας ημέρες τραπεζικής κρίσης…
Ο δείκτης Nasdaq είχε τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ ιδιαίτερα αρνητική πορεία είχε και ο S&P 500…
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,98%, στις 35.288 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,38%, στις 4.513 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,17%, στις 13.973 μονάδες
σγδφσδγφσδγφδσγφ.JPG
Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Fitch Ratings περιέκοψε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια».
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν υποβαθμιστεί από μεγάλο οίκο αξιολόγησης ήταν το 2011, όταν η Standard & Poor's πάλι μείωσε την αξιολόγηση σε AA+ από AAA.
«Οι επενδυτές μπορεί να… επικαλεστούν την υποβάθμιση της Fitch ως λόγο για να κατοχυρώσουν κέρδη.
Ωστόσο πιστεύουμε ότι η σημερινή πτώση ήταν φυσικό επόμενο του κύκλου της αγοράς, μετά από μια ισχυρή πορεία και πολύ μικρή αστάθεια» δήλωσε η Mona Mahajan, ανώτερη αναλύτρια στην Edward Jones.
«Σε γενικές γραμμές, η σημερινή ημέρα δεν αποθάρρυνε τη θεμελιώδη άποψή μας για την οικονομία ή τις αγορές.
Η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας και οι συνθήκες φαίνονται πολύ διαφορετικές από την τελευταία φορά που η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ υποβαθμίστηκε» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, το selloff διέλυσε την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών που τροφοδοτήθηκε από τις μετοχές ανάπτυξης.
Τα τεχνολογικά χαρτιά σημείωσαν μεγάλη πτώση, λόγω του ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.
Οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές JD.com, Alibaba και Baidu υποχώρησαν περισσότερο από 4% μετά την πρόταση της Κίνας για περιορισμούς στη χρήση των smartphone από τους ανηλίκους.
Οι mega caps Amazon, Alphabet, Microsoft και Nvidia υποχώρησαν περισσότερο από 2%.
Ο Jay Wood, επικεφαλής αναλυτής της Freedom Capital Markets, χαρακτήρισε τη μετακίνηση από τις μετοχές της τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα «εποικοδομητική εναλλαγή» η οποία όμως είχε καθυστερήσει λόγω του ράλι που είχε τροφοδοτηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.
Εν τω μεταξύ, η Wall Street στάθμισε μια νέα σειρά ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.
Η CVS Health σημείωσε άνοδο περίπου 3,5% μετά τη δημοσίευση ισχυρών κερδών ως αποτέλεσμα περιορισμού του λειτουργικού κόστους, ενώ η Humana σημείωσε κέρδη 5% μετά τη δημοσίευση χαμηλότερων από το αναμενόμενο ιατρικών δαπανών.
Επίσης, η Advanced Micro Devices σημείωσε πτώση 7%, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η SolarEdge Technologies σημείωσε πτώση 18% επειδή έχασε τις προσδοκίες για έσοδα.

Στα μάκρο, 324.000 είναι οι νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ADP, αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε αύξηση κατά 201.000 στις θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Αυτό το σύνολο ήταν πολύ υψηλότερο από την εκτίμηση της αγοράς για 175.000 θέσεις εργασίας.
Η έκθεση παρέχει μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τη δύναμή της παρά την εκτεταμένη εκστρατεία της Federal Reserve για την επιβράδυνση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης