Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο Νίγηρας μπορεί να γονατίσει την ΕΕ – Σε απόγνωση η Γαλλία, περιμένει τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία της

Πώς ο Νίγηρας μπορεί να γονατίσει την ΕΕ – Σε απόγνωση η Γαλλία, περιμένει τον πιο δύσκολο χειμώνα στην ιστορία της
Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα μπορεί να φέρει την Ευρώπη συνολικά και τη Γαλλία ειδικότερα σε πολύ δύσκολη θέση
Σχετικά Άρθρα
Μετά την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις στη Ρωσία και τα σχετικά αντίμετρα η Ευρώπη συνολικά και η Γαλλία ειδικότερα ήταν εξαρτημένες σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ουράνιο της αφρικανικής χώρας για ενεργειακούς σκοπούς.
Η γαλλική εταιρεία Orano διαθέτει ορυχεία ουρανίου στον Νίγηρα εδώ και 50 χρόνια.
Η εταιρεία εκμεταλλευόταν δύο ορυχεία ουρανίου σε ένα κοίτασμα κοντά στην πόλη Arlit.
Ένα από αυτά είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο ουρανίου του Νίγηρα.
Το ορυχείο πρόκειται να λειτουργήσει έως το 2040 σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με την κυβέρνηση του Νίγηρα τον Μάιο.

Η Ευρώπη εξαρτάται από το ουράνιο του Νίγηρα


Επιπλέον, η Orano διεξάγει επί του παρόντος έρευνα για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο - το Imouraren - στο βόρειο Νίγηρα, 80 χιλιόμετρα νότια του Arlit.
Τα αποθέματά του υπολογίζονται σε περίπου 200.000 τόνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, ο Νίγηρας αντιπροσώπευε έως και το 35% των προμηθειών ουρανίου για τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια.
Ο Νίγηρας είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ουρανίου όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Μόνο το 2021, η χώρα παρείχε το 24% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Καζακστάν (23%) και τη Ρωσία (20%) να ακολουθούν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προμηθειών Ευρατόμ.
Την ίδια στιγμή, η Δύση συζητά εδώ και μήνες μια ευκαιρία να μειώσει την εξάρτηση από τις προμήθειες ουρανίου από τη Ρωσία.

Θα υποφέρει η ΕΕ

Πιστεύεται ευρέως ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος – δηλαδή οι δυτικές χώρες να βρουν μια εναλλακτική λύση για το ρωσικό ουράνιο.
Εάν ο Νίγηρας σταματήσει να προμηθεύει ουράνιο, οι οικονομίες της ΕΕ θα υποφέρουν.
Οι αντάρτες σε αυτήν την αφρικανική χώρα και η νέα στρατιωτική κυβέρνηση δύσκολα θα συμφωνήσουν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε ήδη την ετοιμότητά του για δράση, αν και έκανε λόγο για διαμαρτυρίες κοντά στη γαλλική πρεσβεία.
Είναι προφανές ότι το Παρίσι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει τις προμήθειες ουρανίου από τον Νίγηρα.
Η Γαλλία θα βρει υποστήριξη και από άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμπλοκή Ρωσίας;

O κορυφαίος σύμβουλος του Zelensky, Mykhailo Podolyak κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από το συνεχιζόμενο πραξικόπημα στη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα, παρά την έλλειψη πειστικών ενδείξεων για κάτι τέτοιο.
«Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο "στρατιωτικό πραξικόπημα" στον Νίγηρα.
Είναι μια τυπική ρωσική τακτική: να αποσπάσετε την προσοχή, να αδράξετε τη στιγμή και να επεκτείνετε τη σύγκρουση», δήλωσε σχετικά ο Mykhailo Podolyak σε ανάρτησή του στο Twitter.
Επιπλέον, ο Podolyak ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές χούντες στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι, όπου η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner διαδραματίζει «ενεργό ρόλο», ενισχύουν το σχέδιο της Ρωσίας για «ένα παγκόσμιο σενάριο πρόκλησης αστάθειας για να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη ασφαλείας».
«Ήρθε η ώρα να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα: μόνο η απομάκρυνση της φυλής του Vladimir Putin μπορεί να εγγυηθεί το απαραβίαστο των κανόνων και τη σταθερότητα στον κόσμο» κατέληξε ο Podolyak σε μία προσπάθεια να συνδέσει τις εξελίξεις στην Αφρική με τον Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Εντούτοις, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι τους, που τις τελευταίες ημέρες έχουν επανειλημμένα απορρίψει τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στο πραξικόπημα του Νίγηρα.

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε ενδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας στο Νίγηρα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι δεν έχει ενδείξεις για το ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει την απόφαση τους σχετικά με την παρουσία τους στην χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.
Ένα στρατιωτικό κίνημα ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum και την κυβέρνησή του την περασμένη Τετάρτη, στην έβδομη στρατιωτική κατάληψη εξουσίας που γίνεται σε διάστημα λιγότερο των τριών χρόνων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς τον Νίγηρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης