Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον Ειρηνικό στρέφονται τα επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την εμβέλεια πυραύλων τους με το βλέμμα στην Κίνα

Στον Ειρηνικό στρέφονται τα επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την εμβέλεια πυραύλων τους με το βλέμμα στην Κίνα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια τροποποίηση που θα μπορούσε να επεκτείνει το βεληνεκές για ορισμένους πυραύλους ως και 20%, με την χρήση ισχυρότερων προωθητικών, αλλά και ελαφρύτερων κεφαλών, με το βλέμμα την παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζουν αλλαγή στο μείγμα χημικών που χρησιμοποιούν στα πυραυλικά τους συστήματα, αυξάνοντας έτσι την εμβέλεια των πυραύλων, προκειμένου να είναι σε θέση να επιχειρούν σε μεγαλύτερη απόσταση από την Κίνα και τον στρατό της.
Το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο εξετάζουν μια εκ των υστέρων τροποποίηση που θα μπορούσε να επεκτείνει το βεληνεκές για ορισμένους πυραύλους ως και 20%, με την χρήση ισχυρότερων προωθητικών, αλλά και ελαφρύτερων κεφαλών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Για το λόγο αυτό, την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία αποκάλυψε το νομοσχέδιο που προβλέπει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια δολάρια για το σχεδιασμό, την επέκταση και την κατασκευή χημικών ενώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση πυραύλων ή την αντικατάσταση του εκρηκτικού υλικού στις κεφαλές, γνωστές ως «ενεργειακές».
Η αρχική χρηματοδότηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ εκτιμάται στα 886 δισ. δολάρια και προϋποθέτει την έγκριση από το Κογκρέσο, αλλά με αυτή τη διαδικασία υπολογίζεται ότι μπορεί να κοστίσει στους Αμερικανούς πολλά παραπάνω δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.
Φυσικά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα πρέπει ακόμη να διαπραγματευτούν τα επόμενα στάδια χρηματοδότησης για το εν λόγω σχέδιο, αλλά εν γένει υπάρχει αίσθηση διακομματικής συμφωνίας, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ισχυρή παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό.
«Η απόσταση στον Ινδο-Ειρηνικό και το τεράστιο μέγεθος του Ναυτικού (της Κίνας) σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερους πυραύλους εξουδετέρωσης πλοίων που μπορούν να φτάσουν σε μακρινούς στόχους», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Mike Gallagher.
Φυσικά και η Κίνα από την πλευρά της βλέπει την παρουσία των Η.Π.Α. στον Ειρηνικό ως απειλή, ενισχύοντας τη δική της στρατιωτική παρουσία ως απάντηση.
«Δυστυχώς, το Πεντάγωνο εφησυχάζει χρησιμοποιώντας ενεργειακά της εποχής του 1940 και έχει παραμελήσει την προηγμένη ενέργεια όπως το CL-20 που είναι απαραίτητα για την αύξηση της εμβέλειας και της αποτελεσματικότητας της ισχύος μας» συμπλήρωσε σε ανησυχητικό τόνο ο Gallagher, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στον Ειρηνικό. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης