Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Πολωνών: Αχάριστοι… οι Ουκρανοί - Επένδυση, κι όχι φιλανθρωπία η στήριξη απαντά το Κίεβο

Πυρά Πολωνών: Αχάριστοι… οι Ουκρανοί - Επένδυση, κι όχι φιλανθρωπία η στήριξη απαντά το Κίεβο
Η Ουκρανία θεωρεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία μια υπαρξιακή μάχη για όλο τον ελεύθερο κόσμο λέει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, δύο πιστών συμμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι οποίοι όμως το τελευταίο διάστημα έχουν ολοένα και πιο συχνές τριβές και αντιπαραθέσεις με βασική εστία έντασης…τα φθηνά αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας και τα πληττόμενα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών.
Σε δηλώσεις του ο Andrii Sybiha, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Zelensky, υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν είναι αχάριστη και ότι ευχαριστεί καθημερινά τους συμμάχους της για την στήριξη που της παρέχουν.
Ωστόσο, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Επένδυση, όχι φιλανθρωπία

«Η Ουκρανία θεωρεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία μια υπαρξιακή μάχη για όλο τον ελεύθερο κόσμο.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες ορισμένων Πολωνών πολιτικών να επιβάλουν στην πολωνική κοινωνία την αβάσιμη ιδέα ότι η Ουκρανία δεν εκτιμά τη βοήθεια από την Πολωνία…
Η υποστήριξη μας με όπλα δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επένδυση στην ασφάλεια της ίδιας της Πολωνίας.
Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που προστατεύουν τις αξίες και την ασφάλεια της περιοχής μας, και το κάνουν επίσης προς το συμφέρον της Πολωνίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου» ανέφερε ο Sybiha, απαντώντας στις διάφορες αιτιάσεις Πολωνών αξιωματούχων που μεταξύ άλλων κατηγόρησαν το Κίεβο… για αχαριστία.

Δεν είμαστε … η Amazon

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια συμμαχική προς την Ουκρανία χώρα, κατηγορεί το Κίεβο για έλλειψη… ενσυναίσθησης.
Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ben Wallace είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ότι η Ουκρανία πρέπει να δείξει «ευγνωμοσύνη» στους συμμάχους της, εάν ήθελε να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη δημόσια και πολιτική υποστήριξη.
«Τους είπα ότι πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να μου δώσουν μια λίστα των απαιτήσεων τους για όπλα, ότι δεν είμαι η Amazon» είχε αναφέρει ο Wallace ενώ και ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είχε υποστηρίξει ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει έναν βαθμό ευγνωμοσύνης», απαντώντας σε ερώτηση από έναν Ουκρανό ακτιβιστή για το αν ο Joe Biden αρνείται την ένταξη στο ΝΑΤΟ επειδή «φοβόταν μήπως χάσει η Ρωσία και μήπως κερδίσει η Ουκρανία».

Προβληματικές σχέσεις

Τις δύσκολες σχέσεις Πολωνίας - Ουκρανίας επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Pawel  Jablonski, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι σχέσεις με το Κίεβο το τελευταίο διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές.
Ο Jablonski τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, στα οποία η Πολωνία και η Ουκρανία δεν μπορούν να συμφωνήσουν, επισημαίνοντας πως η Βαρσοβία υποστηρίζει την Ουκρανία στο βαθμό που αυτή η στήριξη ευθυγραμμίζεται με τα πολωνικά συμφέροντα.

Η σπίθα

Η τελευταία – αλλά όχι μοναδική – εστία έντασης άναψε κατόπιν των δηλώσεων του Marcin Przydacz, επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής της Πολωνίας, ο οποίος αφού ζήτησε από το Κίεβο να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη στην Πολωνία για την υποστήριξη της στον πόλεμο με τη Ρωσία, υποστήριξε την επέκταση της απαγόρευσης της ΕΕ σε ορισμένες ουκρανικές εξαγωγές για την προστασία των Πολωνών αγροτών.
Συγκεκριμένα, ο Przydacz, τόνισε ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, ζητώντας την πιθανή επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής από την Πολωνία σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, τα οποία λόγω του ότι είναι φθηνότερα, έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττουν την πολωνική αγροτική παραγωγή.
«Πιστεύω ότι θα άξιζε τον κόπο το (Κίεβο) να αρχίσει να δείχνει ευγνωμοσύνη για τον ρόλο που διαδραματίζει η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια» ανέφερε ο Przydacz.

Η απάντηση

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Oleg Nikolenko, ο οποίος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Przydacz για δήθεν αχαριστία των Ουκρανών όσον αφορά τη βοήθεια της Πολωνίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ότι είναι απαράδεκτες και αναληθείς.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ουκρανο-πολωνική φιλία είναι πολύ βαθύτερη από πολιτικές σκοπιμότητες.
Η πολιτική δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αμοιβαία κατανόηση και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας» είπε ο Nikolenko.

Η απόφαση της ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον Μάιο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σίτου, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων.
Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται στην ΕΕ, κατέληγαν να παραμένουν σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικής συμφόρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές και τις πωλήσεις για τους ντόπιους αγρότες.
Οι πέντε αυτές χώρες θέλουν να παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Η ισχύς της απαγόρευσης έχει οριστεί να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα άρει την απαγόρευση στις 15 Σεπτεμβρίου ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για την παράτασή της.
Το Κίεβο χαρακτήρισε την πολωνική απόφαση «μη φιλική» και προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξαγωγή όλων των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης