Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα τεράστια διπλωματική επιτυχία Erdogan – Επίσκεψη Putin στην Τουρκία

Νέα τεράστια διπλωματική επιτυχία Erdogan – Επίσκεψη Putin στην Τουρκία
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη του στην Κίνα τον προσεχή Οκτώβριο
Σχετικά Άρθρα
Μια ακόμα τεράστια διπλωματική επιτυχία που προφανώς και αναδεικνύει όχι μόνο το αναβαθμισμένο πολιτικό του προφίλ αλλά και τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας παγκοσμίως πέτυχε ο Τούρκος πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να επισκεφθεί την Τουρκία.
Αν και Erdogan και Putin έχουν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία (ήταν η δέκατη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι από την αρχή του 2023), η συμφωνία για το ταξίδι του Putin στην Τουρκία αναμφίβολα συνιστά μια τεράστια διπλωματική επιτυχία του Erdogan, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία δεδομένου ότι πρόσφατα η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία των σιτηρών που είχε επιτευχθεί με την Ουκρανία χάρη στη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Τι αναφέρει η Τουρκία

«Ο πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με την επίσκεψη του Putin στην Τουρκία» αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία επισημαίνεται πως Erdogan και Putin συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία των σιτηρών.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης».

Ενδεικτικό της διπλωματικής επιτυχίας του Τούρκου προέδρου είναι ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Putin δεν έχει ταξιδέψει πέραν της Ρωσίας (και των κρατών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών), ενώ μόλις πρόσφατα το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος, κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, θα επισκεφθεί την Κίνα τον προσεχή Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης