Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλανήτης έχει να επιλέξει από τη μια τον παράφρονα των ΗΠΑ, την ύαινα του ΝΑΤΟ με τα Τσιουάουα… ή τον πολυπολικό κόσμο

Ο πλανήτης έχει να επιλέξει από τη μια τον παράφρονα των ΗΠΑ, την ύαινα του ΝΑΤΟ με τα Τσιουάουα… ή τον πολυπολικό κόσμο
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αποτέλεσμα της αποτυχημένης οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ…
Ο πλανήτης θα έχει δύο επιλογές, από την μια ο παράφρονας των ΗΠΑ αυτό το γεροντάκι που παραπαίει, σκοντάφτει γελοιοποιείται αλλά θέλει να γονατίσει την Ρωσία και την Κίνα…
Μαζί με τον παράφρονα βρίσκεται η ύαινα το ΝΑΤΟ που είναι υποχείριο των αμερικανών καθώς και οι χώρες της Βαλτικής που η δύναμη τους είναι όπως τα Τσιουάουα τα μικρά σκυλάκια σαλονιού…
Από την άλλη έχει την επιλογή του πολυπολικού κόσμου όπου Ρωσία, Κίνα, Αφρικανικά κράτη, Βραζιλία δημιουργούν τους BRICS και αναζητούν ισότητα σε ένα κόσμο όπου κυριάρχησε για 10ετίες η αμερικανική ηγεμονία που κατέληξε σε αδιέξοδο…
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αποτέλεσμα της αποτυχημένης οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ…

Ο Pepe Escobar γνωστός αμερικανός αναλυτής με τα καυστικά του σχόλια έγραψε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση…
Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι πρώτα θα υποτάξουν την Ρωσία, μετά θα υποτάξουν την Κίνα…

Οι επιλογές…

Η Παγκόσμια Πλειοψηφία είναι ελεύθερη να επιλέξει δύο διαφορετικούς δρόμους για να αντιμετωπίσει τον λυσσασμένο, νεοσυντηρητικό psycho, τον Biden και όσους διοικούν τον Λευκό Οίκο που είναι υπεύθυνος για την αυτοκρατορική εξωτερική πολιτική...
Στην σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, με το εκπληκτικό εύρος, που αντικατοπτρίζεται στην επίσημη δήλωση και στα βασικά γεγονότα όπως ότι η Ρωσία διέγραψε τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια δολάρια αφρικανικού χρέους ή ότι ο Πρόεδρος Putin κάλεσε την Αφρική να εισέλθει στο G20 και στο ΣΑΗΕ (Ήρθε η ώρα να διορθωθεί αυτή η ιστορική αδικία)

Οι τρεις παρεμβάσεις

Τρεις παρεμβάσεις στην Αγία Πετρούπολη συνοψίζουν την παναφρικανική προσπάθεια για να απαλλαγούμε επιτέλους από την νεοαποικιοκρατία των αμερικανών που απέτυχε.

Πρόεδρος Ερυθραίας Isaias Afwerki:

«Τυπώνουν χρήματα.
Δεν κατασκευάζουν απολύτως τίποτα, τυπώνουν χρήματα.
Αυτό ήταν ένα από τα όπλα τους παγκοσμίως – το νομισματικό σύστημα… κυρώσεις εδώ, κυρώσεις εκεί…
Χρειαζόμαστε μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική παγκοσμίως».

Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré, που είναι ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο:

«Ένας σκλάβος που δεν επαναστατεί δεν αξίζει οίκτο.
Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα-μαριονέτα της Δύσης».

Πρόεδρος της Ουγκάντα Yoweri Museveni:

«Μια πτυχή της νεο-αποικιοκρατίας και της παλιάς αποικιοκρατίας ήταν ότι η Αφρική περιοριζόταν να παράγει μόνο πρώτες ύλες, καλλιέργειες, όπως ο καφές και ορυκτά
Αυτό το ζήτημα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον οποίο οι αφρικανικές οικονομίες είναι σε ανεπάρκεια. δεν αναπτύσσονται, γιατί όλη την αξία παίρνουν άλλοι άνθρωποι
Αυτό που θέλω να προτείνω στη Ρωσία και την Κίνα είναι να αποθαρρύνουν ως πολιτική την εισαγωγή πρώτων υλών από την Αφρική, να συνεργαστούν με τους Αφρικανούς για να προσθέσουν αξία στην πηγή…

Με λίγα λόγια: Η Αφρική πρέπει να κάνει τα πάντα δημιουργώντας τα δικά της εμπορικά σήματα και προϊόντα προστιθέμενης αξίας, χωρίς να περιμένει την «έγκριση» από τη Δύση.

Το νοτιοαφρικανικό δράμα

Η Νότια Αφρική είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση.
Υπό την ακραία πίεση των συνηθισμένων υπόπτων, η Πραιτόρια υπέκυψε στη συλλογική υστερία της Δύσης σχετικά με την παρουσία του Putin στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS,  και αρκέστηκε στη φυσική παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Lavrov και του Putin μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης με τον Putin στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa αποφάσισε να μιλήσει στο όνομα όλων των αφρικανών ηγετών, ευχαριστώντας τη Ρωσία για την προσφορά δωρεάν σιτηρών, αλλά τονίζοντας ότι δεν είχαν έρθει για να «λάβουν δώρα.
Η Αφρική προτείνει την επιστροφή της συμφωνίας για τα σιτηρά».

Τώρα συγκρίνετε το με τη ρωσική θέση.
Ο Putin το κατέστησε για άλλη μια φορά πολύ σαφές: εκπληρώστε τα αιτήματά μας και επιστρέφουμε στη συμφωνία για τα σιτηρά.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παραμένει ηγέτης στην παραγωγή σίτου – όπως ήταν πριν.
Και ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στις παγκόσμιες αγορές, η Ρωσία θα μοιράζεται το εισόδημα με τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες.

Υπάρχουν εντάσεις στο εσωτερικό των BRICS

Οι εντάσεις στο εσωτερικό των BRICS, όπως φαίνεται σε αυτή την περίπτωση, είναι οδυνηρές και πραγματικές και προέρχονται από τους πιο αδύναμους κόμβους.
Η Ινδία και η Βραζιλία προτιμούν οι BRICS+ να προχωρήσουν αργά….

Ανάμεσα στα περισσότερα από 40 έθνη –και πολλά άλλα– που θέλουν διακαώς να γίνουν μέλη των BRICS+, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για να γίνουν δεκτές στην πρώτη βαθμίδα των μελών του BRICS+, σε αντίθεση με την Αργεντινή (η οποία βασικά πλήρωσε δάνειο από το ΔΝΤ για να μπορέσει συνεχίσει να πληρώνει δάνεια από το ΔΝΤ).

Η πραγματικότητα υπαγορεύει την αργή ανάπτυξη των BRICS+.
Η Βραζιλία κάτω από την ακραία πίεση του Biden έχει ένα μινιμαλιστικό περιθώριο ελιγμών.
Και η Ινδία προτείνει πρώτα ένα καθεστώς «παρατηρητή» για τα υποψήφια μέλη, πριν από την πλήρη αποδοχή.
Όπως και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), του οποίου η πρόσφατη σύνοδος κορυφής αποφασίστηκε από την Ινδία να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Για έναν πολύ απλό λόγο: η Ινδία δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κίνα.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι το πρακτικό, τεράστιο πρόγραμμα εργασίας τόσο για τους BRICS όσο και για το SCO επιβραδύνεται από ένα τοξικό μείγμα εσωτερικών διαφωνιών και ξένων παρεμβάσεων.
Ωστόσο, η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας πρέπει να το είχε προβλέψει….

Ουσιαστικά, οι ευρύτερες συζητήσεις επιταχύνονται ενώ οι δευτερεύοντες εταίροι συνεννοούνται (ή όχι...)
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, για παράδειγμα, η ενδεχόμενη ένταξη της Ινδονησίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στο BRICS+ θα αλλάξει αμέσως την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων

Η Οικονομική Ένωση της Ευρασίας

Η Ρωσία έδειξε επίσης κάτι κρίσιμο στο εξελισσόμενο πολυμερές οργανωτικό μέτωπο: την ανανεωμένη σημασία της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU).
Η EAEU επεκτείνεται γρήγορα πέρα από την Κεντρική Ασία προς τη Νοτιοανατολική Ασία (επικείμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδονησία), την Αφρική και, κυρίως Κίνα και Κορέα.
Μόνο ένα μέλος των BRICS χωρίς το οποίο είναι αδύνατο να οικοδομηθεί η ολοκλήρωση της Ευρασίας έχει σοβαρά προβλήματα με την Κίνα: η Ινδία (και αυτό περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό για επιρροή στην Αφρική, τη Δυτική Ασία και την Κεντρική Ασία).
Ταυτόχρονα, υπάρχει μόνο ένα μέλος των BRICS ικανό να επηρεάσει την Ινδία: η Ρωσία.
Είναι μια αιώνια πρόκληση.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα  – και την αρμοδιότητα – να ρυθμίζει ολόκληρο το νέο, αναδυόμενο σύστημα διεθνών σχέσεων.
Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτού που στην πραγματικότητα θα είναι ένα νέο παγκόσμιο σύστημα θα ξεκινήσει το 2025 και θα ολοκληρωθεί έως το 2030.

Έτσι, οι σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας θα γίνουν αναμφισβήτητα το κλειδί για το πλήρες ξεκλείδωμα του BRICS+.
Τα ζητήματα θα περιλαμβάνουν έναν ρωσικό δρόμο πετρελαίου προς την Ινδία μέσω Rosneft.
Επίλυση του γρίφου του Αφγανιστάν (με τη Ρωσία να συγχρονίζει Κίνα και Ινδία), στενότερες συζητήσεις για την ασφάλεια μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας συμπεριλαμβανομένων Κινέζων και Ινδών και άλλα..

Εάν ο ανταγωνισμός Κίνας-Ινδίας είναι ήδη μεγάλη υπόθεση, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκος μετά το 2030.
Να λοιπόν που η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ακόμη αρχέγονη ιστορική/πολιτιστική αποστολή.
Αυτό ξεπερνά πολύ τα Ιμαλάια.
Εκτείνεται σε όλο το τόξο του ανταγωνισμού Κίνας-Ινδίας.

Έρχεται η ψηφιακή μονάδα των BRICS+ ακατάλληλη για κυρώσεις

Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό να παρακολουθούμε τις αναλύσεις που σχετίζονται με τις χώρες BRICS από τον Sergey Glazyev, Υπουργό Ένταξης και Μακροοικονομίας στην Οικονομική Επιτροπή της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας EAEU.
Ο Glazyev, σε δύο συνεντεύξεις, έχει επιβεβαιώσει ότι είναι υπό συζήτηση μια ψηφιακή μονάδα λογαριασμών BRICS «ακατάλληλη για κυρώσεις», η οποία βασίζεται όχι μόνο στα εθνικά νομίσματα BRICS αλλά και σε ένα καλάθι εμπορευμάτων.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι «εργάζονται» για τη δημιουργία μιας εσωτερικής ομάδας BRICS για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του νέου συστήματος (παρεμπιπτόντως, αυτές οι συζητήσεις εντός της EAEU είναι πολύ πιο προχωρημένες).
Σύμφωνα με τον Glazyev, ένα σύστημα πληρωμών εκτός SWIFT μπορεί να δημιουργηθεί μέσω ενός δικτύου κρατικών ψηφιακών νομισμάτων – που δεν πρέπει να συγχέεται με κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται μόνο από ιδιώτες κερδοσκόπους.
Ο Glazyev υπερασπίζεται επίσης σθεναρά την υιοθέτηση του ψηφιακού ρουβλίου.
Υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο τρόπος για να παρακολουθείτε τις συναλλαγές με blockchain ώστε να αποτρέπονται κινήσεις που θα οδηγούν σε κερδοσκοπικές αγορές.
Πέρα από όλες τις τεράστιες προκλήσεις, η βέλτιστη πορεία προς τα εμπρός ορίζει ότι η Οικονομική Ένωση της Ευρασίας EAEU και οι BRICS+ τηρούν το διεθνές δίκαιο και χτίζουν αργά αλλά σταθερά το σύστημα πληρωμών ικανό να παρακάμψει τα όπλα της αυτοκρατορίας δηλαδή το δολάριο.
Το νόμισμα BRICS μπορεί να περιμένει.
Αυτό που έχει σημασία είναι η εξέλιξη τόσων πολλών διασυνδέσεων καθώς κατασκευάζεται η υποδομή του νέου συστήματος.

Και αυτό μας φέρνει για άλλη μια φορά στη Βόρεια Κορέα.

Η επίσκεψη του ρώσου υπουργού άμυνας άνοιξε de facto τον δρόμο για τη Βόρεια Κορεά να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας στη μαζική ευρασιατική διαδικασία ολοκλήρωσης/ανάπτυξης αμοιβαίας ασφάλειας.
Ο Ηγεμόνας, - δηλαδή οι ΗΠΑ - μπορεί πράγματι να παγιδεύτηκε στον ΝΑΤΟ ως αξιόπιστης στρατιωτικής δύναμης, όμως η Ρωσία-Κίνα ενίσχυσαν έναν σημαντικό σύμμαχο στη Βορειοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή - με πυρηνική ενέργεια, βαλλιστικούς πυραύλους και ένα υπερπαραγωγικό βιομηχανικό στρατιωτικό συγκρότημα.
Έτσι, οι νεοσυντηρητικοί psycho… θέλουν να επεκτείνουν τον αήττητο Forever War τους στη λυσσασμένη ύαινα Πολωνία και στα τσιουάουα της Βαλτικής
Το δόγμα τους πρώτα αποδυναμώνουμε την Ρωσία και μετά χτυπάμε την Κίνα.
Αλλά πρώτα, φροντίστε να καλέσετε την Βόρεια Κορέα.
Η Steel Kitten Kim Yo-jong, η μικρότερη αδερφή του Kim Jong Un, θα ενθουσιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης