Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την υποβάθμιση, μιλούν για συνωμοσία El - Erian, Krugman - Τι απαντά η Fitch Ratings

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την υποβάθμιση, μιλούν για συνωμοσία El - Erian, Krugman - Τι απαντά η Fitch Ratings
«Αν μη τι άλλο, τα δεδομένα τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι, κάτι που είναι καλό για την πιστοληπτική ικανότητα του χρέους των ΗΠΑ», αναφέρουν οι αναλυτέρς
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς εκτός από την επικριτική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως ο Larry Summers και ο Mohamed El-Erian ενώθηκαν με μια ομάδα συναδέλφων τους ασκώντας κριτική στην απόφαση του οίκου, δεδομένου των ενδείξεων ανθεκτικότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Summers είπε ότι ενώ υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη τροχιά του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τα χρέη της δεν αμφισβητήθηκε.
Ο El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE, είπε ότι η υποβάθμιση ήταν «μια περίεργη κίνηση» που είναι απίθανο να επηρεάσει τις αγορές.

Η κριτική

«Η ιδέα ότι αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο χρεοκοπίας των τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι παράλογη και δεν νομίζω ότι η Fitch έχει νέες και χρήσιμες γνώσεις για την κατάσταση», είπε ο Summers σε τηλεφωνική συνέντευξη.
«Αν μη τι άλλο, τα δεδομένα τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι, κάτι που είναι καλό για την πιστοληπτική ικανότητα του χρέους των ΗΠΑ».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σοβαρός αναλυτής πιστοληπτικής ικανότητας θα δώσει βαρύτητα», είπε ο Summers, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στο Bloomberg TV.

Οικονομικοί κραδασμοί

Ο Fitch μείωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε AA+ από AAA, λέγοντας ότι οι φορολογικές περικοπές και οι νέες πρωτοβουλίες δαπανών μαζί με μια σειρά οικονομικών κραδασμών έχουν αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της S&P Global Ratings να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ από την κορυφαία της κατηγορία το 2011 και αφήνει τον Moody's Investors Service ως τον μόνο από τους κύριους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο.
«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με τους ομοτίμους με αξιολόγηση «AA» και «AAA» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του.
Αυτή η διάβρωση στη διακυβέρνηση «έχει εκδηλωθεί με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις ορίων χρέους και αποφάσεις της τελευταίας στιγμής», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης αξιολόγησης.

Το όριο χρέους

Ακόμη και με τη δικομματική συμφωνία για αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουνίου, παρατηρείται σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης σε θέματα δημοσιονομικού και χρέους τα τελευταία 20 χρόνια και περιορισμένη πρόοδος στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους κοινωνικής πρόνοιας, έγραψαν οι αναλυτές της Fitch.
Η επιβάρυνση του χρέους των ΗΠΑ θα φτάσει το 118% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2025 — περισσότερο από δυόμισι φορές υψηλότερο από το διάμεσο «AAA» του 39%, σύμφωνα με τον Fitch, ο οποίος προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας την ευπάθεια της Αμερικής σε μελλοντικούς οικονομικούς κραδασμούς.
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα έφτασε τα 1,39 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, αυξημένο κατά 170% περίπου από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Αυτή η άνοδος οφειλόταν εν μέρει στην αύξηση των επιτοκίων καθώς η Federal Reserve συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, με το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού δημόσιου χρέους να εκτινάσσεται κατά 25% στο υψηλό 11 ετών των 652 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμηχανία

«Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων και των αναλυτών της αγοράς που εξετάζουν αυτό είναι πιθανό να είναι εξίσου μπερδεμένοι από τους λόγους που αναφέρονται και το χρονοδιάγραμμα», έγραψε ο El-Erian σε μια ανάρτηση στο Twitter.
«Αυτή η ανακοίνωση είναι πολύ είναι πιο πιθανό να απορριφθεί παρά να έχει διαρκή ανατρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές των ΗΠΑ».
Η άμεση αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ασία ήταν σχετικά αρνητική.
Τα ομόλογα ανέβηκαν υψηλότερα καθώς η απόφαση ενίσχυσε τη ζήτηση για χρέος που εκδόθηκε από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ως καταφύγιο.

«Εντελώς παράλογο»

«Η Fitch υποβαθμίζει τις ΗΠΑ, μια απόφαση που γελοιοποιήθηκε ευρέως και σωστά.
Δεν έχει νόημα ακόμη και με τα δικά τους κριτήρια», ανάρτησε στο Twitter ο βραβευμένος με Noble και αρθρογράφος των New York Times, Paul Krugman.
"Υπάρχει σίγουρα μια ιστορία πίσω από αυτό - αλλά ό,τι κι αν είναι, είναι μια ιστορία για τη Fitch, όχι για τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ", είπε.
Η απόφαση του Fitch ήταν «εντελώς παράλογη», δήλωσε ο Jason Furman, καθηγητής οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Barack Obama.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τόσο καλά εντός της ζώνης τοιυ ΑΑΑ που μικρές αλλαγές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κανένα από αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία», έγραψε ο Furman σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στις βελτιώσεις στα βασικά κριτήρια του Fitch, όπως οι μακροοικονομικές επιδόσεις και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αντιμετωπίζοντας τις επικρίσεις, ο James McCormack, επικεφαλής της παγκόσμιας αξιολόγησης κρατικών και υπερεθνικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings, είπε ότι η υποβάθμιση βασίστηκε στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ, «που χαρακτηρίζονται από αυξανόμενα ελλείμματα και δημόσιο χρέος», και όχι προβλέψεις για μια πιθανή ύφεση, έγραψε.
«Κατά την άποψή μας, οι δημοσιονομικές μετρήσεις των ΗΠΑ θα συγκριθούν λιγότερο ευνοϊκά με τις αντίστοιχες αξιολογήσεις την επόμενη περίοδο και δεν είμαστε σίγουροι για τα μέτρα πολιτικής που θα συμφωνηθούν και θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιδείνωσης», έγραψε ο McCormack.

Τι απαντά η Fitch Ratings μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας

Απάντηση στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας έδωσε η Fitch Ratings.
Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως επανέλαβε, πήρε την απόφασή του, λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών και επιδείνωσης της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και της πόλωσης που αντικατοπτρίστηκε εν μέρει από την «εξέγερση» της 6ης Ιανουαρίου 2022…
Υπενθυμίζεται πως, σε μια κίνηση που εξέπληξε τους επενδυτές, η Fitch υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε AA+ από AAA την Τρίτη 1 Αυγούστου, επικαλούμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και τις επώδυνες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους, που απείλησαν και απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Σύμφωνα με τον Richard Francis, ανώτερο διευθυντή της Fitch, «στηρίξαμε την απόφασή μας εν μέρει λόγω της επιδείνωσης στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία δεν αποπνέει εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά και ζητήματα χρέους».
Αυτή η επιδείνωση, καθώς και η αυξημένη πόλωση στο πολιτικό κλίμα της χώρας, αντικατοπτρίστηκαν στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, την οποία η Fitch ανέφερε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο οίκος Fitch πραγματοποίησε συναντήσεις με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ενόψει της υποβάθμισης.
«Ήταν κάτι που τονίσαμε γιατί απλώς αντανακλά την επιδείνωση της διακυβέρνησης, είναι ένα από τα πολλά», είπε.
«Έχετε το ανώτατο όριο του χρέους, έχετε την 6η Ιανουαρίου.
Σαφώς, αν κοιτάξετε την πόλωση και με τα δύο κόμματα... οι Δημοκρατικοί πήγαν πιο αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι πιο δεξιά, οπότε το κέντρο καταρρέει βασικά» είπε ο Francis.

Ανακαλεί η Bank of America - Θα αποφύγουν την μεγάλη ύφεση οι ΗΠΑ

Σε αλλαγή της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προχώρησαν οι αναλυτές της Bank of America, και είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που ανακάλεσε επίσημα την εκτίμησή της εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές.
Η αλλαγή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε στους δημοσιογράφους ότι η ίδια η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση.
Στην ανακοίνωση της νέας τους πρόβλεψης, οι οικονομολόγοι της BofA, με επικεφαλής τον Michael Gapen, επεσήμαναν τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ανεργίας και της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές ως κλειδί για την αλλαγή στην έκκλησή τους.
«Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα μας έκαναν να επανεκτιμήσουμε την προηγούμενη άποψή μας ότι μια ήπια ύφεση το 2024 είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ», έγραψαν.
«Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία τρίμηνα ήταν κατά μέσο όρο 2,3%, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών και οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και σταδιακά».
Προέβλεψαν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 2% για το τρίμηνο που θα λήξει τον Δεκέμβριο, 0,7% το 2024 και 1,8% το 2025.
Αυτό είναι περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και 0,7 μονάδες υψηλότερο το 2023 και το 2024 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, έγραψαν.
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος, παρά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed εδώ και δεκαετίες, ανάγκασε πολλούς στη Wall Street να αναθεωρήσουν επανειλημμένα τις προβλέψεις τους για το πότε η χώρα θα πέσει σε ύφεση.
Τώρα, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν επίμονη ισχύ στις προσλήψεις παράλληλα με τον μετριασμό του πληθωρισμού, οι αναλυτές αρχίζουν να επανεξετάζουν τις εκκλήσεις τους για ύφεση συνολικά.

Goldman Sachs: Μικρός ο αντίκτυπος της υποβάθμισης των ΗΠΑ στις αγορές

Μικρό θεωρεί τον αντίκτυπο στις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Alec Phillips, o opo;iow έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε νέες δημοσιονομικές πληροφορίες και επομένως δεν αναμένεται να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς πέρα ​​από τις άμεσες πωλήσεις την Τετάρτη.
Ο Phillips είπε ότι η υποβάθμιση «θα πρέπει να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι τίτλων του Δημοσίου που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης».
«Οι προβλέψεις της Fitch είναι παρόμοιες με τις δικές μας — συνεπάγονται ομοσπονδιακό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια — και ο Fitch αναφέρει προβλέψεις CBO (collateralized bond obligation) στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, επομένως η υποβάθμιση δεν αντανακλά νέα πληροφορίες ή μια σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές», ανέφερε σε σημείωμα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης