Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό σενάριο με εμπλοκή Βρετανίας σε επίθεση στην Κριμαία - Εκπαιδεύουν 2.000 Ουκρανούς για εισβολή… πριν τα Χριστούγεννα

Εφιαλτικό σενάριο με εμπλοκή Βρετανίας σε επίθεση στην Κριμαία - Εκπαιδεύουν 2.000 Ουκρανούς για εισβολή… πριν τα Χριστούγεννα
Οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία αλλαγή στο καθεστώς της Κριμαίας, η οποία έχει ενωθεί με τη Ρωσία από το 2014
Σχετικά Άρθρα
Αν και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές τόσο στη Δύση όσο και στην Ουκρανία ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και η απόλυτη κόκκινη γραμμή για τα ρωσικά συμφέροντα, αν και πολλοί Δυτικοί αναλυτές και ειδικοί - ανάμεσα τους και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Henry Kissinger - επισημαίνουν πως μάλλον η Ουκρανία θα πρέπει να ξεχάσει την Κριμαία, το Κίεβο εξακολουθεί να μην το βάζει κάτω και φέρεται να προετοιμάζεται για μια εισβολή στην χερσόνησο προκειμένου να την ανακαταλάβει.
Μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν πως σε αυτόν τον σχεδιασμό, εμπλοκή έχει και η Μ. Βρετανία, η οποία έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει ένα ουκρανικό σώμα, αποτελούμενο από 2.000 στρατιώτες, με μοναδικό στόχο την επίθεση, την εισβολή και την ανακατάληψη της Κριμαίας.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς σε αυτό το σενάριο, θεωρείται απολύτως βέβαιο πως η Μόσχα θα στρέψει οργισμένη τα πυρά της κατά του Λονδίνου και, γενικότερα της Δύσης.
Άλλωστε οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία αλλαγή στο καθεστώς της Κριμαίας, η οποία κατόπιν δημοψηφισμάτων το 2014 έχει ενωθεί με τη Ρωσία.

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Express, ειδικά στρατεύματα των Ουκρανών εκπαιδεύονται σε βρετανικό έδαφος για να επιτεθούν στην περιφέρεια της Κριμαίας, εκπληρώνοντας έτσι τον στόχο του καθεστώτος να ανακτήσει την ήδη ρωσική περιφέρεια.
Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με την κινητοποίηση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, εκτός από τον προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από το ΝΑΤΟ.
Βάσει του δημοσιεύματος περίπου 2.000 Ουκρανοί ειδικοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στην περιοχή Dartmoor.

Εισβολή πριν από τα Χριστούγεννα

Όπως αναφέρεται, υπάρχει ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων ασκήσεων που διεξάγονται για την προετοιμασία των ουκρανικών δυνάμεων προκειμένου να εξαπολύσουν εισβολή στην Κριμαία «πριν τα Χριστούγεννα».
Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από τον αρχηγό πληροφοριών της Ουκρανίας, ο οποίος είπε ότι οι επιθέσεις στην Κριμαία θα πραγματοποιηθούν «σύντομα».
Η επιχείρηση αναμένεται να περιλαμβάνει έναν πολύπλοκο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων αεροπορίας, ναυτικού και χερσαίων δυνάμεων.
Τα στρατεύματα που εκπαιδεύονται στο Dartmoor λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με το να «παραλύσουν» τους Ρώσους ενώ τα τεθωρακισμένα θα προχωρούν στο έδαφος.
Το βρετανικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην προετοιμασία μονάδων «κομάντο», οι οποίες είναι ειδικές δυνάμεις σε αντισυμβατικές επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας.

Βρετανοί εκπαιδευτές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βρετανοί εκπαιδευτές είναι αξιωματικοί που συνδέονται με το «Commando 42», ένα τάγμα Βρετανών πεζοναυτών.
Οι ευέλικτες τακτικές μάχης του ΝΑΤΟ διδάσκονται, με εντατικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρομαχικά, κυρίως σε προσομοιώσεις νυχτερινής αντιπαράθεσης.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι το στρατόπεδο εκπαίδευσης είναι πλέον κλειστό για όλες τις άλλες βρετανικές μονάδες, σε αποκλειστική χρήση για ασκήσεις της Ουκρανίας.
«Η επιχείρηση για την ανακατάληψή της Κριμαίας θα είναι μια ανάπτυξη πολλαπλών επιθέσεων στις ρωσικές δυνάμεις.
Μπορούμε να τις εκπαιδεύσουμε στις τακτικές μας και να δείξουμε πώς να χρησιμοποιούμε εξοπλισμό, αλλά η επιτυχία θα προέλθει από την ικανότητα των Ουκρανών να προσαρμόζονται γρήγορα και να ξεπερνούν τις προκλήσεις», ανέφερε βρετανική πηγή.
Αντίστοιχη εμπλοκή των Βρετανών έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα χρόνο, δυτικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιωτικούς δύτες που ειδικεύονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του «Νησιού των Φιδιών», στη Μαύρη Θάλασσα.

Απίθανη η επιτυχία

Ωστόσο, το δημοσίευμα επικαλείται τον σκεπτικισμό ειδικών σχετικά με την επιχείρηση.
Για παράδειγμα, ο Βρετανός συγγραφέας Keir Giles, ειδικός στις ρωσικές σπουδές, δήλωσε ότι είναι «απίθανο» ένα ουκρανικό «blitzkrieg» να είναι νικητής στην Κριμαία.
«Αυτό είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσω ενός χτυπήματος blitzkrieg, εκτός εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρρεύσει πλήρως.
Αλλά εάν οι επιθέσεις στη γέφυρα του Κερτς συνεχιστούν και εμποδίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και αυτό συμπέσει με επιθέσεις που θα απειλούν και άλλες διαδρομές, τελικά, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο πόσο βιώσιμη θα είναι η δέσμευση της Ρωσίας στην Κριμαία» αναφέρει ο Giles .
Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να πετύχουν αυτά τα σχέδια.
Η Μόσχα διατηρεί τον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο στην πρώτη γραμμή, έχοντας τη δυνατότητα να «προβλέψει» τις κινήσεις του εχθρού και να εξαπολύσει επιθέσεις υψηλής ακρίβειας για να εξουδετερώσει στόχους που εμπλέκονται σε ύποπτους ελιγμούς.
Σε απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία, η Ρωσία έχει διατηρήσει μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων για τη μείωση της δύναμης πυρός των Ουκρανών στη Μαύρη Θάλασσα…
Οι 2.000 κομάντος δεν είναι αρκετοί για να κάνουν την Ρωσία να χάσει την Κριμαία.
Εάν η Ουκρανία ξεκινήσει μια επίθεση στην περιοχή της Κριμαίας, θα αντιμετωπίσει όχι μόνο ισχυρή ρωσική στρατιωτική αντίσταση, αλλά και την αντίσταση από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.
1_13.png
Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovich με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2014, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.
Στις 11 Μαρτίου 2014, το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης ενέκριναν μια διακήρυξη ανεξαρτησίας.
Στις 15 Μαρτίου 2014, οι αρχές της Κριμαίας διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την επανένωση με τη Ρωσία.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστήριξαν την ιδέα (96,77% στην Κριμαία και 95,6% στην πόλη της Σεβαστούπολης), με τη συμμετοχή να αγγίζει το 80%.
Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε τη συνθήκη για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την απόφασή της να επανενωθεί με τη Ρωσία.

Η ιστορία της Κριμαίας

Η Κριμαία παραχωρήθηκε στη Ρωσία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1783 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης ειρήνευσης μετά την ήττα της τελευταίας.
Μετά από δύο αιώνες συγκρούσεων, ο ρωσικός στόλος είχε καταστρέψει το οθωμανικό ναυτικό και ο ρωσικός στρατός είχε προκαλέσει μεγάλες ήττες στις οθωμανικές χερσαίες δυνάμεις.
Η Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή που ακολούθησε, ανάγκασε την Υψηλή Πύλη να αναγνωρίσει τους Τατάρους της Κριμαίας ως πολιτικά ανεξάρτητους.
Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1783 αύξησε τη δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Κριμαία ήταν το πρώτο μουσουλμανικό έδαφος που αφαιρέθηκε από την κυριαρχία του σουλτάνου.
Τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συρρικνώνονταν σταδιακά για άλλους δύο αιώνες και η Ρωσία θα προωθούσε τα σύνορά της δυτικά προς το Δνείστερο.
Το 1921 δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας.
Αυτή η δημοκρατία διαλύθηκε το 1945 και η Κριμαία έγινε περιφέρεια πρώτα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και μετά της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
Το 1991, δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που περιλαμβάνει και τηΝ πόλη της Σεβαστούπολης εντός της ανεξάρτητης πλέον Ουκρανίας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2014 στην Κριμαία, η χερσόνησος καταλήφθηκε από τη Ρωσία και πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για το αν θα επανενταχθεί στη Ρωσία .
Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης