Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πολιτική επίθεση στον Trump ενόψει 2024 - Δίωξη για συνωμοσία κατά του κράτους – Οι 6 συνωμότες... και η μάχη με Biden

Νέα πολιτική επίθεση στον Trump ενόψει 2024 - Δίωξη για συνωμοσία κατά του κράτους – Οι 6 συνωμότες... και η μάχη με Biden
Για κατηγορητήριο που θυμίζει ναζιστική Γερμανία έκανε λόγο η προεκλογική εκστρατεία του Trump
(upd) Δίωξη για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους, για παρακώλυση διαδικασίας και για απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με αφορμή τις ενέργειες του το 2020 προκειμένου να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έδωσαν τη νίκη στον Joe Biden.
Αυτή είναι η τρίτη δίωξη, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Trump μέσα σε τέσσερις μήνες, αν και θεωρείται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές, ως η πιο σοβαρή με την οποία βαρύνεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος από την πλευρά του εξακολουθεί να κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και για πολιτική δίωξη που ως στόχο έχει να τον πλήξει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, όπου όπως όλα δείχνουν, θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τον Biden.
Οι τελευταίες μάλιστα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Biden και Trump θα δώσουν μια πολύ σκληρή εκλογική μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024, η οποία όπως φαίνεται θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Κατηγορητήριο 45 σελίδων

Το κατηγορητήριο των 45 σελίδων συντάχθηκε κατόπιν της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Jack Smith, ο οποίος είναι αυτός που είχε αναλάβει και την υπόθεση των απόρρητων κρατικών εγγράφων που πήρε από τον Λευκό Οίκο ο Trump και τα μετέφερε στην έπαυλη του και αφού είχε παύσει να είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ.
Για την υπόθεση αυτή ο Trump βαρύνεται με 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Βάσει του νέου κατηγορητηρίου, ο Trump θα πρέπει να εμφανιστεί στις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης 4/8 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Washington, προκειμένου να του απαγγελθούν οι νέες κατηγορίες.
Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη δικαστή Tanya Chutkan, η οποία είχε διοριστεί επί της προεδρίας Obama.
Σημειώνεται πως κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, με τον Trump να μετρά σε βάρος του… ήδη τρεις ποινικές διώξεις.

Οι ποινές

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Trump είναι αυτή της συνωμοσίας εναντίον του αμερικανικού κράτους, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 5 ετών, ενώ αυτές που αφορούν απόπειρα παρακώλυσης και παρακώληση διαδικασίας μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 20 ετών.
Η απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Όπως αναφέρεται, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν υπάρχει κάποια ελάχιστη ή υποχρεωτική ποινή.
Εάν ο Trump βρεθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί να εκτίσει τις ποινές διαδοχικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, οι ποινές που επιβάλλουν τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι σπάνια υψηλότερες από τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή.

Πυρά εισαγγελέα

Βάσει του κατηγορητηρίου ο Trump προωθούσε τους ψευδείς ισχυρισμούς για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρότι γνώριζε ότι δεν ήταν αλήθεια, και πίεζε κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους – ανάμεσα τους και τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence – να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα και ήταν αυτός που υποκίνησε τη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, σε μια απέλπιδα προσπάθεια – όπως λέει το κατηγορητήριο – να υπονομεύσει την αμερικανική Δημοκρατία και να παραμείνει στην εξουσία.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, ο Trump ισχυριζόταν για εβδομάδες ότι είχε γίνει νοθεία στις εκλογές, ότι η εκλογική νίκη του είχε κλαπεί, ισχυρισμοί που κορυφώθηκαν με την ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου του 2021, κατόπιν της οποίας έγινε και η εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.
«Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε από διαρκή ψέματα από τον κατηγορούμενο, με στόχο την παρεμπόδιση της θεμελιώδους λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Smith.
Υπενθυμίζεται πως πάνω από 1.000 άτομα είχαν συλληφθεί σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Οι 6 συνωμότες

Στο κατηγορητήριο γίνεται επίσης λόγος για έξι ακόμη συνωμότες, που δεν αναφέρονται ονομαστικά, και εις βάρος των οποίων δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη.
Πρόκειται για 4 δικηγόρους - σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται τους για Rudy Giuliani, Sidney Powell, John Eastman, Ken Chesebro -  που φέρονται να συνέδραμαν τον Trump στην προσπάθεια του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, για έναν αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης - ακούγεται το όνομα του Jeff Clark - και έναν πολιτικό σύμβουλο.

Κυνήγι μαγισσών

Από την πλευρά του ο Trump, ο οποίος διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα και θεωρείται το απόλυτο φαβορί στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται με 37 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού αντιπάλου του Ron DeSantis, 54% έναντι 17%) προκειμένου να πάρει το χρίσμα του κόμματος και να επαναδιεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια ακόμα πολιτική δίωξη και για «κυνήγι μαγισσών».
Ο Trump υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ένα ακόμα ψεύτικο κατηγορητήριο», λέει ότι πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 ενώ χαρακτηρίζει «διαταραγμένο» τον εισαγγελέα Jack Smith.

Κατηγορητήριο που θυμίζει ναζιστική Γερμανία

Σε ανακοίνωσή της, η εκστρατεία του Trump ανέφερε ότι αυτός πάντα ακολουθούσε το νόμο και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο ως «δίωξη» που θύμιζε τη ναζιστική Γερμανία.
«Ο Πρόεδρος Trump δεν θα αποθαρρυνθεί από την επαίσχυντη και άνευ προηγουμένου πολιτική στόχευση!» αναφέρει η εκστρατεία του Trump.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Trump είναι αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για την προσπάθεια του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 ενώ είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Σκληρή μάχη με Biden

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Joe Biden και Donald Trump είναι σχεδόν ισόπαλοι ενόψει των εκλογών του 2024, γεγονός που παραπέμπει σε μια πολύ σκληρή εκλογική μάχη, εφόσον επιβεβαιωθεί πως αυτοί οι δύο θα είναι οι τελικοί υποψήφιοι των κομμάτων τους.
Και οι δύο φέρονται να έχουν ένα ποσοστό της τάξης 43% όσον αφορά τη στήριξη που λαμβάνουν για την επιστροφή τους στο Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1/8, στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν μεταξύ του Biden ως υποψήφιου των Δημοκρατικών και του Trump ως υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, και οι δύο έλαβαν 43%.
Ο Trump είδε ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη από τη βάση του από τον Biden, με το 88% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων να επιλέγουν τον Trump έναντι του 83% των Δημοκρατικών που επιλέγουν Biden.
Οι Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του Biden με 42% υποστήριξη έναντι 37% του Trump.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης