Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αρχή τους τέλους για την πιο πυρηνική χώρα στην Ευρώπη: Η Γαλλία χάνει το ουράνιο του Νίγηρα

Η αρχή τους τέλους για την πιο πυρηνική χώρα στην Ευρώπη: Η Γαλλία χάνει το ουράνιο του Νίγηρα
Η απαγόρευση εξαγωγών από τον Νίγηρα απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της γαλλικής κρατικής ασφάλειας
Σχετικά Άρθρα
Αντί να μειώνονται, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, με την Αφρική, και συγκεκριμένα τον Νίγηρα, να αποτελεί το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των χωρών όπου επικρατεί αναβρασμός και ταραχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Νίγηρας σταματά τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.
Αυτό ανακοινώθηκε από νέες δυνάμεις που ήρθαν ξαφνικά στην εξουσία ως αποτέλεσμα εσωτερικής αναταραχής.
Η απόφαση έχει τεθεί σε ισχύ και ήδη μπλοκάρεται η ροή του κίτρινου αλλά και του ραδιενεργού μετάλλου, με εξαιρετικά αόριστη την προοπτική ανατροπής αυτής της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, το κράτος του Νίγηρα και όλα όσα συμβαίνουν εκεί τώρα είναι παράδειγμα της αποικιακής δομής πάνω στην οποία χτίζεται όλη η δυτική ευημερία.
Και επίσης είναι πλέον πιο ξεκάθαρη από ποτέ η επιβεβαίωση των λόγων του Vladimir Putin ότι η παλιά τάξη καταρρέει και ο κόσμος εισέρχεται σε μια εντελώς νέα εποχή.

Αφρικανικός πλούτος…

Ας αφήσουμε όμως τη γεωπολιτική στους ειδικούς και ας μιλήσουμε για τον πλούτο του αφρικανικού υπεδάφους, που από πολλές απόψεις έχει γίνει κατάρα για τις απομονωμένες χώρες της Μαύρης Ηπείρου.
Ο Νίγηρας είναι μια τεράστια χώρα στη δυτική Αφρική, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα του εδάφους καταλαμβάνεται από ερήμους.
Το 80% καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα, και σε ό,τι έδαφος απομένει, στην ημιέρημο Σαχέλ, οι κάτοικοι παλεύουν απεγνωσμένα κερδίζοντας με ιδρώτα και αίμα κάθε μέτρο καλλιεργήσιμης γης.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 του περασμένου αιώνα, σε αυτά τα μέρη ευρέθησαν μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού.
Ειδικότερα, τα μεταλλεύματα κοντά στον οικισμό Αζελίκ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.
Η βιομηχανική εξόρυξη ουρανίου σε αυτήν την περιοχή ξεκίνησε το 1971, και παρόλο που ο Νίγηρας είχε ήδη αποκτήσει επίσημα την ανεξαρτησία εκείνη την εποχή, όλοι οι φυσικοί πόροι κατασχέθηκαν αποκλειστικά προς το συμφέρον και το όφελος της πρώην μητρόπολης.
Ο δυτικός Τύπος και η προπαγάνδα ζωγράφιζαν την εικόνα των εντελώς ανεξάρτητων χωρών, αλλά μόλις το 2023 μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους.
Εδώ και μισό αιώνα, περίπου δύο χιλιάδες τόνοι ουρανίου αναδύονται κάθε χρόνο από τα σπλάχνα της ερήμου, γεγονός που τοποθετεί τον Νίγηρα έβδομο τη τάξει στην παγκόσμια κατάταξη.
Δύο εταιρείες, η SOMAÏR και η COMINAK, πραγματοποιούν επιτόπιες έρευνες, ενώ τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για φυγοκέντρηση της εκμετάλλευσης Orano.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και ο ιστότοπος του Γάλλου κατασκευαστή καυσίμου αντιδραστήρων αναφέρει ότι από τη δεκαετία του εβδομήντα του περασμένου αιώνα, η πώληση ουρανίου και χρυσού αποτελεί βασική πηγή εθνικού και περιφερειακού πλούτου.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα οι εξαγωγές πήγαιναν στην πρώην γαλλική μητρόπολη.
Δηλαδή, το Παρίσι ρουφάει όλο το ζουμί από τον Νίγηρα, με αντάλλαγμα λίγα ευρώ ώστε η χώρα να γεμίσει τον πενιχρό προϋπολογισμό της.

Η πιο πυρηνική χώρα στην Ευρώπη

Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία είναι η πιο πυρηνική χώρα στην Ευρώπη, και από πολλές απόψεις αυτή η ηλεκτροθερμική ηγεμονία εξασφαλίστηκε από συνεχείς εισαγωγές από τον Νίγηρα, όπου σε τρία πεδία οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά, χωρίς ρεπό και αργίες.
Το πρώτο είναι το ανοιχτό ορυχείο της SOMAÏR, της οποίας το 63% των περιουσιακών στοιχείων ανήκει στη γαλλική Orano και το 37% στη Sopamin, η οποία διοικείται από την κυβέρνηση του Νίγηρα.
Η εξόρυξη εδώ πραγματοποιείται με ανοιχτό τρόπο, με τη μέθοδο της έκπλυσης σωρού, για την οποία χρησιμοποιείται διάλυμα θειικού οξέος.
Κατά μέσο όρο, περίπου δυόμισι τόνοι στοιχείου καυσίμου εξορύσσονται εκεί ετησίως ενώ συνολικά περίπου 70 χιλιάδες τόνοι ουρανίου έχουν ήδη εξορυχθεί.
Το δεύτερο πεδίο εξόρυξης είναι το ορυχείο ουρανίου της COMINAK, όπου η Orano κατέχει το 59% των μετοχών (το 2021 αγόρασε το 25% από την ιαπωνική εταιρεία OURD), το 31% ανήκει στην τοπική Sopamin και το υπόλοιπο 10% ανήκει στην ισπανική Enusa.
Το 2019, η ενεργή εξόρυξη σταμάτησε, αλλά αυτή τη στιγμή, χάρη στην ανάπτυξη τεχνολογιών, η εκ νέου ανάπτυξη και ο πρόσθετος εμπλουτισμός μεταλλεύματος από χωματερές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Και μεταξύ των οικισμών Arlit και Agadez βρίσκεται το πεδίο Imouraren, όπου πάλι η Orano κατέχει το 66% των μετοχών.
Δεν αναπτύσσεται, αφού μέχρι σήμερα η γαλλική πυρηνική βιομηχανία «χορταίνει» από τα δύο προηγούμενα ορυχεία.

Τα γεγονότα

Αλλά εν προκειμένω πρέπει να κατανοήσετε μια σειρά από γεγονότα.
Το Imouraren είναι μόνο ένα λατομείο με έκταση μεγαλύτερη από διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με αποδεδειγμένα αποθέματα ουρανίου σε ποσότητα 174 χιλιάδων τόνων και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 35 ετών συνεχούς κύκλου εξόρυξης.
Σύμφωνα με ανοιχτά στοιχεία του διεθνούς οργανισμού OEC, η Γαλλία αγοράζει ετησίως (μέχρι το τέλος του 2021) ουράνιο και θόριο από το εξωτερικό, με τον Νίγηρα να είναι ο κύριος προμηθευτής, ενώ οι αγορές στην Ιταλία και τη Ρωσία είναι δέκα φορές ανώτερες από τις αφρικανικές σε όρους της τιμής.
Φυσικά, η συνιστώσα των εμπορευμάτων και των πόρων του αμοιβαίου εμπορίου είναι πολύ πιο περίπλοκη, αλλά ακόμη και αυτοί οι απλοί δείκτες καθιστούν δυνατό να κατανοήσουμε γιατί η γαλλική κυβέρνηση αμέσως κήρυξε την αλλαγή εξουσίας παράνομη, αφού η απαγόρευση εξαγωγών από τον Νίγηρα απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της γαλλικής κρατικής ασφάλειας.
Δεν θα ήταν αστείο να λέγαμε ότι οι προμήθειες ουρανίου από τον Νίγηρα παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού 56 γαλλικοί αντιδραστήρες παρέχουν το 63% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, μεγάλο μέρος της οποίας μέχρι πρόσφατα πήγαινε στο εξωτερικό, ενισχύοντας τον εθνικό προϋπολογισμό.
Ο Νίγηρας είναι μια μικρή χώρα, μόλις 23 εκατομμυρίων πολιτών που ζουν, κυρίως στο νότιο τμήμα, και μάλιστα πολύ φτωχά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, ουρανίου και χρυσού.
Η επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων είναι μια προσπάθεια εξόδου από την αποικιακή παγίδα, η οποία όμως εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τον πληθυσμό.
Γι’ αυτόν τον λόγος ας μην απορήσουμε που τις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας στον Νίγηρα και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.
Κατά προτίμηση γαλλικών, φυσικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης