Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικές εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας λόγω των σιτηρών - Με «απαράδεκτες δηλώσεις» και κλήση Πολωνού πρέσβη στο Κίεβο

Διπλωματικές εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας λόγω των σιτηρών - Με «απαράδεκτες δηλώσεις» και κλήση Πολωνού πρέσβη στο Κίεβο
Οι δηλώσεις και η κλήση του Πολωνού πρέσβη αντανακλούν ζητήματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε σήμερα τον Πολωνό πρεσβευτή στο Κίεβο, μετά από δηλώσεις ενός συμβούλου του προέδρου της Πολωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Βαρσοβίας στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Ο σύμβουλος Μάρτσιν Πρζίντατς τόνισε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, αναφερόμενος σε μια απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών εμπορευμάτων, η ισχύς της οποίας λήγει τον επόμενο μήνα.
Κίεβο και Βαρσοβία είναι ισχυροί σύμμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά οι δηλώσεις και η κλήση του Πολωνού πρέσβη αντανακλούν ζητήματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεχ Νικολένκο, είπε ότι μεταφέρθηκε στον Πολωνό πρέσβη ότι δηλώσεις για υποτιθέμενη αχαριστία της Ουκρανίας για τη βοήθεια της Πολωνίας είναι «αναληθείς και απαράδεκτες».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ουκρανο-πολωνική φιλία είναι πολύ βαθύτερη από πολιτικές σκοπιμότητες. Η πολιτική δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αμοιβαία κατανόηση και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», είπε ο ίδιος.
Πολωνικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν χθες τον Πρζίντατς να μιλά για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής από την Πολωνία σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό σήμερα είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Πολωνού αγρότη», τόνισε ο Πρζίντατς, σύμφωνα με τα πολωνικά δημοσιεύματα.
Παράλληλα, ο Πολωνός αξιωματούχος σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα άξιζε τον κόπο το (Κίεβο) να αρχίσει να δείχνει ευγνωμοσύνη για τον ρόλο που διαδραματίζει η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον Μάιο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σίτου, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων.
Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω της ρωσικής εισβολής, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται στην ΕΕ, κατέληγαν να παραμένουν σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικής συμφόρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές και τις πωλήσεις για τους ντόπιους αγρότες.
Οι πέντε αυτές χώρες θέλουν να παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η ισχύς της απαγόρευσης έχει οριστεί να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα άρει την απαγόρευση στις 15 Σεπτεμβρίου ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για την παράτασή της.
Το Κίεβο χαρακτήρισε την πολωνική απόφαση «μη φιλική» και προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξαγωγή όλων των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης